Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

TRAINER VAN DE TOEKOMST

In 2016 zette hij zijn eerste trainersstappen als assistent van Jong Ajax. Inmiddels is hij al drie jaar trainer-coach van de O19. Heeft John Heitinga het in zich om hoofdtrainer van Ajax te worden? Verschillende spelers en coaches geven ons hun mening.

Tekst: Bart-Jan Brouwer | Online redactie: Natasha Hendriks
Beeld: John van Helvert

Ronald de Boer

(Hoorn, 15 mei 1970), voetbalanalist en individueel trainer Ajax O19

“Ik vind Johnny een hardwerkende trainer. In de drie jaar dat ik hem nu heb meegemaakt, vind ik hem zo met sprongen vooruitgegaan. Hij is verbaal enorm gegroeid. Ik weet nog wel dat ik voor de eerste keer met hem analisten werk voor televisie deed. Hoewel hij enorm veel had meegemaakt, leek hij onzeker. Dat heb ik nu totaal niet. Hij komt echt heel goed over. Met de goede mensen om zich heen kan hij zeker Ajax 1 halen.”

Richard Witschge

(Amsterdam, 20 september 1969), assistent-trainer Ajax I

“John maak ik nu mee als stagiair bij het eerste. Hij komt af en toe binnenwandelen en dingen vragen over oefeningen. Hij is zeer leergierig. Soms doet hij ook zelfstandig een training. Zoals ik het zie is hij lekker bezig. Hij heeft alles goed geregeld en werkt heel gestructureerd. Hij heeft een goeie visie op voetbal.Ik denk dat hij voor het hoogste gaat en ooit Ajax I wil trainen. Hij zal moeten laten zien dat hij onder druk kan werken. Maar de kans dat hij hoofdtrainer wordt bij een profclub acht ik wel groot, zeker tussen de 70 en 80 procent.”

Simon Tahamata

(Vught, 26 mei 1956), techniek- en individueel trainer Ajax-jeugd

“In mijn carrière heb ik heel wat trainers van naam meegemaakt: Leo Beenhakker, Ernst Happel, Raymond Goethals… Maar ik kan je zeggen dat John nu al, op zo jonge leeftijd, niet voor hen onderdoet wat oefenstof betreft. Echt, mijn mond valt soms open. Zijn trainingen zijn zo verfrissend, zelfs ik leer er nog van. Waar hij specifiek goed in is: het op de juiste plaats zetten van de spelers; door een bepaalde wissel weet hij een wedstrijd te kantelen. Hij gaat bovendien goed om met de spelers. Het is natuurlijk de keuze van de club, maar ik schat de kans groot dat hij, na Frank de Boer, de volgende wordt die vanuit de jeugd doorstroomt als hoofdtrainer van Ajax.”

Jurriën Timber

(Utrecht, 17 juni 2001), verdediger Jong Ajax

“Ik heb John Heitinga zo’n anderhalf jaar meegemaakt. Hij is nog maar kort geleden gestopt met actief voetballen en daarom is de communicatie naar de spelers toe heel gemakkelijk voor hem. Als trainer is hij behoorlijk actief langs de zijlijn. Hij gaat mee in het spel en weet wat we nodig hebben als we voor- of achterstaan. Afgelopen maanden heb ik hem een paar keer bij het eerste meegemaakt, waar hij stage liep. Daar is hij niet anders dan bij de O19, hij is gewoon zichzelf, een jonge vent met een Ajax-hart. Ik geef hem wel kans om later trainer te worden van Ajax I.”

Kenneth Taylor

(Alkmaar, 16 mei 2002), middenvelder Jong Ajax

“Hij is verder heel down to earth en benaderbaar, je kunt alles aan hem vragen. En hij lacht ook met ons mee. Ik vind hem een toptrainer, een echte winnaar. Ik denk dat de kans reëel is dat hij later trainer van Ajax I wordt. Ik weet dat hij er alles voor geeft om dat doel te bereiken.”

Sergiño Dest

(Almere, 3 november 2000), rechtsback Ajax

“Trainer Heitinga heeft veel goede dingen gedaan voor Ajax O19, toen ik in dat team zat. Ook heeft hij me persoonlijk enorm geholpen. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik me comfortabel voelde in het team en dat ik meer durfde en meer zelfvertrouwen kreeg. Want hij wil het maximale uit iedere speler halen.”

MASTERS #42

Bestel via onderstaande knop MASTERS met inhoudelijke reportages, geweldige fotografie en unieke merken, trends en plaatsen in de wereld.

MASTERS #42