Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

YVES GIJRATH, FOUNDER & CEO MASTERS HQ.

Voor Yves Gijrath, founder en CEO van MASTERS HQ., is 2020 als doorgewinterde ondernemer een jaar van verandering, vernieuwing en creativiteit. Een jaar met tegenwind, maar ook een jaar met kansen: van LXRY naar Masters HQ. Zijn motto: “mouwen opstropen en weer doorgaan”. Wie gaf Yves de tools om te komen waar hij nu staat?

Waarom de switch van LXRY Media Group naar MASTERS HQ.?

“De afgelopen twintig jaar heb ik drie fases gekend: Miljonair Fair, Masters of LXRY en nu ga ik een nieuwe fase in en dat is een honderd procent focus op MASTERS. De wereld is in korte tijd door elkaar gehusseld. Een tijdperk waarin passie, vakmanschap, duurzaamheid en ambitie de zakelijke kalender gaan bepalen. Voor mij was deze periode, noem het maar de intelligente lockdown, de uitgelezen kans voor een positieve switch en dat is de reden waarom ik de naam van het bedrijf, het blad en de beurs heb veranderd. Vorig jaar hadden we ons beste jaar ooit, op alle vlakken in de afgelopen zeven jaar. Waarom zou je dan vernieuwen. Ik vernieuw en verander, omdat we nóg beter willen worden en daar is moed voor nodig. We hebben de afgelopen maanden gebrainstormd tot we er moe van werden en het resultaat is een swingend bedrijf met grote ambities. Eén van Cruijffs befaamde quotes vind ik daarbij toepasselijk: ‘als je verandert, zeggen ze dat je gestoord bent en als het goed uitpakt, ben je een genie’. Ik heb altijd mijn eigen koers gevaren, ik heb veel vertrouwen en zin in deze nieuwe fase. Ja, ik ben enthousiast.”

Wat was jouw aller eerste baan?

“Samen met mijn vriend Laurent Schonker waste ik op 12-jarige leeftijd auto’s in Amstelveen en Buitenveldert. We gingen langs de deuren in de buurt en verdienden zo ons geld. In mijn jeugd had ik een hele rits aan bijbaantjes. Van barman bij café Luxembourg op het Spui in Amsterdam, wat toen nog van horecamagnaat Jan Hoekstra was, tot boekhouder bij mijn vaders reisbureau. Eigenlijk was ik altijd wel in de weer met bijbaantjes en proberen, ondernemen zat er al vroeg in en ik hield ervan om bezig te zijn.

Als tiener had ik niet een enorm concreet doel over wat ik later graag wilde doen, wel vond ik sport erg leuk, maar ik was zoekende en vond school simpelweg niet leuk én zeker niet inspirerend. Wiskunde was mijn beste vak, maar Laurent en ik vonden dat de wiskundelerares het niet goed uitlegde. Hierdoor had ik vaak ruzie met deze lerares en stond ik regelmatig op de gang. Het was zelfs een reden om van school te wisselen. Nadat ik van het atheneum overstapte naar de havo, ben ik vervolgens naar de HEAO gegaan en was 21 jaar toen ik het papiertje in de tas had. Klaar voor het leven!”

Een vroege leerling dus… en toen?

“Ik moest er even uit en ben aan de slag gegaan als sportleraar bij Club Med in Tunesië. Ik gaf onder meer voetbaltrainingen, catamaran cursussen en karateles. Ik had de tijd van mijn leven, maar besloot na negen maanden terug te gaan naar Amsterdam en ging aan de slag bij een handelsbedrijf in Best. Na een aantal jaren wilde ik zelfstandig gaan ondernemen en startte met een marketingkantoortje. Daarna begon ik met het uitgeven van huis-aan-huiskranten. Ik ging vaak door tot midden in de nacht waar anderen in de kroeg hingen. Natuurlijk had ik ook plezier en feestjes in mijn jonge leven, maar ik nam veelal mijn diepe verantwoordelijkheid om iets te bereiken in het leven.”Foto: RJR Fotografie

