Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

NANCY POLEON, EIGENAAR & FOUNDER BRANDEDU

Nancy Poleon, eigenaar van BrandedU, helpt carrierèvrouwen met hoge posities om zichtbaarder te zijn, want volgens Poleon is het soms lonely at the top en heeft het zakenleven veel meer vrouwelijk leadership nodig. Maar als het eenzaam aan de top is vraagt MASTERS EXPO zich af: wie hielp Nancy naar die top?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Nancy Poleon

Wat hield jou vroeger als tiener bezig?

“Van mijn moeder mocht ik tijdens mijn middelbare schooltijd niet werken. Zij had het idee dat als ik zou werken, mijn schoolwerk eronder zou leiden. En aangezien mijn moeder toentertijd nog geen diploma’s had behaald, was mijn atheneumdiploma erg belangrijk voor haar. Uiteindelijk mocht ik tijdens de zomervakantie in mijn laatste jaar op de middelbare school toch gaan werken, bij de Hema. Ik had bewezen dat ik mijn best had gedaan tijdens mijn opleiding.

Ik was een enorme Janet Jackson-fan en deed vaak na schooltijd mee aan zangwedstrijden à la de Soundmixshow. Destijds dansten ik samen met mijn twee vriendinnen op Janet Jackson nummers. Ik was altijd bezig met muziek en wist ook al vroeg dat ik later in de muziekwereld terecht wilde komen. Als 14-jarige ging ik alleen naar het concert van Prince van de Sign O’ The Times Tour, mijn vader had namelijk één kaartje weten te bemachtigen. Ik ervoer de lichtshow, zijn performance en de energie… Het was geweldig!

Na het atheneum had ik verschillende bijbaantjes, één daarvan was bij hotel The Grand in Amsterdam. Ik weet nog heel goed dat ik in die mooie zaal van The Grand stond en dat ik tegen mijzelf zei: ‘Later zal ik hier ook staan voor werk’.”

En toen?

“Als jongvolwassene begon ik met de studie European Business Administration. Voor deze studie zat ik een half jaar in Engeland en een half jaar in Nederland. Na het behalen van mijn diploma ben ik drie maanden gaan werken bij ING als Management Trainee, maar deze functie paste niet bij mij. Op een gegeven moment zag ik een vacature staan in de Telegraaf: de muziekuitgever Promotone BV zocht een administratief medewerker. Ik kreeg de job en wij regelden alle financiën van The Rolling Stones, U2 en nog wat andere artiesten.

De manager van The Rolling Stones, Prince Rupert of Loewenstein, organiseerde een nieuwjaarsdiner. De gastenlijst stond vol met prominente mensen uit de muziekindustrie. Ik werd naast Dick Stolk geplaatst, de directeur van het platenlabel Virgin. Ik trok de stoute schoenen aan en vroeg of hij nog mensen zocht, hij gaf aan van niet, maar gaf ook aan dat ik in Hilversum moest zijn. Ik solliciteerde bij platenmaatschappij BMG en werd aangenomen op de marketingafdeling. Het was daar werkelijk fantastisch: uit elke kamer klonk muziek. Overal hingen gouden en platina platen. Het voelde als home coming en ik dacht: ‘I’ve arrived, hier ga ik niet meer weg’.  

Er werd een beloning uitgeschreven voor degene die het beste marketingplan voor Pink’s tweede album Missundaztood schreef. Ik had het beste plan en won een Bose headset, ik was zo trots als een pauw. Mijn zichtbaarheid werd steeds groter en ik stond bekend om mijn lef. Ook wist het internationale team dat als ik zei dat we 50.000 platen zouden gaan verkopen, we dit ook deden. Op 28-jarige leeftijd werd ik Head of International Marketing en een jaar daarna verhuisde ik naar Londen voor BMG.”

Hoe is BrandedU ontstaan?

