Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ADDY VAN DEN KROMMENACKER, MODEONTWERPER

Addy van den Krommenacker kleedt tout bekend Nederland, leden van de Koninklijke familie tot aan de sophisticated vrouw. Zijn creaties blijven niet alleen binnen de Nederlandse grenzen, ook internationaal wordt de modeontwerper geroemd. Hij groeide uit van jonge jongen van onder de rivieren tot gevestigde ontwerper met internationale allure. Addy vertelt over zijn kruiwagen.Tekst: Mical Joseph
Beeld: Addy van den Krommenacker

Wat was jouw allereerste bijbaan?

“Ik snoeide bomen tijdens mijn vakantie, ik vond het verschrikkelijk. Het heeft ook niet lang geduurd, maar ik wilde graag kleding kopen, dus moest ik wel werken. Als tiener kocht ik graag kleding in een Udense boetiek. Door weer en wind ging ik daarheen om mooie kleding voor mijzelf te kopen op afbetaling.

Als kind was ik altijd prinsesjes in mooie jurken aan het tekenen aan de keukentafel. Naast het tekenen zong ik ook graag, ik was best goed om eerlijk te zijn. Via mijn netwerk mocht ik meedoen aan een operette en zong ik in een koor. Na de basisschool ging ik naar, schrik niet: het seminarie om priester te worden. Mijn ouders waren heel gelovig en vonden het geweldig om een priester in de familie te hebben. De seminarie zat in dezelfde straat als mijn ouderlijk huis, maar ik mocht mijn ouders niet zien, waardoor ik het vaak zwaar had. Ik stopte en ging naar een ‘gewone’ middelbare school.

Hier ontmoette ik andere jongens en begonnen wij een band waarbij ik zong. De band was professioneel, want we kregen een manager en ik zong de sterren van de hemel. Totdat mijn stembanden geblesseerd raakte doordat ik al die tijd te hoog zong. Ik wilde net zoals The Bee Gees zingen en hield van ballads. Ook kwam ik erachter door de dokter dat ik foute ademhaling hanteerde tijdens het zingen. Ik mocht niet meer zingen, mijn wereld stortte in.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Mijn zus attendeerde mij erop dat er een baan vrij was in een kledingboetiek in Den Bosch. Ik vond het erg spannend, voor mij was dit dé grote stad. De eigenaresse nam mij aan, onder voorbehoud dat ik mijn dialect kwijtraakte en ik mocht niet meer “ons moeder” zeggen. Ik ging akkoord en vond mijn draai in de zaak. Op een gegeven moment werd ik inkoper en nam na een jaar de hele inkoop over van de drie zaken: de omzet steeg enorm. De functie van inkoper bekleedde ik tien jaar, maar het boetieklandschap veranderde waardoor het inkopen stroever liep. Mede door een vriend die investeerde kon ik één zaak overnemen van de drie.

Ik wilde de zaak upgraden door middel van Italiaanse merken. Zo gezegd, zo gedaan: vol enthousiasme vertrok ik naar Milaan en kocht merken in zoals Dolce & Gabanna en Versace. Als één van de eerste haalde ik deze merken naar Nederland. Na jaren van verkopen, stileren van de sterren en de zaak runnen, was ik het zat: ik ging zelf creëren. Mijn eigen creaties liepen beter dan de gevestigde merken in de zaak.

Ik maakte mijn eerste collectie, waarbij de eerste show een groot succes was en de voorpagina van De Telegraaf haalde. Ik stopte met de andere merken en focuste mij volledig op mijn eigen creaties. Hierna ging het snel, want in 2007 werd ik uitgenodigd om naar Rome te komen waar ik mijn eerste buitenlandse show hield. Ook werd ik gevraagd om de modellen in America’s Next Top model en Tyra Banks te kleden.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Ik heb eigenlijk geen kruiwagen gehad, dat was ik namelijk zelf. Mijn zus heeft mij er op gewezen om te solliciteren bij de boetiek in Den Bosch, maar voor de rest heb ik alles op mijn eigen kracht gedaan gedurende mijn leven. Wel is Sandra Reemer enorm belangrijk voor mij geweest. Zij droeg als één van de eerste mijn kleding op TV, zij liet mij zien wat ik zelf kon en geloofde in mij.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Mijn grootste passie in mijn vak is het ontwerpen van de avondjurken, maar ik vind het ook erg leuk om prêt-á-porter te ontwerpen. Voor mij is het belangrijk dat de creaties betaalbaar zijn zodat het toegankelijk is voor een grotere groep vrouwen.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Wat ik heb geleerd is dat het ook belangrijk is om bezig te zijn met andere zaken dan alleen creëren. Hiermee bedoel ik dat ik een ondernemer ben en dat de financiële zaken ook georganiseerd moeten worden. Daarnaast heb ik al vroeg geleerd dat authenticiteit en dichtbij jezelf blijven van groot belang zijn.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Ik had niks in mijn leven anders willen doen, want ik heb alles gedaan met volle overgave. Gedurende mijn carrière ben ik altijd bij mijzelf gebleven en deed ik mijn ding.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Een jongen kwam bij mij binnen op zijn zestiende. Hij hielp mij met de modeshows, liep op een gegeven moment stage bij mij, waarna hij aan de slag ging als fulltimer. Deze persoon heb ik helemaal getraind en had zo’n hoge drive om doelen te behalen. Na zijn tijd bij mij werd hij door velen gevraagd om voor hen te werken. Tegenwoordig werkt hij voor zichzelf en helpt hij mij nog op projectbasis.”