Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ron Blaauw: ‘Ondernemerschap gaat vooral om de vastberadenheid om te slagen, om koste wat het kost te willen winnen’

‘Elke lunch en elk diner moet worden benaderd alsof het de finale van de Champions League is.’ De vastberadenheid om te slagen is volgens Ron Blaauw een van de hoofdingrediënten van succes. Met een smakelijke pop-up op Ibiza in het vooruitzicht gaat MASTERS in gesprek met de culinair ondernemer. Welke vaardigheden als chef-kok hebben bijgedragen aan zijn succes en op welke manieren probeert hij innovatief te blijven?
Ron Blaauw
Nina Slagmolen

Wat was jouw allereerste baan?

‘Mijn allereerste baan was een krantenwijk toen ik vijftien jaar oud was. In Hoorn, waar ik opgroeide. Op een dag, terwijl ik met vrienden aan het voetballen was, kwam er een man langs die ons aansprak. Hij vroeg of we interesse hadden in het bezorgen van kranten. Ik verdiende daar destijds ongeveer 85 gulden per week mee. Op dat moment was ik ook bezig met het opbouwen van mijn carrière als beginnend dj, dus ik besteedde mijn verdiende geld voornamelijk aan het kopen van platen…’

Hoe ben je dan uiteindelijk in de culinaire wereld terechtgekomen?

‘Dat was eigenlijk twee jaar later nadat ik klaar was met de MAVO. In de omgeving waar ik vandaan kom, was het gebruikelijk om daar je hele leven te blijven, een partner te ontmoeten, te trouwen, kinderen te krijgen en uiteindelijk opa te worden in dezelfde plaats. Maar dat was niet mijn plan; ik wilde juist naar Amsterdam. Toen ik hoorde van een koksopleiding in Amsterdam, dacht ik: ‘’Dat is het, daar ga ik voor.’’ ‘

Eigenlijk was de koksopleiding dus meer een soort ‘golden ticket’ naar vrijheid?

‘Ja, het was inderdaad meer vanuit het verlangen om weg te gaan uit mijn geboorteplaats dan dat ik altijd al wist dat ik chef wilde worden.’

Op een gegeven moment besloot je de keuken achter je te laten en het ondernemerspad te bewandelen…

‘Ik ben nog steeds actief in de keuken, zij het op een heel andere manier. Zo’n 25 jaar geleden besloot ik een andere richting in te slaan en een stap opzij te doen. Ik begon me meer te richten op de totale organisatie en begon met ondernemen. De reden daarvoor was dat ik mijzelf niet tot mijn 65e in de keuken zag staan. Daarnaast werkte ik tot 1998 voor een baas. Ik zag dat het steeds drukker werd en dacht: ‘‘Als ik dit voor een baas kan doen, dan kan ik het ook voor mezelf doen.’’ ‘

 

‘Het toont aan dat je als ondernemer investeert in het comfort en de aantrekkelijkheid van de zaak’

 

The rest is history… Je opende zeven zaken met het Ron Gastrobar-DNA. Welke formule maakt dit concept zo succesvol?

‘Het gaat bij ons vooral om genieten op hoog niveau met een meer toegankelijke benadering. Daarbij proberen we de drempels weg te nemen die je vaak tegenkomt bij traditionele culinaire ervaringen. In plaats daarvan voel je je welkom en gewaardeerd in de zaak waar je eet. De nadruk ligt sterk op gastvrijheid en het creëren van een warme, huiselijke sfeer. Dit wordt ondersteund door een goede prijs-kwaliteitverhouding, wat voor veel mensen van groot belang is.’

Je zei ooit: ’Mensen moeten zien dat je aan de boom rammelt en continue aan het innoveren en verbeteren bent.’ Op welke manier probeer je innovatief te blijven?

