Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Patrick van Rhienen: “Ik kom er wel op een andere manier dan school.”

Patrick van Rhienen is niet het poster child voor studeren en naar school gaan. Toch is hij een hardwerkende en succesvolle ondernemer geworden. Patrick laat zien dat als je de juiste instelling hebt, je er echt wel komt. En dat doet hij, met zijn succesvolle bedrijf SUNS dat onder andere tuinmeubelen ontwerpt en verkoopt. SUNS was ook aanwezig op MASTERS EXPO in november vorig jaar. MASTERS sprak de ondernemer over zijn kruiwagen en succes.Tekst: Noa Verseveldt
Online redactie: Patrick Stoffer

Wat was jouw allereerste baan?

“Ik ben begonnen bij Leen Bakker, dat een onderdeel was van bedrijf Blokker Holding. Ik ben in het bedrijf begonnen als assistent van een assistent. Mijn vader was zelf ook ondernemer en had het bedrijf Jardin Tuinmeubelen. Hij was hofleverancier bij Leen Bakker en Blokker. Arie Bakker was een vriend van mijn vader. Ik ben een voorbeeld van een ondernemer waar school en ik geen goede match waren. Ik heb altijd geroepen: ”ik kom er wel op een andere manier”. Ik had wel de juiste werkethos, dus heeft Arie Bakker gezegd: ”laat hem maar langskomen”.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Toen ik begon bij Leen Bakker zei mijn vader: ”als je mag kiezen, kies inkoop”. Per toeval was er een vacature vrij bij inkoop. Rene de Hond, destijds directeur inkoop, had een goede relatie met mijn vader en ik mocht mee op inkoopreis naar Azië. Er was nog nooit een inkoopassistente mee gegaan. Wij zijn toen naar vier landen gegaan: Indonesië, China, Taiwan en Singapore. Ik wilde Rene de Hond overtuigen dat hij mij vaker moest meenemen naar Azië. Ik ben toen bezoekverslagen gaan maken, ik meette de tuinmeubelen op en maakte foto’s van de producten. Ik had een volledig boekwerk over die reis gemaakt. Rene vertelde dit tegen Arie Bakker en in het eerste jaar mocht ik 4 keer mee naar Azië. Het jaar daarop zes keer en op het laatst reisde ik acht keer per jaar naar Azië. Ik ben eind 2008 weggegaan bij Blokker Holding en in 2009 heb ik mijn eerste eigen collectie gemaakt in Azië. Ik ben direct met onder andere Leen Bakker, Blokker, Sligro en Karwei zaken gaan doen en zo is het eigenlijk allemaal begonnen.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Mijn echte kruiwagen was natuurlijk mijn vader, zonder de werkrelaties van mijn vader was ik nooit bij Leen Bakker terechtgekomen. Als mijn vader niet in die branche zat, hadden zij mij bij Leen Bakker nooit aangenomen. Ik had geen hoge opleiding, alleen een MAVO-diploma en MEAO-certificaten. Maar in het vak van ondernemen en inkoop waren mijn mentoren wel echt Rene de Hond en Arie Bakker.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Ja, de liefde voor tuinmeubelen. Het zat natuurlijk in mijn DNA door mijn vader. Hij was een van de eerste met kunststoffen tuinmeubelen en toen ik jong was vond ik het nog niet zo interessant. Maar per toeval was bij de afdeling inkoop een vacature vrij, waardoor ik tuinmeubelen ben gaan inkopen.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Doordat je niet echt een opleiding hebt gehad leer je niet om binnen een projectgroep samen te werken. Arie Bakker wilde dat ik naast mijn werk ging studeren, maar ik had geen stop. Wat resulteerde in zes dagen in de week aan het werk. Toen ik 25 was ben ik overspannen geraakt en heb ik drie maanden thuisgezeten met een burn-out. Dat is in mijn carrière wel het grootste leermoment geweest. Het leren delegeren en werken met een team. Niet alles zelf willen doen, maar om het samen te doen met je team. Ik weet nu ook als het mij te veel wordt dat ik een stapje terug kan doen in plaats van altijd maar door te gaan.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Ik ben heel blij met hoe het is gegaan en ik zou het zo weer overdoen. Ik heb niets waarvan ik spijt heb of anders had willen doen. Misschien alleen groots denken, als je iets wilt moet je er gewoon vol voor gaan. Je moet niet bang zijn om te falen, je moet je dromen najagen. Opleiding of geen opleiding, als je dat doet kom je er wel.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ja, waar ik een zwak voor heb zijn jonge mensen die niet de kansen hebben gekregen zoals ik of die geen kruiwagen hebben.  Ik vind het een leuke uitdaging om die jongeren te motiveren en een kans te geven. Een aantal zijn begonnen in het magazijn en zijn doorgegroeid in het bedrijf. Dan kom ik weer terug op die instelling, als je de juiste instelling hebt dan kom je er wel. Ik doe eigenlijk hetzelfde wat Leen Bakker met mij heeft gedaan.”