Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ricardo Beij, entrepreneur

Bij ondernemer en investeerder Ricardo Beij is het ondernemen er met de paplepel ingegoten. Waar leeftijdsgenoten vroeger studeerden, was Ricardo op jonge leeftijd al druk bezig met zijn eerste onderneming. Met zijn nieuwste bedrijf Dutch Flower Cake trad hij begin dit jaar toe tot MASTERS COMPANY. Maar wie was eigenlijk Beij’s kruiwagen?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Danielle Guillonard

Wat was jouw allereerste baan?

“Ik groeide op in Alphen aan den Rijn en was naast school veel bezig met sport. Voornamelijk basketbal, tennis en voetbal. Mijn vader was als ondernemer een echte pionier in de topografiewereld. Hij verkocht landkaarten in binnen- en buitenland. Dit was in een tijd dat er nog geen TomTom of Google Maps bestond. Vanaf mijn achtste mocht ik soms mee naar (internationale) beurzen. Daar ontwikkelde ik waarschijnlijk onbewust de passie voor het ondernemers vak. Vanaf mijn veertiende mocht ik in de vakanties ook meehelpen in de zaak.

Op de middelbare school was ik al wel een druk baasje en altijd bezig met concepten. Na het Atheneum ging ik direct aan de slag bij het bedrijf van een oom in een commerciële functie en ’s avonds volgde ik mijn HBO-opleiding aan de Haagse Hogeschool. Op mijn negentiende startte ik mijn eigen financieel adviesbureau voor ambtenaren en leraren dat binnen een jaar uitgroeide tot vijftien man personeel met twee vestigingen. Na drie jaar snelle groei, verkocht ik in 2002 mijn aandelen aan twee investeerders. Als 22-jarige leerde ik veel in hele korte tijd.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Na de verkoop van mijn eerste bedrijf kwam er een tijd van bezinning na een hele mooie en tegelijkertijd intense periode. Veel van mijn voormalig klasgenoten studeerden nog en ik was al verder qua ondernemen. Ik ben in die periode veel gaan reizen, woonde een tijd in het Spaanse Sevilla en zocht heel bewust naar het doel van mijn leven. Waar wilde ik graag voor gaan en waar stond ik voor? Het kostte mij echt wel even tijd om achter deze bewuste antwoorden te komen.

In 2005 leerde ik mijn huidige compagnon Henri van Schenk Brill kennen. We hebben in de afgelopen jaren verschillende succesvolle bedrijven opgezet en zijn daarmee actief in diverse sectoren. Daarnaast participeren we af en toe in ondernemingen. Ons meest recente eigen initiatief is Dutch Flower Cake. Ik vind het een voorrecht om met bloemen te mogen werken, mijn vrouw noemt bloemen altijd ‘de sieraden van de natuur’. Dutch Flower Cake is overigens ook ontstaan naar een idee van mijn vrouw. Zij wilde puur voor zichzelf mooie bloemarrangementen maken om cadeau te geven aan vriendinnen. Dit sloeg zo goed aan, dat ik haar heb voorgesteld om die creaties ook zakelijk gezien een gezicht te geven.

We begonnen bij bedrijven en hotels. Dutch Flower Cake werd hier met veel enthousiasme ontvangen, dus bouwden we de activiteiten uit naar grote beurzen. Hierdoor konden we goed toetsen of de producten ook bij het grote publiek aansloegen. En dat deed het.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Het ondernemerschap is er met de paplepel ingegoten bij mij, dus mijn vader is een grote kruiwagen geweest. Ik ben opgegroeid met zijn ondernemerschap, maar het was niet zo dat hij van mij verwachtte dat ik automatisch óók ondernemer werd. Daarnaast is mijn compagnon een goede vriend en adviseur geweest gedurende de afgelopen vijftien jaar.”

Wat heeft jouw vader je het meest bijgebracht?

“Goede communicatie is absoluut zijn kracht; daar is hij nog altijd heel sterk in. Ik leerde van mijn vader vooral goede, commerciële communicatie: hoe breng je de boodschap zó over dat een potentiële klant of relatie ook écht geïnteresseerd raakt in wat je zegt? Dat vind ik nog altijd een uitdaging.”

Wat is je allergrootste passie in jouw vak?

“Nieuwe concepten ontwikkelen en in de markt zetten is écht mijn grootste passie. Ik vind met name het traject van de start tot aan de lancering erg boeiend, omdat je als ondernemer (samen met je team) heel dicht op alle stappen zit. Daarna draait het om waarde creatie en dat is ook intrigerend. De laatste tijd help ik een aantal jonge ondernemers om hun bedrijven verder te laten groeien. Zij hebben de potentie sowieso al, maar missen soms nét een bepaalde ingang of advies.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Van 19-jarige tot aan 22-jarige leeftijd ging mijn ondernemerschap heel hard. Ik leerde enorm veel uit de praktijk terwijl veel leeftijdsgenoten nog mooie studies volgden. Zoals ik eerder benoemde reisde ik in die tijd veel: die jaren van bezinning zijn een groot leermoment voor mij geweest. Door de bezinning kon ik bedenken wat ik daadwerkelijk écht wilde in mijn leven. Ik besteed heel veel tijd sindsdien aan vrijwilligerswerk, gemiddeld twee en halve dag per week – mensen helpen geeft mij grote voldoening.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Direct investeren in vastgoed. Ik had dat eigenlijk meteen moeten doen toen ik mijn eigen vermogen opbouwde in 2001. Daarom raad ik dit elke jonge ondernemer aan.”Ricardo Beij samen met zijn vrouw Yamina Beij

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Er zijn een aantal ondernemers die ik actief volg en waar mogelijk help. Bafl Sharhang is daar eentje van. Een bekroonde Nederlands filmregisseur van Iraakse afkomst. We hebben onlangs een belang in zijn bedrijf YadMedia genomen en werken nu samen op creatief en zakelijk vlak. We doen dit puur uit passie. Hetzelfde geldt voor Kevin Ferreira da Silva. Hij maakt mooie stappen met Ferreira da Silva Rum. Het bedrijf bestaat dit jaar zeventig jaar en we zijn trots hier aandeelhouder in te zijn.

Carolien ter Linden is het gezicht van onze Dutch Flower Cake campagnes. Ze is dit jaar definitief doorgebroken met haar tv-show ‘Op weg naar Cannes’. Het tweede seizoen was na de zomer op RTL4 te zien en we hielpen haar achter de schermen.

De laatste ondernemer is Bob Ultee. Hij is naar mijn bescheiden mening een van Nederlands grootste zakelijke genieën van onze tijd. Ik ben altijd groot bewonderaar geweest van zijn talent. Het is niet iedereen namelijk gegeven om op 33-jarige leeftijd op eigen kracht vijftig vestigingen in de Benelux neer te zetten. Na een onfortuinlijke zakelijke ‘valpartij’ heeft hij zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Een tweede kans word je naar mijn mening in Nederland niet altijd gegund. Met zijn nieuwe bedrijf Bob Eco (geschatte beurswaarde 1,2 miljard), waarin we ook hebben geïnvesteerd, heeft hij zich inmiddels gerevancheerd.

Naast zaken doen wil ik vooral ook graag een kruiwagen zijn voor mijn kinderen. Zij zijn mijn belangrijkste investering. Als het me lukt om mijn kinderen op te laten groeien tot lieve en emotioneel sterke mensen, is een groot deel van mijn missie geslaagd. Ik probeer iedere dag het goede voorbeeld te geven, maar het blijft constant bijleren.”