Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Robin Ubaghs: ‘Er is geen blueprint voor succes in deze space, je moet die zelf maken’

Heel veel zelfeducatie, een flinke dosis aan commitment en na zijn havo-diploma volle bak in de financiële wereld gedoken… De 25-jarige Robin Ubaghs en tevens CEO en founder van de TWR Investments Group, boert goed en heeft nu al zowel extreme financiële pieken als vroegere dalen gekend. Wie hielp Ubaghs bij het opzetten van zijn ondernemingen binnen de vastgoed, finance en blockchain industrie? Door wie behaalde hij zijn winsten?

Wat was jouw allereerste baan?

““Ik werkte als afwasser in de keuken van een restaurant van vrienden van mijn ouders in het Zeeuwse Vlissingen. Voor een baas werken was toen eigenlijk al niet voor mij weggelegd, want ik was altijd op zoek naar meer verantwoordelijkheid en meer controle. Daarom richtte ik me al vrij snel op het opmaken van de borden en het koken in het restaurant. Ik hield er dus letterlijk toen al van om meer verantwoordelijkheid op mijn plate te nemen.”

Wat ambieerde je?

“Een specifiek doel had ik in mijn tienerjaren niet. Ik wist in ieder geval dat ik mijn vermogen wilde opbouwen en een bepaalde vorm van succes wilde behalen. Door na te denken waar mijn passie en kracht lagen, kwam er al vrij snel uit dat deze in de financiële wereld lagen. Door vanaf mijn vijftiende veel te lezen en research te doen naar asset management tot aan handelsplatformen, had ik vrij snel door dat er aan, bijvoorbeeld, een e-commerce bedrijf of een makelaarskantoor, een limiet zat. In de financiële industrie zag ik enorm veel kansen: er is namelijk een ongelimiteerde potentie in deze branche.”

Wat waren je volgende stappen?

“Ieder uurtje dat ik vrij had in mijn schema besteedde ik aan informatie winnen over verschillende financiële onderwerpen. Dit deed ik door naar YouTube video’s te kijken, artikelen te lezen en het internet af te struinen. Ik ging deep down the rabbit hole. Ik wilde alles weten. Het salaris dat ik in het restaurant verdiende zette ik op mijn accounts op retail handelsplatformen. Dit kon ik echter niet op mijn eigen naam zetten, vanwege mijn 15- jarige leeftijd, dus ik handelde op naam van mijn ouders. Spelenderwijs begon ik met de oliemarkten en vanuit daar verloor ik een aantal keer alles.

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Op 17-jarige leeftijd vond ik mijn eerste consistente succesvolle strategie en die strategie ben ik helemaal gaan uitmelken en optimaliseren. Ik ben content gaan produceren en begon deze content op sociale media te delen. Naar aanleiding van mijn sociale media volgden geïnteresseerden mij en vroegen vaak naar advies. Om mijn strategie bouwde ik uiteindelijk educatie materiaal.

Ik kwam daarna in contact met enkele van mijn huidige partners die destijds in Londen zaten. Zij geloofden in mijn strategie en waren net hun asset management onderneming gestart waarbij ze ook een stukje handelsplatform exploiteerden. Ik bouwde een strategie voor dit platform: ik lobbyde een jaar lang in mijn financiële netwerk en kreeg veel aanvragen via sociale media. Twaalf maanden later stond het project als een huis.

Een beetje bluffen doet niemand kwaad, ik gaf aan dat ik aandelen wilde. Dit verzoek pakte verbazingwekkend goed uit: twee weken later had ik deze aandelen op mijn naam staan. Tegelijkertijd leerde ik de kneepjes van het vak, bijvoorbeeld: hoe regulaties in elkaar staken, wat voor strategieën er wél en niet op retail platformen mogen worden aangeboden en daarnaast de vele ins and outs van de business. Tot de dag vandaag bestaat het bedrijf nog steeds en opereren we inmiddels wereldwijd onder de naam Kapwealth voor onze asset management divisie, en Iquoto voor de kant van het handelsplatform; waar ik voornamelijk betrokken ben in de operatie van en rondom Iquoto.”

Jouw rol binnen Iquoto is niet het enige wat je bezighoudt. Vertel!

