Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

VAN CAPTAIN NAAR KAPTEIN

John Heitinga was vroeger captain van Ajax, tegenwoordig kaptein op de woelige baren. Zijn sloep was deze zomer te bewonderen op grachten en plassen. Zelf van scratch opgebouwd en ingericht, met aandacht voor detail: “Er zit uiteraard een mannenkoelkast in.”

Tekst: Bart-Jan Brouwer | Online redactie: Natasha Hendriks
Beeld: John van Helvert

John: “Ik was bijna achttien en wilde zo snel mogelijk mijn rijbewijs halen. Dus ging ik naar een rijschool in de buurt, Rijschool Rijnland in Alphen aan den Rijn, dat werd gerund door Marijke van Dam. Ik zei dat ik rijlessen bij haar wilde nemen, maar dan wilde ik wel binnen twee, drie weken mijn rijbewijs hebben. Zij reageerde met: ‘Wie denk jij wel niet dat je bent?’ Daar houd ik wel van, dus ik had vanaf dag één een klik met haar. Daar is een unieke vriendschap uit voortgekomen, ook met haar man, Kees van Dam, docent aan de Hogeschool Inholland.

“Kees en Marijke hadden vroeger een boot, een Makma, en wij mochten altijd meevaren. Rondje Leiden, rondje Alphen, rondje Kaag, rondje Nieuwkoopse Plassen… Totdat hun boot werd gestolen. Ik was zo geraakt door het water dat ik een eigen sloep kocht. Sindsdien varen Kees en Marijke vaak met ons mee. Dan is Kees de kapitein en ik de navigator. Ook al omdat mijn gezin groter werd, keek ik uit naar een nieuwe sloep. Ik heb er best een aantal getest.

Op Ibiza kwam ik met die gasten van Wajer Yachts in gesprek. Die zeiden: je moet een eigen sloep gaan bouwen. Ik Kees bellen: ‘Ik heb een reddingssloep nodig, dan gaan we onze eigen one-off maken.’ Kees wist een exemplaar uit 1990 op de kop te tikken op een Schots booreiland en bracht hem over naar IJmuiden. Ik meteen ernaartoe. Ik schrok me wild toen ik de sloep zag. Alles zat er nog op: de cabine, de roerspatels, de overlevingspakketten, de reddingsvesten… Wat hebben we nou gekocht? Ik kon er niet doorheen kijken. De boot is bijna negen meter lang en drie meter breed, een behoorlijk oppervlak. Best wel een puzzel om een goede indeling te maken. Wayer Yachts had ons aangeraden om daarvoor Tom van Gijzel Interieurs in Medemblik te benaderen. We hebben veel heen en weer gebeld en ge-e-maild. Uiteindelijk gaat dat resulteren in de ideale one-off. Dat zit ’m in de indeling van de ruimte, met onder meer voor en achter een liggedeelte van twee meter, en in de afwerking en de details. Zoals een mooi stuur, een vette muziekinstallatie, een anderhalf meter grote uitklapbare tafel om lekker aan te lunchen… En uiteraard een ‘mannenkoelkast’: een bak met ijs boven het stuurgedeelte waarin de alcoholvrije biertjes koud blijven, haha. Hij wordt bovendien heel praktisch: je hoeft alleen maar de boot te starten, de kussens onder de vloer vandaan te halen en neer te leggen, en weg te varen – dus geen gedoe met een zeil. Je hoeft hem na afloop ook niet af te dekken, hij is bestand tegen alle weersinvloeden.

“Nu gaat het in een rap tempo, over twee weken moet de boot klaar zijn. Hij komt te liggen bij Het Bosch @ the Waterfront in Amsterdam, aan de Nieuwe Meer. Handige plek. Sluis door en je zit in de stad. Ik vind het vooral mooi om ’s avonds door Amsterdam te varen, als de lichtjes aan zijn. Ook vinden we het lekker om een palinkje te halen bij de rokerij van de gebroeders Eveleens in Leimuiden. Varen is voor mij een stukje vrijheid, ontspanning, plezier, quality time met de dierbaren om me heen.

Een naam heeft de sloep nog niet. Charlotte-Sophie zit te denken aan Sketch, ik aan The Black Pearl, maar misschien moet ie helemaal geen naam krijgen. Dat draagt bij aan het mysterie: wat is het? Want als hij straks helemaal is ingericht en afgewerkt, compleet met rubberen band eromheen, zal niemand er nog een oude Schotse reddingssloep in zien.”

MASTERS #42

Bestel via onderstaande knop MASTERS met inhoudelijke reportages, geweldige fotografie en unieke merken, trends en plaatsen in de wereld.

MASTERS #42