Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Julia Veer van Clay and Glow: ‘Producten op de markt brengen die ik wíl gebruiken, in plaats van dat ik ze móet gebruiken’

Het bedrijf is opgericht in haar studentenflatje, de producten zijn gemaakt op Neerlands bodem en de pakketten worden wereldwijd verzonden. Julia Veer begon samen met haar partner Randy Feliz drie jaar geleden op 21-jarige leeftijd het beautymerk Clay and Glow. Een merk gebaseerd op enkel natuurlijke producten dat in korte tijd in 300 Ici Paris XL-stores in de Benelux verkocht wordt en een hit is op social media. Julia ademt jong ondernemerschap, maar wie gaf Julia de tips and tricks voor ondernemen?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Clay and Glow

Wat was jouw allereerste baan?

“Mijn eerste bijbaan was als vakkenvuller bij een van de Hoogvliet-supermakten. Als puber wilde ik altijd al heel erg graag werken, maar ik moest veertien jaar zijn. Zodra ik deze leeftijd aantikte, solliciteerde ik meteen en ging aan de slag. Mijn droombaan was toentertijd om door te groeien naar caissière. Dat is er nooit van gekomen.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen? 

“Vanaf mijn achttiende was ik al aan het ondernemen en richtte ik kleine webshops op. In deze shops verkocht ik andermans spullen en op een gegeven moment wilde ik graag een eigen product op de markt brengen, een product dat écht van mij was. Om eerlijk te zijn had ik nog geen flauw benul welk product dat zou worden, maar toen ik acne kreeg en een enorme allergische reactie van een product kreeg dat ik gebruikte om mijn acne te verminderen, wist ik het. Ik begon met het ontwikkelen van zo natuurlijk mogelijke huidverzorging.

Het viel mij op dat er binnen de natuurlijke skincare merken veel saaie groene verpakkingen werden gebruikt en er een ‘suffig’ imago aanhing. Ik besloot mijn eigen research te doen en producten op de markt te brengen die ik wíl gebruiken, in plaats van dat ik ze móet gebruiken!”

Je runt het bedrijf samen met jouw partner. Hoe halen jullie het sterkste bij elkaar naar boven?

“Vanaf het eerste moment ondernemen wij samen. Randy, mijn partner, stond meteen achter het idee en wilde er ook voor de volle honderd procent voor gaan. We halen het sterkste bij elkaar naar boven door elkaar te blijven motiveren en te visualiseren welke doelen we allemaal willen behalen. The law of attraction is voor ons heel belangrijk.

Randy is heel praktisch ingesteld: als ik weer met een idee kom, zet hij mij met beide benen op de grond en zorgt ervoor dat ik gefocust blijf op de zaken die écht gelden. Hij laat mij ook de ‘leider’ zijn, dus zo versterkt Randy mijn management skills. Ik neem graag de leiding en hou nogal van controle, hij gaat hier heel relaxed mee om. Mijn aandeel in Randy versterken? Door hem lekker zichzelf te laten zijn.”

Social media is een groot facet van Clay and Glow. Kan je iets over de strategie vertellen?

“Social media is voor Clay and Glow erg belangrijk. Het is namelijk key om direct contact te hebben met de klant, omdat zij dan veel makkelijker feedback doorgeeft. Al voordat wij de producten lanceerden, hadden we via social media een grote online achterban opgebouwd. We brachten hen op de hoogte van de lanceringen en zo kreeg Clay and Glow eigenlijk al meteen support.

Daarnaast vragen wij vooral via Instagram aan de klant wat zij mist in ons assortiment. Zo weten wij wat de klant van ons wilt zien en welk product wij moeten lanceren. Clay and Glow is een ‘community focused merk’, dus voor ons zijn de socials erg belangrijk en kunnen wij niet zonder.”

Een aantal weken geleden sleepten jullie een mooie prijs in de wacht. Vertel!

“Klopt! Clay and Glow heeft de derde prijs bij de Dutch Beauty Awards gewonnen in de categorie ‘Made in NL’. De grootste beautymerken doen mee aan deze wedstrijd, dus het is gaaf dat wij deze prijs in ontvangst mochten nemen. Al de producten worden gemaakt en geproduceerd in Nederland, het is leuk dat dit gegeven op die manier bekroond wordt. Máár… volgend jaar gaan we voor de eerste prijs natuurlijk.”

Wie was jouw kruiwagen?

“Ik kan niet echt iemand specifiek uitlichten, maar ik denk dat het een combinatie is van verschillende mensen die wij om ons heen hebben verzameld. Randy en ik waren zelf niet thuis in de beautywereld en hebben verschillende experts om ons heen die precies weten hoe het werkt en die het beste met Clay and Glow voor hadden.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Ik vind het super gaaf om het merk te zien groeien. Je moet je voorstellen dat wij drie jaar geleden vanuit mijn studentenstudio het bedrijf begonnen en nu al samenwerken met de grootste merken, retailers en bekende Nederlanders. Mijn drive en passie worden elke dag opnieuw gevoed door Clay and Glow.

Daarnaast krijg ik ook heel veel energie van de mooie reacties en berichten die wij dagelijks krijgen van klanten. Een slechte huid kan iemand zó onzeker maken en als we dan berichten ontvangen dat onze producten iemand weer zelfverzekerdheid maakt en eindelijk acne-vrij is, dan vind ik dat mooi om te lezen. Het geeft meer kracht om door te zetten.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Elke keer leer ik weer wat nieuws en probeer ik mezelf te ontwikkelen. Voorheen was ik namelijk echt iemand die alles zelf wilde doen. Randy en ik hadden ook pas na een jaar iemand aangenomen om bepaalde werkzaamheden van mij over te nemen. Daarvoor zat ik namelijk echt tot over mijn oren in het werk en dacht ik dat alleen ík die werkzaamheden kon doen. Het is niet realistisch om alles zelf te doen en al helemaal niet als ik wil dat we als bedrijf blijven groeien. Die periode was een goed leermoment voor mij.

Wij willen ook niet te snel te veel mensen aannemen, omdat dat juist ook weer risky kan zijn voor je bedrijf. Zeker omdat wij geen investeerders hebben, denken we goed na over alle uitgaven die we doen. Soms moet je natuurlijk wel bepaalde risico’s nemen voor de volgende stap en om te kunnen groeien.”

Welk advies zou jij je jongere zelf geven? 

“Ik zou mezelf het advies geven om me niet zo’n zorgen te maken en bepaalde zaken los te laten. Ik kan een control freak zijn waardoor ik heel veel overdenk en bang ben dat het allemaal in duigen valt. Het komt allemaal wel goed, zolang ik nooit opgeef en door blijf zetten, hoef ik mij geen zorgen te maken.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik hoop het wel, want ik krijg veel persoonlijke berichtjes via Instagram of LinkedIn van vrouwen die aangeven ook te willen ondernemen. Ik vind het heel leuk om advies te geven en hen op die manier een motivatieboost te geven.

Het inspireren en motiveren van mensen om te ondernemen vind ik enorm leuk. Ondernemen is natuurlijk enorm veel werk en niet voor iedereen weggelegd, maar als je dit met veel passie en plezier doet, voelt het niet als werken en betaalt het zich alleen maar terug in goede zin. Je maakt mensen dagelijks blij met je producten en de bijhorende service.”