Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

BENNO LEESER, GASSAN

Vanaf dag één betrokken bij MASTERS EXPO, de grootste diamanthandelaar in Amsterdam, een begrip in de industrie en een familiebedrijf waar je u tegen zegt. MASTERS HQ heeft het over Gassan Diamonds. Benno Leeser, patriarch van de familie, groeide van ruwe diamant uit tot de President-Directeur van GASSAN. Wie hielp hem bij de belangrijkste facetten in zijn carrière?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Gassan Diamonds

Wat was uw allereerste baan?

“Toen ik ongeveer vijftien jaar oud was verkocht ik kroketten en ijs bij AFC, daar voetbalde ik destijds. Bij honkbal-vereniging ABC werkte ik ook in de horeca. Ik vond het erg leuk om geld te verdienen bij mijn eigen clubs waar ik veel tijd spendeerde. Het verkopen deed ik ongeveer drie jaar tijdens mijn middelbare school. In de zomer van 1973 begon ik mijn carrière bij Gassan Diamonds en in 1983 nam ik het bedrijf samen met mijn broer Guy over.”

Als u het familiebedrijf niet had overgenomen, wat had u dan voor beroep uitgeoefend?

“Als ik niet in Gassan was gestapt had ik mijn vader opgevolgd in de damesmode kledingzaken Leeser. Toen ik bij mijn grootvader Samuel begon met werken, legde ik uit dat ik het een jaar wilde proberen, maar dan ook zonder familiedrama’s afscheid wilde nemen. Nu, 46 jaar later, heb ik nooit spijt gehad dat ik Gassan overnam. Ik vind het fantastisch als President-Directeur.

Hier in de wandelgangen is het volgens mijn familie trouwens ook maar beter dat ik niet in de mode ben gegaan: ik heb niet genoeg smaak volgens hen. Hoe dan ook, als ik de modezaak had opgevolgd, had ik daar ook iets moois van gemaakt.”

Wie was uw kruiwagen tijdens uw carrière?

“De grootste kruiwagen gedurende mijn carrière was meneer Delsing. Hij was de President-Commissaris van het bedrijf en door mijn grootvader aangewezen om mij te begeleiden. Mijn grootvader vond dat hij niet objectief genoeg was om over zijn eigen kleinzoon te oordelen. Ik heb van beiden heren geleerd dat hard werken, correct zijn en dat je doet wat je hebt afgesproken van groot belang zijn. Kom altijd op tijd en als iemand je belt, bel dan terug. Al deze punten hebben allemaal met discipline te maken en dat moet in je zitten, maar je bent nooit te laat om te leren!”

Wat is uw allergrootste passie in uw vak?

“Ik vind de airportwinkels, de evenementen die wij organiseren en waar wij staan erg leuk, met als hoogtepunt ieder jaar Masters of LXRY. Tijdens de vijf dagen van de beurs begin ik bij de stand als eerst en ga ik als laatst weg. Bij dit alles is mijn overall passie om te zorgen voor continuïteit. Buiten mijn vak zijn mijn familie, op vakantie gaan en voetbal ook écht mijn passies.”

Wat is het grootste leermoment geweest in uw carrière?

“Het grootste leermoment is dat ik iedere dag nog leer én dat ik ook leer van fouten maken. Maar, in essentie moet het niet zo zijn dat fouten twee keer worden gemaakt. Mijn grootvader leerde mij dat als ik meer dingen goed deed dan fout, ik al aardig op de goede weg zat.”

Lees ook: ‘De Kruiwagen Van…’ Debora Huisman-Leeser

Welk advies zou u uw 18-jarige zelf geven?

“In de loop der jaren ben ik in mijn communicatie rustiger geworden, dit is iets wat op die leeftijd anders was. Ook is het een sprookje om te denken dat alles in het leven altijd lukt, maar een bepaalde stabiliteit in het leven is voor mij wel belangrijk.”

Bent u voor iemand een kruiwagen geweest?

“In het bedrijf probeer ik voor mijn medewerkers altijd goed te zijn en hen te helpen ontwikkelen. Wij hebben een staf van twaalf man waarvan minimaal tien mensen intern zijn doorgegroeid. Dat vind ik het mooist en geeft voldoening. Voor mensen die ver willen komen geef ik mee dat hard werken, consequent zijn en de nodige creativiteit van belang zijn.”