“Door reorganisatie stopte ik op een gegeven moment bij het bedrijf en kwam terecht bij een nieuw bedrijf waar ik general manager werd voor vijf jaar. In het vierde jaar won ik in Nederland een muziekprijs en werd ik door collega’s uit het hele land verkozen tot Beste Nederlandse Muziekmanager. Ik merkte dat het krijgen van die prijs twee dingen bij mij opriep: ik was eigenlijk helemaal niet meer gelukkig met wat ik deed en ten tweede kwam ik erachter dat er veel meer vrouwen in de top zaten, als dat ik in eerste instantie dacht. Ik kwam tot die conclusie doordat ik genomineerd was voor de VIVA400. Vrouwen die in de kunst, wetenschap, business et cetera zaten kwamen bijeen. Dit gaf mij zoveel energie.

In 2011 begon ik voor mijzelf. Ik begon eerst met het managen van artiesten, maar adviseerde daarnaast ook anderen met hun branding. Ik hielp verschillende industrieën en tegelijkertijd zat ik ook in het team van TEDx Amsterdam Women. Elk jaar zag ik hoe inspirerend het was om naar de verhalen van succesvolle en ambitieuze vrouwen te luisteren.

Zo is BrandedU eigenlijk ontstaan: ik wilde een event starten waar vrouwen heel gericht leren om zichzelf zichtbaar te maken, maar wel geïnspireerd door vrouwen die het al gedaan hebben.”

Wie was daarin jouw mentor?

“Gedurende mijn carrière in de muziekwereld waren mijn mentoren altijd mannen, maar later in mijn carrière waren het juist vrouwen die mij inspireerden. Eén van mijn mentoren was Merwyn Lyn, hij was degene die mij de baan in Londen gaf. Merwyn gaf mij vaak advies over de industrie en we hadden lange gesprekken over van alles en nog wat. In Londen had ik een aantal vrouwen die mij als het ware coachte. Eén daarvan was een dame uit Australië, dus als zij in Europa was, zag ik haar altijd eventjes om mijn vragen over de business te stellen.”

Wat is je allergrootste passie in je huidige vak?

“De reden dat ik doe wat ik doe, is dat hoe meer ik mij met het onderwerp vrouwen empowerment bezighoud, hoe meer ik besef dat het nodig is om aandacht te besteden aan het onderwerp. Met muziek was er zoveel excitement: de sneltrein ging maar door en er was altijd zoveel te beleven.

Er zijn zoveel vrouwen die zich nog steeds alleen in de top voelen en in veel branches is vrouwenemancipatie nog ver te zoeken. Ik schrik hiervan, want Nederland is nog lang niet waar zij moet zijn. Nog steeds hebben mannen een hoger salaris en zijn er veel vrouwen die nog té bescheiden zijn en niet het lef hebben om zichzelf en hun talenten zichtbaar te maken. Mijn passie is om sterke vrouwen te laten zien dat er nog véél meer vrouwen aan de top staan.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Een kantelpunt in mijn leven was het VIVA400-moment in 2010. Ik voelde mij altijd lonely at the top, maar tijdens dat event dacht ik: ‘hier zijn al die toffe vrouwen en hier voel ik sisterhood’. Veel van deze vrouwen zijn hele hechte vriendinnen van mij geworden waarmee ik over ondernemen, doelen en ambities praat. We zijn altijd eerlijk tegenover elkaar en zeggen ook écht wat wel en niet werkt in elkaars business. Ik heb geleerd dat zulke vrouwen er daadwerkelijk zijn, maar dat ik gewoon goed moest zoeken.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Wat je aandacht geeft groeit. Dus focus je op hetgeen wat je wél wilt, in plaats van wat je niet wilt. Daarnaast zou ik ook tegen mijn jongere zelf zeggen: ‘Don’t be so strict on yourself’. Doordat ik hard voor mijzelf was, was ik dat ook voor anderen. Ik heb geleerd dat ik veel bereik met softness en dit besefmoment is gekomen na jarenlang vallen en opstaan met uiteindelijk het ‘eindstation’ toen ik voor mijzelf begon.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik ben voor velen een mentor of inspirator geweest. Dit zijn zowel vrouwen die ik niet persoonlijk ken, als vrouwen uit mijn netwerk op topniveau die mij bellen voor advies. Het gaat er vooral om hoe zij hun doelen behalen. Ik vind het fijn dat zij naar mij toekomen en dat ik ook bij hen terecht kan.”