Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SEPEHR MAGHSOUDI, MODEONTWERPER

De droom staat centraal en het onmogelijke wordt mogelijk. Een man die als jonge man vanuit Perzië naar Nederland kwam, nooit opgaf en de sceptici links liet liggen. Modeontwerper Sepehr Maghsoudi zal in december tijdens de Love Edition zijn creaties tonen op Masters of LXRY en vertelt LXRY hoe hij de top heeft bereikt.Tekst: Mical Joseph
Beeld: Sepehr Maghsoudi

Wat was jouw allereerste baan?

“Als tiener werkte ik als vakkenvuller in een supermarkt en ambieerde een carrière in de architectuur. Toen ik een leraar van school vertelde dat ik architect wilde worden, begon hij te lachen en zei: ‘Dat is onmogelijk’. Deze leraar zag het niet zitten, omdat ik op 12-jarige leeftijd uit Perzië kwam, het laagste niveau had qua opleiding en de taal nog moeilijk sprak. Ik was juist extreem gemotiveerd om iets te bereiken en had vier woordenboeken in mijn rugtas die ik elke dag meenam. Van het laagste niveau haalde ik uiteindelijk mijn mavo-diploma, studeerde Bouwkunde – Architectuur en liep bij twee architectenbureaus stage. Maar er kwam een switch: ik wilde modeontwerper worden en werd aangenomen bij het AMFI.“

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Mijn tante en ooms waren ook werkzaam in de mode-industrie en mijn vader had een eigen kledinglijn. Het zit in mijn bloed. Na het AMFI besloot ik in 2008 mijn eigen lijn op te zetten en werd er vanuit de industrie gezegd dat ik beter voor iemand kon werken dan voor mijzelf beginnen. Het zou te moeilijk zijn. In 2010 deed ik mee aan Project Catwalk en leerde Nederland mij kennen. Nu, elf jaar later, heb ik inmiddels twintig collecties op mijn naam staan en verkoop ik wereldwijd.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Mijn mentor was de Nederlandse invloedrijke modeontwerper Edgar Vos. Edgar heeft mij in mijn couture wedstrijdentijd gesteund en advies gegeven. In 2010 overleed hij helaas, een groot gemis. Naast Edgar was Frans Molenaar ook een belangrijke mentor waar ik mijn collecties aan liet zien. De twee heren leerden mij dat modediscipline uiterst serieus is en dat ik als ontwerper waardering voor mijn eigen werk moet hebben en niet voor een habbekrats creaties moet maken.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Dat ik mag creëren en vanuit niets een heel design maak. Het is niet alleen een collectie, het is een gevoel van passie en liefde voor vakmanschap wat ik deel.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Ik leer elke dag. Ik heb veel ups-and-downs gehad de afgelopen tien jaar, waarbij ik door de moeilijke momenten zoveel leerde en mooie en lieve mensen ontmoette. In mijn leven is niet één leermoment geweest, het is continu een leermoment.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Uiteindelijk komt alles goed! Je hoeft niet te stressen, alles komt op zijn pootjes terecht. Ook al lijken bepaalde dingen onmogelijk, verander de mindset waardoor het onmogelijke mogelijk wordt.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik geef les aan achttien jonge ontwerpers die super getalenteerd zijn. Vanuit mijn ervaring en vak help ik de ontwerpers verder te komen in hun carrière. Sommigen zijn hun eigen lijn gestart. Ik leer hen dat alles mogelijk is, zo lang zij er maar hard genoeg voor werken. Ook is het belangrijk dat er niet wordt geluisterd naar mensen die hen naar beneden halen. Door het hart te volgen komen zij waar ze willen staan.”

Tot 27 oktober is een overzicht van Sepehrs couturecollecties te bewonderen in Hoorn. Met als publiekstrekker “Atmosphere”, zijn nieuwste kunstwerk. Waarmee hij aantoont dat hard werken om je dromen waar te maken, loont.