Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Maurice Pierôt: ‘Hij gaf mij de liefde en passie voor het vak door…’

Maurice Pierôt is eigenaar van Pierôt Coiffures. Hij is opgegroeid op het strand én in zijn vaders kapsalon. Altijd op zoek naar esthetische vernieuwing, grenzen en de laatste trends. Nu, veertig jaar en drie salons later, met diverse prestigieuze (business)awards op zak en in het bezit van een succesvol portfolio, blikt Maurice terug op zijn carrière… Hij was altijd al geknipt voor dit vak, maar wie reikte hem de schaar aan?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Hans Petersen

Wat was jouw allereerste baan?

“Ik ben opgegroeid in Wijk aan Zee. Ik was vaak op het strand te vinden en werkte als beddensjouwer naast mijn middelbare school. Deze bijbaan leverde veel geld op, dus ik was extra gedreven. Het hebben van geld op jonge leeftijd vond ik fijn. Daar haalde ik voldoening uit! Mijn vader is kapper en mijn moeder zat ook in diezelfde branche. Vanaf jongs af aan zag ik al de verschillende facetten van het kappersvak. Eigenlijk groeide ik op op het strand én in de kappersstoel. Vroeger kwam het vaak voor dat je boven de winkel woonde. Bij ons was dit niet anders. Beneden was het altijd gezellig: vaste klanten kwamen voor, uiteraard, hun haar, maar ook voor het bijkletsen en de koffie. Mijn moeder sprong bij waar nodig en als het niet te druk was, vertoefden mijn moeder en ik boven.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Mijn carrière was niet zozeer een keuze, maar een logisch gevolg. Als ik uit school kwam, hielp ik. Als ik even niets te doen had, hielp ik. Als gezinsleden werkten wij gewoon mee in de salon. Het was heel vanzelfsprekend. Op mijn achttiende koos ik ervoor om niet meer bij mijn vader te werken. Ik spreidde mijn vleugels zodat ik óók ervaring opdeed bij anderen. Ik werkte zowel op internationaal- als nationaal niveau.

Na een aantal jaren kwam ik weer terecht bij mijn vaders salon. Waarom? Omdat mijn vader zei: ‘Als je mijn zaak wil overnemen moet je zorgen dat je beter wordt dan ik. Word je dit niet? Dan verkoop ik de zaak aan een ander.’ Op 24-jarige leeftijd richtte ik mijn eerste zaak op in Heemstede. Niet mijn vaders salon, maar wel met hulp van hem. Zo ook de tweede zaak. Hij was een goede rots in de branding.

Mijn vrouw Daniëlla deed de make-up en ik focuste mij op het haar. We deden modeshows, televisieklussen en fotoshoots samen. Op 30-jarige leeftijd opende ik samen met Daniëlla de Pierôt-zaak in Amsterdam en in 2007 de salon in Haarlem.”

 Hoe kwam jouw vader aan de naam Pierôt?

“Deze naam is begin jaren ’60 ontstaan in Parijs. Mijn vader, Jean Pierre, werd uit waardering door zijn Franse clientèle liefkozend Pierôt genoemd. Bij zijn terugkeer in 1964 opende hij zijn salon onder de naam Jean Pierôt Haute Coiffure.”

Wie was jouw kruiwagen?

“Ik had altijd een ontzettende bewijsdrang naar mijn vader. Hij vroeg hier ook om hoor. Dit gegeven was niet iets dat in mijn aard van het beestje zat. Het ontstond. Mijn vader was een enorme drive voor mij. Hij heeft mij de kneepjes van het vak geleerd en gaf mij de liefde en passie voor het vak door. Hij wordt dit jaar 80 en is nog steeds kapper.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“De salon is mijn thuis. Ik ervaar het niet als werk. Ik word blij van het creëren, mensen gelukkig maken en het plezier dat ik ervaar in de salon, bij de fotoshoots en bij de modeshows. Mijn clientèle ken ik grotendeels door en door. In de loop der jaren heb ik een enorme band met klanten opgebouwd. Ik ontving de Global Salon Business Awards en maar liefst drie keer de Coiffure Award. Deze prijzen waren voor het team en mij kersen op de taart. Mijn passie werd beloond.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“De coronaperiode was een kantelpunt. Je werd gedwongen om alles wat je hebt opgebouwd los te laten en na te denken over wie je bent en wie je wil zijn. Het was een gedwongen moment van bezinning en jezelf als ondernemer weer te herontdekken. Het was een periode van ballast over boord gooien, mij omringen met positieve mensen en creatief na te denken.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Blijf dicht bij jezelf, je passie en doe waar je gelukkig van wordt. Mijn dochter is nu zeventien en gaat ook het kappersvak in. Ik geef haar ditzelfde advies mee. Daarbij kan je ook goed je geld verdienen met dit vak. Als je maar keihard werkt, je inzet en jezelf blijft verdiepen.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“In de loop der jaren hebben we veel mensen opgeleid in de salons. Ik vind het mooi om te zien dat veel van deze (voormalig) werknemers enorm gegroeid zijn. Het is mooi om daar deel van te zijn.”