Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

FLORIS ITALIANER, DE HARTSTICHTING

Zoals elk jaar steunt Masters of LXRY een goed doel. Dit jaar, met de liefde als leidraad, is gekozen voor de Hartstichting. LXRY spreekt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. Een man die vanaf jonge leeftijd hart voor de zaak heeft in alles wat hij doet: “Bij mijn eerste bijbaantje dacht ik al na over verbeteringspunten, effectiviteit en oplossingen.” LXRY vraagt zich af, van wie heeft Floris deze gedrevenheid geleerd?Tekst: Mical Joseph
Beeld: de Hartstichting

Wat was jouw allereerste baan?

“Op 16-jarige leeftijd werkte ik in het magazijn van de zilverfabriek in Voorschoten. Bij deze baan moest ik op een systematische manier burgermeesterkettingen en medailles opnieuw opbergen. Ik was altijd enorm nieuwsgierig naar het reilen en zeilen in de bedrijven waar ik een bijbaan had als tiener. Al in het magazijn van de fabriek was ik bezig met wat ik kon bereiken op die plek, ik nam mijn bijbaantje heel serieus. Op een gegeven moment mocht ik ook meewerken aan de lopende band. Ik kwam te werken aan de band waar zilveren lepeltjes uit plaatjes metaal gestanst werden en zag een mogelijkheid om dat efficiënter te doen. Ik legde dit aan de baas voor en hij keek mij een beetje verbaasd aan: er was nog nooit een lopende band medewerker naar hem toe gekomen met verbeteringsvoorstellen.”

“Mijn vader was ambtenaar bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en werd later ambassadeur bij OESO in Parijs. Het in gesprek gaan met anderen heb ik misschien wel van hem geleerd. Het ondernemerschap en het figuurlijk brutaal op deuren kloppen is echter een karaktereigenschap die ik denk ik zelf ontwikkeld heb .”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Als jongvolwassene studeerde ik economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde ik mijn doctoraalexamen Bedrijfskunde. Ik heb veel verschillende dingen gedaan in mijn carrière, waarna ik terecht kwam in de gezondheidssector en bij de Hartstichting.”

“Bij de Hartstichting zijn we aan de ene kant heel erg marktgericht en aan de andere kant zijn we een organisatie met een maatschappelijk doel. Deze combinatie is vrij uniek, in andere organisaties is het vaak één van beide kanten. Mijn voorganger werd een beetje als vaderfiguur gezien. Mijn opdracht was om meer zakelijkheid in de organisatie te brengen.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Ik moest mijn eigen kruiwagen duwen. Wel heb ik, zeker in het begin van mijn loopbaan, mensen om mij heen gehad die ik als mentoren beschouw. Een voorbeeld van een belangrijke les die ik van een van hen leerde is het oplossen van problemen door middel van het denken in extreme oplossingen, om pas daarna in te zoomen op de mogelijkheden en onmogelijkheden. Ook heb ik moeten leren om meer mijn persoonlijke kant te laten zien, omdat mensen niet altijd overtuigd worden door inhoudelijke argumenten. De menselijke relatie is minstens zo belangrijk.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Mijn grootste passie is het ontmoeten van interessante mensen zowel op de werkvloer als daarbuiten. Via de Hartstichting ontmoet ik zulke inspirerende mensen van over de hele wereld. Mensen met een eigen netwerk, ideeën en inspiraties. Daarin voel ik mijzelf echt bevoorrecht.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Doe nooit iets waar je niet zelf achterstaat. Je zit 36 uur per week in een werkomgeving, doe iets waar je in gelooft, gepassioneerd door raakt en wat je leuk vindt. Ik kan het niet aanzien wanneer iemand werk levert, omdat het ‘moet’ of het ‘voor’ mij is. Als directeur van de Hartstichting probeer ik mensen ook ‘eigenaar’ te maken van onze organisatie, missie of bepaalde opdracht.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Stel je wat meer open voor mensen en laat het oordeel over hen thuis.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik hoop en denk dat ik wel mensen geholpen heb in hun carrière om vooruit te komen. En vooruit hoeft niet altijd een trap hoger te zijn. Het is belangrijk om iemand te stimuleren en advies te geven, maar vanuit daar moet diegene het zelf doen. Ooit zag ik een collega die niet gelukkig was in haar functie. We gingen in gesprek en kwamen tot de conclusie dat ze misschien niet op de juiste plek zat. Ze is toen vertrokken. Een aantal jaar daarna kwam ik haar tegen in een winkelstraat. Ze vertelde mij dat ze bij haar zus in de schoenenwinkel werkte en daar enorm gelukkig was en bedankte me voor onze eerdere gesprekken. Misschien had ik haar kruiwagen daarmee een klein duwtje gegeven”.

Masters of LXRY 2019

Ieder jaar verbindt Masters of LXRY zijn naam aan een met zorg geselecteerd goed doel. Dit jaar, met de liefde als leidraad, is gekozen voor de Hartstichting. De makers van LXRY Magazine hebben een Limited LOVE Edition uitgebracht, gedrukt met een blanco cover. Bekend en creatief Nederland werd vervolgens gevraagd om een eigen ontwerp hiervoor te maken.

De covers vormen samen een uitzonderlijke en ontroerende kunstcollectie die tentoongesteld wordt in de daarvoor speciaal ingerichte Walk of Love, voor de entree van de beurs. Bezoekers kunnen de met liefde gemaakte magazines met kunstcover aanschaffen; de opbrengst gaat naar de Hartstichting. Zoveel verschillende prominenten: van sterrenchefs tot zangers en van kunstenaars tot acteurs, sporters, schrijvers, designers, presentatoren en de beste studenten van verschillende kunstacademies hebben stuk voor stuk een geweldige bijdrage geleverd dat geresulteerd heeft in een adembenemende verzameling.