Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

OP WERELDREIS LANGS DE KUNST

De kennis van Suzanne Swarts op het gebied van kunst gaat nog veel verder dan wat binnen de muren van ‘haar’ Voorlinden te bewonderen is. In MASTERS deelt de museumdirecteur haar inzichten, ervaringen en passie op welhaast poëtische wijze. Kunstwerkjes op zich!

Tekst: Suzanne Swarts | Online redactie: Natasha Hendriks
Beeld: Ruud Baan

Suzanne: “Vlak voordat wij onze deuren weer openden, maakte ik een laatste wandeling door de lege zalen van Voorlinden. Ik liep langs de wand met bijna honderd reusachtige lichtgewicht pannen van Maha Malluh, hun bodem bedekt met het zwarte fluweel van duizenden maaltijden. Oorspronkelijk trokken bedoeïenen ermee door de hitte van de woestijn, de aluminium potten vastgebonden op de rug van hun kamelen. Kijkend naar hun bodems bevind ik me plotseling in hun gezelschap, zittend bij hun nachtelijke kampvuur. Ik besef hoe erg ik dit heb gemist: te voelen hoe kunst mij laat reizen door tijden en culturen. Net zo goed waan ik me op een andere plek wanneer ik sta voor Lara Favaretto’s landschap van veelkleurige kubussen, die zonder een drupje lijm bij elkaar worden gehouden. Ze zijn gemaakt van restsnippers uit Italiaanse papierfabrieken. Terwijl ik langs de blokken loop, hoor ik in hun geknisper het regenen van feestelijke confetti door mediterrane straten en steegjes.

Plotseling sta ik daar, te midden van een bruisende snelkookpan van landen, culturen, gebruiken en ontmoetingen. Niet voor niets hebben we onze nieuwste tentoonstelling Rendez-Vous gedoopt: in deze zalen vieren we de hereniging tussen Voorlinden en haar bezoekers, tussen kunst en kijker en tussen kunstenaars en hun werken onderling. In deze selectie uit onze collectie komen kunstwerken samen als minnaars, die elkaar omarmen en versterken. Hun verhalen geven elkaar meer lading en betekenis. Ze zetten me met beide benen terug op de grond en maken me nieuwsgierig naar de tocht die bezoekers die komende maanden in ons museum zullen maken. Want zo zie ik kunst het liefst: als een spannende ontdekking van een nieuwe wereld, waarin ik mij compleet kan verliezen. De grenzen naar mijn verbeelding zijn weer open. Ik mag weer reizen. Ik mag weer.”

MASTERS #43

Bestel alvast via onderstaande knop MASTERS met inhoudelijke reportages, geweldige fotografie en unieke merken, trends en plaatsen in de wereld.

MASTERS #43