Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

MERLIN MELLES, FOUNDER FCN

Deze week spreken we met Merlin Melles, founder en CEO van fCN; Founders Carbon Network. De netwerkkoningin is voor velen een kruiwagen en verbinder, want heb je als topondernemer en lid van haar netwerk iets nodig? Merlin weet raad. Maar wie had de sociale goeroe zelf nodig om dé spin in het zakenweb te worden?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Founders Carbon Network (fCN)

Wat was jouw allereerste baan?

“Als puber werkte ik met vrienden en vriendinnen bij ijssalon Giraudi in Zandvoort. Ik had de tijd van mijn leven en ik zal nooit meer vergeten dat als ik naar de toilet moest, ik net zoals de toerist een kwartje in de deur moest gooien. Toen ik iets ouder was vertrok ik samen met een ondernemer naar Amerika die daar de beurzen af moest voor een technisch product. Daar kwam ik in aanraking met netwerken doordat ik op veel verschillende plekken kwam. Het was een goede manier om een business op te bouwen.”

Hoe ben je in je huidige werk terecht gekomen?

“Op mijn 23leerde ik mijn man kennen. Samen zijn wij niet alleen privé gefuseerd, maar ook zakelijk. Hierdoor groeiden wij vroeger snel met onze business en weten mijn man en ik nog steeds wat we aan elkaar hebben. Tijdens mijn carrière heb ik verschillende bedrijven gehad en sinds acht jaar focus ik mij op fCN. In deze business club die op alle continenten kantoren houdt, zitten maximaal 500 leden welke bestaat uit CEO’s, founders en ondernemers. Daarnaast focus ik mij ook op Pearlcard. De service waar eigenlijk alles mogelijk is in de breedste zin van het woord.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Ik kom uit een erudiet gezin waarbij beide ouders leraar waren en veel kennis hadden. Door hun kennis en opvoeding, genoot ik dit ook en heb ik een brede interesse ontwikkeld. Mijn vader en moeder hebben hier dus een groot aandeel in gehad. Zo ook mijn man. Samen hebben we elkaar in onze carrière versterkt.

Mijn dochter Lynndell heeft een hostessebureau ‘Melles People’ en heeft klanten zoals Het Concertgebouw en de Johan Cruijf ArenA. Deze bedrijven zaten niet in mijn vijver, dus gaf mijn dochter aan dat ik eens met ze moest praten. Dat vind ik een leuke wending: dat mijn kinderen soms kruiwagens zijn voor mij. De kinderen zijn enorm betrokken bij het bedrijf waarbij mijn oudste zoon Russell deel uit maakt van de opbouw van Managers Carbon Network (MCN). Onze jongste zoon Denzell is net afgestudeerd in Economie & Management en woont in Londen, maar bemoeit zich zeker ook met de structuur van zaken. We zijn een echt familiebedrijf.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Waarvoor ik dit werk doe is écht het verbinden van mensen. Dit maakt mij heel erg blij, vandaar dat ik altijd vol energie zit aan het eind van de dag! Ik heb zo’n negen meetings per dag met de meest uiteenlopende en bijzondere mensen. Dat is geweldig.”

Wat is je grootste leermoment geweest in je carrière?

“Ik heb vier jaar geleden borstkanker gehad, gelukkig is dat goed afgelopen en ben ik genezen. Ik was er zeer op tijd bij mede door mijn eigen healthcare service, want ik kon snel terecht voor de mammografie. Voorheen kreeg ik weleens de vraag of ik door dit moment anders in het leven sta. Mijn antwoord is nee. Ik sta erg organisch in het leven en vaak staan alle gebeurtenissen met elkaar in verbinding. Ik heb geen leermoment gehad, want everything happens for a reason en je hebt continu learnings.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

Op nummer 1 staat bij veel mensen dat zij zich in het verleden niet zoveel hadden aangetrokken van wat mensen van ze vinden. Ik heb dat niet ervaren om eerlijk te zijn. Ik heb mij niet anders voor gedaan en was altijd heel erg mezelf. Wel heb ik door fCN meer geleerd dat het altijd even duurt voordat je iemand leert kennen en dat beoordelen op de buitenkant van een mens niet kan.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik zie snel verbanden bij mijn fCN-leden waarvan anderen daarna pas de link leggen. Hierdoor kan ik mensen helpen, verbinden en komen er zulke leuke en verassende zaken uit. Voor mijn kinderen ben ik in wezen geen kruiwagen geweest. Men verwacht dat wel, maar mijn kinderen hebben veel op eigen houtje gedaan. Ik kreeg vroeger zelfs te horen: je doet altijd alles voor je leden, maar je doet niks voor ons. Misschien ben ik daar te streng in geweest, dus twee jaar geleden ben ik daar losser in geworden. Sinds kort zijn we dus gestart met MCN. Er was een enorme vraag naar, want een manager zit net onder de laag van de founder en de directeur, wordt nét niet overal voor uitgenodigd, maar hij of zij moet wel snel schakelen met de beslissers. Dit is een walhalla voor managers, zzp’ers en ondernemers die meer met dat zakelijke level goed kunnen schakelen. Voor MCN hebben we ook events en staat persoonlijk verbinden hoog in het vaandel. Ook dit netwerk hoop ik te verbinden.”