Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

LONNEKE NOOTEBOOM, STYLISTE

“Op 2-jarige leeftijd liep ik al in te grote jurken en hakken van mijn oma. Mode heeft altijd in mijn bloed gezeten.” Lonneke Nooteboom, styliste en founder van online platform Style My Day, is een drukke duizendpoot. Ze is online actief op haar succesvolle Instagram account Lonneke Nooteboom en volgend jaar maart komt haar eerste boek uit, dé bijbel op het gebied van mode en lifestyle. Maar wie reikte Lonneke de bijbel aan met levenslessen en carrière-advies? Kort gezegd: wie was haar kruiwagen?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Lonneke Nooteboom

Wat was jouw allereerste baan?

“Toen ik vijftien jaar oud was werkte ik bij de allereerste Sting van Nederland in Tilburg. Het was op dat moment leuk om daar te werken en ik keek enorm op tegen de fulltime kledingverkopers. Als jong meisje ambieerde ik al een carrière in de mode. Mijn vader produceerde voornamelijk bedrijfskleding, dit had totaal niets met fashion te maken, maar waren voornamelijk stofjassen en overalls.”

“De beste vriend van mijn vader werkte bij een grote inkoopcombinatie voor mode retailers. Hij reisde de hele wereld over en ontmoette zoveel mensen. Ik hing aan zijn lippen wanneer die vriend daarover vertelde en besloot ook deze richting op te gaan. Na mijn studie werkte ik bij mijn vader als inkoper en vloog ook ik de wereld over. Nadat ik mijn huidige man ontmoette sloot ik mij aan bij zijn confectiebedrijf voor dameskleding voor onder andere ZARA, Mango en H&M. Ik ging in dienst als Hoofd Styling.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Door een operatie op mijn 40e moest ik rustig aan doen en had ik veel tijd tijdens het revalideren om na te denken. Ik vroeg mij af: wat wil ik in het leven en wat ambieer ik nog meer? Van onbekende stylist ging ik online te werk en maakte mijzelf zichtbaar door mijn stijl te laten zien. Dit werd online mode- en lifestyle platform Style My Day. Een enorm succes binnen een mum van tijd met veel volgers, wat ik vorig jaar verkocht. ”

“Leontine Borsato begon mij ook te volgen en op deze manier kwamen wij in contact. Ik organiseerde een lunch ter ere van het 1-jarig bestaan van mijn platform waar Leontine ook bij aanwezig was. Het klikte goed tussen ons, werden vriendinnen en shoppen sindsdien veel samen. Ook doe ik de styling van onder andere John Ewbank en Kelly Weekers.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Door mijn vader en man heb ik kansen gekregen. Tijdens mijn tijd bij mijn vaders bedrijf reisde ik de wereld rond en werd ik inkoper. Bij mijn man heb ik de kans gekregen om mij op creatief gebied te ontwikkelen. Dit zijn kruiwagens geweest, echter ben ik bij beiden weggegaan, omdat ik naast ‘dochter en vrouw van’ graag wilde kijken wie ik nu zelf was en wat ik zonder hen kon. Waar ik nu sta in mijn leven, dat heb ik zelf gedaan.”

“Mijn oma was mijn grootste inspiratiebron. Zij had altijd de mooiste kleren en tassen aan. Van mijn oma kreeg ik een mand met al haar oude spullen. Als jong meisje verkleedde ik mij altijd met kleding uit die mand. Toen zij extreem dement werd herkende mijn oma ons niet meer, maar ze riep nog wel: ‘Waar is mijn rode lipstick en waar is mijn Chanel tas?’

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Ik ben een mensenmens. Ik houd ervan om mensen nóg knapper en blijer te maken. Het één-op-één kleden van mensen: daar ben ik voor geboren. Ook vind ik het erg leuk dat ik mijn lijn bij Fred de La Bretoniere heb, in maart een exclusieve guest-designer collectie voor Shoeby lanceer en 7 maart mijn eerste boek op de markt komt.”

Wie zou je nog willen kleden?

“Koningin Maxima zou ik graag willen kleden. Niet omdat ik vind dat zij geen stijl heeft, want de koningin heeft een fantastische stijl, maar ik denk dat wij heel goed samen kunnen werken. Als je de koningin kleedt, moet je offline gaan en mag niemand dit weten. Dus als ik ooit offline ga, weet men waar ik mee bezig ben! Ook staat Linda de Mol op mijn verlanglijst. Ik bewonder haar en vind haar de meest fantastische TV-vrouw, maar qua styling kan het écht iets beter.”

Wat is je grootste leermoment geweest in je carrière?

“Ik leer elke dag. Dit klinkt misschien cliché, maar geen dag is hetzelfde. Wat ik mijzelf de laatste jaren heb geleerd is dat ik continu mijn eigen grenzen op zoek. Ik raad echt aan om in het diepe te springen. Ja, soms val je, maar je staat altijd weer op.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Falen mag. Het maakt niet uit. Probeer alles wat je ambieert en waar je van droomt. Ik was altijd erg zenuwachtig voordat ik op moest bij lezingen, modeshows of masterclasses seminars en vroeg ik mijzelf af: ‘Waarom wil ik dit? Waarom doe ik dit mijzelf aan?’ Zo ook bij Koffietijd, wat natuurlijk live televisie is: ‘Wat doe ik mijzelf aan en kan ik naar huis please?’ Maar door te doen leer ik en ben ik ook echt gegroeid.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik werk nauw samen met mijn team met jonge meiden. Zo heb ik altijd werknemers en stagiaires die ik begeleid en help met hun dromen. Voor sommigen ben ik een kruiwagen geweest in hun verdere loopbaan. Het leuke vind ik dat mijn kinderen mij niet actief op Instagram volgen en totaal iets anders doen. Twee van mijn drie zonen gaan naar Nijenrode Business Universiteit en hebben veel minder met de mode-industrie. Een van de twee zonen die Nijenrode doet studeert nu een half jaar aan de Universiteit van Athene. Zij behalen hun doelen ook op eigen kracht.”