Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Arnoud Kuipers, Tubble: ‘Het is niet iedereen gegeven om echt ondernemer te worden.’

Het ondernemen zat er al vroeg in bij Arnoud Kuipers. Op 10-jarige leeftijd zette hij al zijn eerste ‘onderneming’ op. Inmiddels is hij een fervent ondernemer met twee succesvolle bedrijven: Tubble en website factoringvergelijken.nl. MASTERS gaat in gesprek met Arnoud. Hoe is hij op zijn innoverende ideeën gekomen? En wie was zijn kruiwagen?Tekst: Noa Verseveldt
Online redactie: Patrick Stoffer

Wat was jouw allereerste baan?

“Mijn eerste bijbaan was vakkenvullen in de supermarkt. Maar handeltjes vond ik al op jonge leeftijd interessant, toen ik tien was ongeveer begon het. Op de markt zag ik een hele grote stapel met Donald Ducks voor twee gulden vijftig. Ik heb toen van mijn moeder geld geleend en ze weer per stuk aan vriendjes doorverkocht. Ik denk dat het ondernemen een beetje zo begonnen is. Ook heb ik later onder andere draadloze telefoons, horloges, pluche beesten en spelcomputers verkocht.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Ik heb twee bedrijven. Ik ben lang bankier geweest bij ABN-AMRO, later bij de Deutsche Bank. Daar werkte ik in factoring, een niche in de financiële wereld. Het gaat simpel gezegd om het verkopen van je openstaande vorderingen. Toen ik mijn baan tien jaar geleden had opgezegd, heb ik de eerste online broker opgezet. Ik heb heel lang in de branche gewerkt en ik wist dat brokers (tussenpersonen) over het algemeen ouderwets te werk gingen.  Zo was het eigenlijk een hele natuurlijke stap om Factoringvergelijken.nl te beginnen. Zo kunnen bedrijven die op zoek zijn naar factoring heel makkelijk en kosteloos de beste factoring offertes met elkaar vergelijken. Daarnaast heb ik het bedrijf Tubble, een webshop op het gebied van home wellness. Dit is begonnen met een opblaasbaar ligbad. Ik stond onder de douche en ik wilde een keer in bad. Toen dacht ik: ‘bestaat er niets iets opblaasbaars, wat je af en toe kan gebruiken?’ Ik heb lang gezocht, maar kon niks vinden. Toen ben ik samen met een ontwerpbureau begonnen het ideale airbath te ontwikkelen. Het Tubble bad is gepatenteerd en heeft een aantal internationale designprijzen gewonnen. Het wordt inmiddels ook verkocht in iets van tien landen.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Ik heb niet echt een kruiwagen, ik kom niet uit een ondernemend gezin. Mijn beide ouders zijn psycholoog. Het komt echt uit mijzelf dat ondernemen. Ik heb wel heel vaak van die boekjes gelezen over ondernemen, wat mij wel heeft geïnspireerd. Uiteraard 4-hour workweek, die kent iedereen. Het allereerste ondernemersboek dat ik las was van Bram van Leeuwen. Het boekje ‘Hoe u ook miljonair wordt’. Vond ik helemaal fantastisch, blauw boekje met gouden letters. Hij vertelde hoe je zaken moest doen in China en hoe je daar producten vandaan moest halen. Wat mij ook heeft geholpen is dat ik bij een co-workspace ging zitten. Ik zat bij ‘Boven de Balie’, dat was een co-workspace in Amsterdam bij Leidseplein. Daar huurde je dan een bureau. Je zit naast allemaal andere ondernemers en freelancers. In de eerste plaats is het een stuk minder saai dan vanuit huis werken. Maar je leert er ook echt van, zeker als je net begint. Je ontmoet daar altijd wel iemand die je verder kan helpen. Ik zou het ook iedereen aanraden om in een co-workspace te gaan zitten, mocht iemand ondernemer willen worden.

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Uiteindelijk het bouwen van iets. Klinkt misschien voor de hand liggend, maar je verzint iets wat nog niet op de markt is. Het zit nog in je hoofd, je neemt risico en je bouwt eraan. Als het dan werkt en de eerste orders en omzet komen binnen, dat is gewoon een soort magie. Ik weet ook nog de eerste keer dat iemand uit het buitenland bestelde, volgens mij België, dat zijn nou leuke dingen. Maar ook goede reviews of mensen die zeggen dat ze superblij zijn dat ze eindelijk een bad hebben. Dat is toch mooi? Ik vind het zelf ook het leukst om iets nieuws en innovatiefs op de markt uit te brengen. Zou niet zo snel iets kopiëren wat al bestaat. Een eigen merk opbouwen, nieuwe producten of diensten ontwikkelen vind ik wat leuker dan dropshipping bijvoorbeeld.

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Grootste leermoment in mijn carrière is om nooit zaken te doen met vrienden. Dit heb ik weleens gedaan en dat is niet helemaal goed afgelopen. Dat doe ik ook gewoon echt niet meer. Daarnaast ook het sneller in actie komen. Mijn allereerste idee was geflopt, toen ik mijn baan had opgezegd bij de bank. Ik had een idee met douchegordijnen. Daar ben ik veel te lang mee bezig geweest en ik zat maar te rommelen op die website. Dat idee had ik veel eerder naar de markt moeten brengen. Daar is een mooi woord voor: ‘minimum viable product’. Dus ga niet een jaar aan een product of site zitten klooien, maar ga zo snel mogelijk in contact met je potentiële klanten en kijk of er vraag naar is.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Ik ben er nooit zo heel erg van om terug te kijken met ‘dat had ik beter moeten doen’. Maar ik denk algemeen meer reizen. Ik heb ooit een wereldreis van zeven maanden gemaakt, wat ik helemaal fantastisch vond. Ik had dat eigenlijk vaker willen doen en tegenwoordig kan je natuurlijk ook met je laptop je business in het buitenland runnen.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Er komen weleens mensen op mij af: ‘Ik wil een webshop beginnen’. Dan ga ik een uurtje met ze zitten en geef ik ze wat tips. Uiteindelijk moet het ook uit diegene zelf komen, want veel mensen willen ondernemer worden en praten er dan ook over. Maar uiteindelijk moet je het ook zelf doen, want je hoort er vaak niks meer van. Wat ook prima is. Het is niet iedereen gegeven om echt ondernemer te worden. Maar misschien Jasper Stas, ik kan zeker niet zeggen dat ik zijn kruiwagen ben geweest maar dat is wel een hele goede ondernemer geworden. Hij zat ook bij mij in de co-workspace en ging ook een webshop starten. Ik heb hem wel wat advies kunnen geven in het begin. Nu is het meer het over en weer uitwisselen van tips en tricks.”