Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

MONIQUE DES BOUVRIE, INTERIOR DESIGNER

Veel dingen kunnen aangeleerd worden in het leven, maar gevoel voor stijl moet je bezitten. Interieurontwerpster Monique des Bouvrie is daar het levende bewijs van. Zij is een trendsetter pur sang, heeft een verheven oog voor detail en is zeker niet alleen ‘de vrouw van’. We spraken Monique over haar kruiwagen. Wie hielp deze smaakvolle designer in haar creatieve proces?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Rahi Rezvani en Brenda de Vries

Wat was jouw allereerste baan?

“Op 13-jarige leeftijd begon ik tijdens de zomervakantie met mijn eerste baantje in een parfumwinkel. Dit was in mijn geboortestad Apeldoorn. Op eigen initiatief wilde ik werken, lekker bezig zijn en een zakcentje verdienen. Van jongs af aan had ik verschillende bijbaantjes en als ik soms met blaren op mijn voeten thuiskwam van het harde werken, zette mijn moeder een voetenbad klaar. Ik was al vroeg een écht werkpaard. Nu nog wordt Jan soms gek van mij, omdat ik altijd bezig ben, zowel in mijn hoofd als in de praktijk. Mijn sterrenbeeld is Ram, wij ‘Rammen’ zijn altijd bezig. Ik ben continue druk met nieuwe, creatieve concepten bedenken”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Samen met mijn moeder begon ik op 22-jarige leeftijd een winkel met vintage spullen. Kort daarna ontmoette ik Jan. We waren meteen verliefd en startten ook onze zakelijke relatie. Ik begon bij Jan met de verkoop van showroommodellen in de winkel in Bussum. De zaak werd door mij omgetoverd tot iets prachtigs en langzamerhand groeide ik steeds meer in het bedrijf. Op een gegeven moment zijn Jan en ik samen het Arsenaal begonnen, wat nog steeds zo fijn voelt. Samen iets creëren en altijd blijven doorgroeien.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Als jong meisje zat creativiteit al in mij, maar dit uitte zich nog niet meteen. Jan heeft mij geleerd mijn creativiteit te ontwikkelen. Vanaf de eerste ontmoeting met hem, kwam dit als het ware naar boven. Ook heeft Jan mij leren kijken. Men kijkt namelijk wel naar een ruimte, maar niet specifiek genoeg zodat het echt binnen komt.”

“Ik groeide op met weinig kunst, mijn ouders en ik gingen niet naar galeries of musea. Jan heeft mij ook geleerd te kijken naar kunst. Het leuke is dat wij onze kinderen ook met deze discipline hebben opgevoed. Hierdoor hebben zij een sterk ontwikkeld gevoel voor kunst. Naast Jan als mijn kruiwagen, heb ik twee grote voorbeelden, dit zijn designers Philippe Starck en Marcel Wanders.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Mijn hart staat open voor stijl en trends. De passie die ik in mij heb, die brandt en moet altijd naar buiten treden. Ik vind het fijn om dit te delen met mensen die ook een passie hebben voor creativiteit en hun vak. Mijn grootste passie is het ‘creëren van’. Of het nou voor andere mensen is of voor mijzelf, dat maakt niet uit.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Ik wil elke dag leren, ik ben nooit uitgeleerd. Van de negatieve dingen in het leven leer ik ook weer. Hiernaast geloof ik dat het zo moest zijn dat ik Jan ontmoette in mijn twintiger jaren, het was voorbestemd. Het is allemaal één groot leerproces en dit proces verrijkt mijn leven.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Als 18-jarige zou ik precies hetzelfde gedaan hebben hoe ik de dingen toentertijd heb gedaan. Ik heb nergens spijt van, situaties vormen je als mens en daar helpt spijt niet bij. Als jonge vrouw heb ik alle kansen aangepakt: het gaat om durven en lef tonen.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik heb weleens in mijn omgeving gehoord dat ik een kruiwagen ben voor sommigen. Dat vind ik een eer en fijn om te horen. Ik doe niet de standaard dingen, maar vanuit mijn hart. Dit helpt om een kruiwagen te zijn voor anderen.”