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“In 2000 lanceerde ik het blad Miljonair wat tot mijn eigen verbazing een enorm succes werd en veel lezers vroegen zich af hoe we aan die gave contacten, producten en visies kwamen. Daarom ontstond in 2002 de eerste Miljonair Fair in de Passenger Terminal. Dat werd een prachtige reis met vele internationale edities. In 2012 doopte ik Miljonair Fair, na vele crisis, om tot Masters of LXRY. Het was tijd voor hoofdstuk 2. Deze nieuwe aanpak pakte goed uit: elk jaar draaiden we met Masters of LXRY een beter jaar dan het jaar daarvoor. Met als hoogtepunt de editie van 2019. En nu is mijn diepe overtuiging dat we nog grotere stappen gaan zetten met onze focus op Masters. We kiezen daarbij ook voor een nieuwe website en een aangepaste naam van onze tentoonstelling. Van Masters of LXRY naar MASTERS EXPO. Een kleine switch met nog grotere ambities. We streven ernaar om wereldspeler te zijn vanuit ons geliefde Amsterdam.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Voor mij zijn kruiwagens een verzameling van mensen die ik gedurende mijn leven en carrière heb ontmoet. Er is dus niet maar één kruiwagen, het zijn allemaal puzzelstukjes die de puzzel compleet maken. Voor mij is het een reis geweest in het leven, waarbij mijn klanten, zakenrelaties, maar ook de mensen die ik zelf tijdens mijn podcasts spreek en ontmoet. Zij zijn een belangrijk deel van deze journey.Ook geloof ik dat elk kind zich spiegelt aan zijn of haar ouders en wat ik van mijn vader heb meegekregen, is dat je altijd moet vechten in het leven. Wat er ook gebeurt. Je kan alleen maar verder komen in het leven als je jezelf ook maximaal uitdaagt. Deze mentaliteit zat er bij mij al vroeg in en deze instelling probeer ik ook aan mijn eigen kinderen door te geven. Ik vind dat belangrijk, omdat ik soms het gevoel heb dat de huidige generatie gemakzuchtig is, doordat alles mogelijk is. Van veel aspecten in het leven wordt maar uitgegaan en de eigen-verantwoording vergeet men. Er wordt naar mijn gevoel niet meer écht geknokt voor het maximale.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Ontwikkelen, vernieuwen en verbinden. Er is nooit één woord om passie te definiëren, vind ik. Ook is passie voor mij dat ik de beste wil zijn in hetgeen wat ik doe. Dat is in ieder geval het doel en of dat lukt? Dat weet je alleen als je het uitprobeert. Daarnaast is ook het winnen met het bedrijf van groot belang: door bijvoorbeeld de mooiste beurs van de wereld te organiseren, de beste podcast te maken en het mooiste magazine uit te brengen. Dit doe ik altijd samen met het team, maar uiteindelijk zijn mensen zelf verantwoordelijk en kiezen zij zelf of ze meedoen met het grotere verhaal. Alleen dan lukt het om uitblinker te worden en te blijven.

Kijk maar naar de groten der aarde, als je hen allemaal analyseert, dan zal je zien dat ze altijd de eerste op kantoor zijn en zelfs ’s nachts is hun lampje nog aan. Zij zijn bereid zichzelf te veranderen én zichzelf te pijnigen in de goede zin van het woord. De top bereik je vooral door grote discipline te hebben. Dag in dag uit.”

Met welke grootheid wil je nog om de tafel zitten?

“Lastige vraag, er zijn er velen. Ik kies voor Barack Obama. Dit omdat ik een dubbel gevoel over hem heb. Hij startte tijdens zijn presidentschap zo positief en vernieuwend, maar het liep eigenlijk met een sisser af. Dan denk ik: finish it. Obama heeft dit niet gedaan en omdat ik in wereldleiders en verbinders geloof, vind ik dat teleurstellend. Ik zie hem in tijdschriften en op televisie op jachten en bij glamourfeestjes met celebrities, maar dat is niet de echte wereld. Voor hem heb ik dus uit pure interesse heel veel vragen, want ‘change, change, change’ roepen is voor mij niet voldoende. Dan moet je het ook écht uitvoeren. Rutte heeft mijn grote waardering door hoe hij zich tot nu toe staande heeft gehouden in deze uitdagende tijden.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Er is nooit één groot leermoment. Het is altijd de optelsom van alle delen en ik beleef iedere dag een leermoment. Ik leer vooral van situaties en daaruit trek ik conclusies: ‘hoe kwam ik in deze situatie terecht en hoe kan ik dit in het vervolg anders doen?’ Vaak kom ik tot de conclusie dat ‘nee’ zeggen vaak beter is dan ‘ja’ zeggen. Sterker nog, ‘nee’ zeggen is een grote kunst.”