““Naast Iquoto richtte ik de TWR Investments Group op. Wij focussen hier op de gehele supplychain rondom vermogensbeheer om zoveel mogelijk van de randzaken rondom dit beheer in eigen controle te krijgen. Dat zijn we eigenlijk gaan doen door alle benodigde elementen bij elkaar te zetten onder één concern. Waar we voorheen met verschillende externe partners samenwerkten, zijn we op een gegeven moment deze partners zelf geworden. Zo ontstond de TWR Investments Group. Alles is dus veel meer binnen handbereik en daarnaast van ons. Van een klein element zijn we uitgegroeid naar een geheel ecosysteem waar we enerzijds vermogen aannemen en dit anderzijds managen en alloceren op een diverse range aan producten. Tegenwoordig houden we ons onder andere bezig met aandelen, valuta’s, vastgoed, blockchain & cryptocurrency.”

Wie was jouw kruiwagen?

““Dat zijn mijn partners vanuit London geweest. Door hen is alles in een sneltreinvaart gegaan en heb ik veel mogelijkheden op jonge leeftijd gekregen. Daarnaast heb ik ook veel gehad aan ‘mijn eigenwijze zelf’. Door gewoon te doen, te leren en af en toe ook eens flink op mijn bek te gaan, ben ik verder gekomen in mijn carrière. Ik zie mijzelf daarom ook als mijn mentor, ik probeer namelijk altijd alles uit mijzelf te halen.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Waar anderen geen mogelijkheden zien, zie ik dit wel en bestaat er voor mij geen ‘onmogelijk’. Een goed voorbeeld is de regulatie van verschillende processen en projecten. Waar de een zegt: ‘dit wordt nooit goedgekeurd door de regulator’, gaan wij wél die technologische uitdaging aan. Kortom: ik hou van uitdagingen en hierdoor sta ik elke dag met energie op. Er hebben velen gezegd dat ik te jong en te onervaren ben, helemaal vroeger, maar hierdoor ben ik juíst nog meer gaan buffelen en strijden om mijzelf te bewijzen, en dat is inmiddels aardig gelukt. Er is geen blueprint in deze space voor succes. Je moet die zelf maken.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Zo’n vier tot zes jaar geleden, vanaf mijn achttiende tot mijn twintigste, beleefde ik echt een tropentijd. Het succes steeg om eerlijk te zijn erg naar mijn bol. Ik begon mij anders te gedragen en werd een tikkeltje arrogant. Die deur heb ik erg hard tegen mijn neus gekregen, en doordat ik €1,3 miljoen van mijn eigen vermogen verloor door een aantal goede financiële missers, werd ik weer met beide benen op de grond neergezet. Dit had vooral te maken met het verzamelen van de verkeerde mensen om mij heen en verkeerde zakelijke keuzes. Ik spoelde het geld down the drain. Voor mij was deze situatie een heel goed leermoment. Het liet mij zien dat alles goed kan gaan, maar er ook altijd een moment van regen op je neer kan vallen. Echter, je kan niet groeien zonder setbacks.”

Hoe ga jij om met huidige mega dip-situaties in de financiële markten?

““Allereerst denk ik dat we pas net begonnen zijn aan deze dips, en dat er nog veel meer aan zit te komen. Anderzijds merk ik wel vertraging op verschillende vlakken, ik zit midden in een aantal flinke roll outs en ik merk dat zaken als fundraising etc op sommige plekken vele malen langzamer gaan en soms zelfs vast lopen. Dan kan je of gaan janken en moeilijk doen vanwege de tegenslagen of je kan het vanuit de andere kant benaderen. Deze situatie overkomt ieder bedrijf en juist door zulke situaties kan je laten zien uit wat voor hout de founder en de business is gesneden. Hiermee laten we zien aan de buitenwereld dat de business eigenlijk niet getroffen wordt door slecht nieuws van de financiële markten, iets wat in onze space sterk bijdraagt aan het boosten van je credibility.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Blijf gefocust tot bepaalde zaken autonoom lopen en ga dan pas door naar de nieuwe dingen. Probeer daarnaast ook vaker ‘nee’ te zeggen.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Binnen onze organisatie hebben we verschillende elementen waarin we onder andere educatie, webinars en podcasts verstrekken. Ik vind het belangrijk om met mensen mijn kennis te delen zodat ook zíj verder komen. Ik zie mijzelf zeker niet als goeroe, maar ik weet wel wat het is om te geven, aangezien ik er ook veel uit kan nemen, en daar sta ik voor.”