‘Als we naar de menukaart kijken dan is variatie vooral belangrijk. Daarnaast ook de snelheid van service. Eten staat natuurlijk altijd centraal, maar het is ook essentieel dat gasten kunnen zien dat het geld dat zij investeren, terugkomt in de zaak zelf. Of het nu gaat om dat ene likje verf, een schoon terras of een nieuwe inrichting, het toont aan dat je als ondernemer investeert in het comfort en de aantrekkelijkheid van de zaak.’

Waar haal jij inspiratie vandaan?

‘Ik haal voornamelijk inspiratie uit het buitenland. Met name uit steden als Parijs, waar de gastronomie momenteel enorm in opkomst is. Daar zie je nu veel jonge topchefs die voor zichzelf zijn begonnen en door veel reizen met nieuwe keukens en ideeën komen. Maar ook steden als New York, Barcelona en Londen zijn altijd inspirerend, niet alleen op culinair gebied, maar ook op het gebied van design en mode. Mijn inspiratie kan door iets heel simpels komen, zoals bijvoorbeeld de kleur van een mooi modemerk. Het draait allemaal om het constant ontvangen van nieuwe prikkels en daar creatief mee omgaan. En inderdaad, reizen is daarbij denk ik ontzettend belangrijk.’

 

‘Ik denk dat het in ondernemerschap ook vooral gaat om de vastberadenheid om te slagen’

 

Welke vaardigheden als chef-kok hebben bijgedragen aan jouw succes als ondernemer, denk je?

‘Ik denk dat het in ondernemerschap ook vooral gaat om de vastberadenheid om te slagen, om koste wat het kost te willen winnen. En die drang om te winnen, die motivatie, is cruciaal. Elke dag moet je weer voor de volle honderd procent klaarstaan. Op dit niveau kun je je niet veroorloven om te verslappen. Elke lunch, elk diner moet worden benaderd alsof het de finale van de Champions League is. Dat is hoe je het met je team moet aanpakken. Ik geloof dat een grote mate van professionaliteit, doorzettingsvermogen, stabiliteit en het zijn van een rustpunt voor je team ook belangrijk zijn.’

Komende zomer slaat Ron Gastrobar de handen ineen met OKU Ibiza, wat kunnen we verwachten?

‘Komende zomer zal Ron Gastrobar een maand lang een pop-up op Ibiza neerzetten in samenwerking met OKU Ibiza. We gaan daar een maand lang Indonesisch koken in een fantastische sfeer. We hebben er heel veel zin in. Ik vind Ibiza geweldig en kom er al heel lang. Ik geniet altijd van de sfeer, vooral in het voorseizoen en het naseizoen. Het heeft het imago van een Party Island, maar ik vind het juist heel ontspannen vanwege de toegankelijkheid, de hoge kwaliteit van restaurants en het aangename leven.’

Maar… Jullie vonden het zonde om te wachten; op 24 en 25 is er al een voorproefje in Amsterdam, nietwaar?

‘Klopt, op zondag 24 maart en maandag 25 maart kun je een tafel boeken voor zowel lunch als diner in Ron Gastrobar, gelegen aan de Sophialaan in Amsterdam. Gasten worden uitgenodigd om te genieten van een verrassende samenwerking die je niet snel zal vergeten en “naar meer smaakt”… Je kunt er terecht voor een lunch, maar ook voor een diner. Op de menukaart staan gerechten als krab met radijs, kewpie en knolselderij, Japanse Wagyu A5 en een handroll met balfego-tonijn en bosui.’

Is de pop-up op Ibiza wellicht een voorbode voor een Ron Blaauw in het buitenland?

‘Zeg nooit nooit. Maar ik vind een zaak in het buitenland altijd een beetje een ver van mijn bed show. Ik ben namelijk best een controlfreak. Ik vind het fijn om gewoon met de fiets of de scooter naar een van mijn zaken te gaan.’

Genieten van de verrassende samenwerking? Op zondag 24 maart en maandag 25 maart kun je hier een tafel reserveren voor zowel lunch als diner in Ron Gastrobar, gelegen aan de Sophialaan 55 in Amsterdam.