Wat heb je als CEO geleerd tijdens de coronaperiode?

“Ik zag meteen dat het een grote crisis was. Dat is het voordeel van een beetje ervaring, je herkent meteen de looplijnen die zullen volgen. Crisis staat voor mij gelijk aan verandering. Weliswaar begonnen we met een medische crisis, maar dit keer zo omvangrijk dat deze overgaat tot een economische crisis, waarna je een sociale crisis krijgt welke uiteindelijk gedeeltelijk zal uitmonden in een kredietcrisis. Dan zal aankomend voorjaar de politieke crisis volgen. Maar mijn credo is vooral: focus op je eigen verbetering. Daar heb je invloed op.

De media vindt het maar al te leuk om het woord ‘crisis’ te gebruiken. Het beeld van het westen wordt erg bepaald door de media. Dat is goed en slecht. Wat goed is is dat we met elkaar in gesprek gaan en veel aan elkaar vertellen, een zekere vorm van transparantie dus. Maar wat niet goed is, is dat we ons laten beïnvloeden. Je moet altijd sturen waar je invloed op hebt. Ja we varen in de mist, maar vertrouw vooral op jezelf. Ik kan niet sturen op hetgeen waar ik geen invloed op heb en ik vaar daarom mijn eigen koers. Dat is iets wat ik altijd doe. Het woord ‘crisis’ staat ook voor verandering en ik hou van verandering. Ik dacht meteen na de eerste Corona-shock over de relevante vraag: ‘zijn er dingen die ik zelf wil veranderen binnen hetgeen waar ik wél invloed op heb?’. Het antwoord op deze vraag was meteen: ‘ja, dat wil ik’. Het heeft bij ons op kantoor geleid tot een unieke energie en prachtige nieuwe plannen.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Als kleine Yves recht tegenover mij zou zitten, zou ik hem drie adviezen meegeven: een appeltje voor de dorst, heb plezier in je jonge jaren en neem risico’s. Durf het aan om te vallen, je staat wel weer op. Durf anders te zijn. Ik kan je verzekeren dat menig founder, CEO en eigenaar het leuk vinden als jonge mensen lef hebben en anders durven te zijn.”

Wat staat er nog op de bucketlist?

“Ik heb al heel lang een idee voor mijn eigen boek klaarliggen. Normaal ben ik vrij snel in beslissingen nemen, maar dit idee ligt al wat langer op de plank. Het boek past veel beter in een omgeving van MASTERS. Daarom heb ik nu ook definitief besloten, dit boek volgend jaar uit te brengen. Ga maar uit van een page turner met vele anekdotes en vooral veel details van veel van mijn ervaringen. Ik hoop waardevol voor iedereen die bezig is met ondernemen of nadenkt over deze stap. Na mijn podcastserie ‘Ondernemen in tijden van corona’ heb ik zoveel reacties en feedback gekregen en merkte ik vooral de behoefte van mensen om te leren. Met mijn boek wil ik dingen overdragen, waaronder mijn ervaring, mijn valkuilen, mijn successen, mijn nederlagen en mijn visie.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik vind het heel erg leuk om een bijdrage te leveren aan jonge, nieuwe leiders. Door de combinatie van mensen met veel ervaring en de jonge talenten kom je samen erg ver. Maar om eerlijk te zijn vind ik dat anderen dat moet zeggen. Het is niet aan mij om te zeggen dat ik voor iemand een kruiwagen ben (geweest). Zo lang zij verder komen is het goed. Maar eerst ligt de focus op december, dan willen wij graag de kruiwagen zijn voor al die bijzondere MASTERS die samen met ons de mouwen opstropen. Daarom noemen we het ook MASTERS EXPO. Een expositie van bijzonder ondernemerschap. Ook als de wind even tegenzit staan we er met z’n allen en proberen we een mooie bijdrage te leveren aan de BV Nederland. ”