Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Joep Verbunt van Matt Sleeps: ‘Waar mijn vriendjes geld uitgaven, potte ik het op voor later’

Ondernemer en marketeer Joep Verbunt kwam precies zes jaar geleden met het idee om één geavanceerd matras op de markt te brengen met het gegeven: direct-to-consumer en 120 dagen ‘proefslapen’. Matrassenfenomeen MattSleeps ontstond en the rest is history. Afgelopen jaar won het bedrijf de award FD Gazelle, Deloitte Technology Fast 50 en is MattSleeps volgens de Financial Times het snelstgroeiende interieurbedrijf van Europa (1700% in 3 jaar). In Nederland verdubbelde afgelopen jaar de verkoop en de Fransen zijn niet weg te slaan van de MattSleeps-website. Maar was Joeps bedje altijd al gespreid? Wie hielp Joep gedurende zijn carrière? Ofwel: wie was zijn kruiwagen?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Martin Dijkstra en Matt Sleeps

Wat was jouw allereerste baan?

“Ik was afwasser bij restaurant De Hucht in Elst en ging in Nijmegen naar de middelbare school. Het leuke aan dit restaurant was dat de clientèle veelal uit ondernemers bestond. Ik ving vaak zo hier en daar wat op. Het ondernemerschap sprak mij als tiener al aan.

Vanwege mijn dyslexie ging het op school in het begin lastig en merkte ik tijdens mijn vakantie naar Turkije dat onderhandelen mij aardig goed afging. Ik zag het als een spel en nam tassen vol met producten mee welke ik in Nederland dan weer doorverkocht voor een hogere prijs. Daarna spendeerde ik tijd met mijn ouders in Thailand, hier kocht ik T-shirts en verkocht deze door aan mijn klasgenoten. Eenmaal terug in Nederland wilde ik ook híer in winkels onderhandelen, maar dat ging natuurlijk niet.

Kortom: het spel van kopen en verkopen vond ik erg leuk. Hier zag ik op jonge leeftijd al een toekomst in voor mijzelf. Daarom begon ik al vroeg met sparen. Waar mijn vriendjes geld uitgaven aan materie en dan voornamelijk aan scooters, potte ik het op voor later, zodat ik uiteindelijk in mijn bedrijf kon investeren.”

Op jonge leeftijd was je dus al vrij verantwoordelijk met geld, hoe zag jouw studententijd eruit?

“Dat ik ondernemer wilde worden was een no brainer, dus ik koos ervoor om Commerciële Economie te studeren en sloot mij aan bij een vereniging. Ik was bij de vereniging verantwoordelijk voor verschillende evenementen en haalde de sponsoren binnen. Op een gegeven moment vertrok ik naar Amerika voor een minor en daarna naar Londen voor mijn master. In Londen verhuurde ik een aantal kamers waaraan ik ook kapitaal overhield. Hiermee richtte ik mijn eerste bedrijf op.”

Welk bedrijf?

“Ik wilde elektrische tuctucs naar Londen halen, maar de Nederlandse partij waarmee ik werkte, kwam steeds niet over de brug. Wat erg zonde was, want we hadden de gemeente mee: alle vergunningen waren al geregeld. Deze situatie zorgde ervoor dat ik niet meer van eenzelfde partij afhankelijk wilde zijn. Ik besloot terug te gaan naar Nederland waar ik via een VC bij een aantal startups terechtkwam.”

Bij de startups werkte je dus in dienst. Hoe vond je dat?

“Het dynamische van de startups vond ik erg leuk en interessant om deel van uit te maken, maar het begon tóch weer te kriebelen. Wat ik gaaf vond aan mijn tijd in Londen was dat bedrijven erg ingingen op de merkbeleving. Zo werd bijvoorbeeld het café Central Perk van de populaire serie Friends nagebootst ter ere van het 25-jarig jubileum van de show waar je met Gunther koffie kon drinken. Deze stunt ging viral. Ik wilde ook gave experiences creëren…

Dus wat ging je doen?

“Ik besloot het concept ‘de Bubbelbad Bioscoop’ neer te zetten. Een bioscoop met 22 bubbelbaden en 2 bioscoopschermen. Dit deed ik in samenwerking met Heineken en Redbull en dit concept ging meteen viral. Daarna gingen we door met het tomatengevecht op de dam. Ook dit project ging viral over de hele wereld. Elk nieuwsstation deed verslag over het gevecht, omdat het namelijk een politiek statement was naar Poetin naar aanleiding van MH17. Tomaten konden namelijk even niet geïmporteerd worden. Ik kreeg voldoening om samen met een team gave ideeën te bedenken die op ieders netvlies gebrand bleven.” 

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Ik ergerde mij enorm bij het kopen van een matras of bed. Bij het zoeken naar een kwaliteitsmatras zag ik door de bomen het bos niet meer en had de verkoper een mooi praatje, maar vaak gebaseerd op niets. En nadat ik een matras had uitgezocht vond ik bij thuiskomst het matras tóch niet enorm lekker liggen, maar kon ik het product niet meer terugbrengen. Ik vond dat het kopen van een matras veel beter en efficiënter kon. Geïnspireerd op een Amerikaans model ontstond in juni 2016 Matt Sleeps waarbij er geen retailer aan te pas komt, er één matras is (met zes verschillende hardheden) én je het matras gratis terug kan brengen binnen 120 dagen.

Direct-to-consumer kwam toen op. Het rechtstreeks leveren van de fabrikant aan de klant. Hierdoor hou je de retailer eruit en kan je een veel scherpere prijs aanbieden. Dit werd al gedaan met schoenen en scheermesjes, maar één branche was nog niet opgepakt: matrassen.

Ik pitchte mijn idee bij een matrassenfabriek en haalde er een aantal TU Delft-studenten bij die een onderzoekstraject startten. Na dit onderzoek hadden we een aantal matrassen ontwikkeld welke werden getest door gasten van het Art’Otel in Amsterdam. Hierop kregen we klanten feedback en zo ontstond het perfecte matras!”

Wat is het voordeel om maar één matras aan te bieden?

“Doordat we de uitkomst bieden om 120 dagen ‘proef te liggen’ is de kwaliteit van het matras éxtra goed. Het voelt wellicht krom om het matras weer op te halen als het niet bevalt, maar Matt Sleeps zorgt er daarom voor dat de kwaliteit van het product super goed is. De matrassen die terugkomen worden meer als nieuw verkocht, maar gedoneerd aan een goed doel. De focus ligt bij ons helemaal op die ene enkele matras.”

Wie was jouw kruiwagen?

“Mijn vader was met pensioen toen ik Matt Sleeps oprichtte en hielp mij het eerste jaar enorm. Hij was een goede sparringpartner. We gingen samen naar matrassenbeurzen- en fabrieken. Het fijne aan het contact met mijn vader is dat hij het beste advies geeft. Achter dat advies zit namelijk nooit iets. Tegenwoordig is hij nog steeds een goede adviseur voor mij.

Wat mij altijd bijblijft is de ondernemerstip: ‘De eerste aandelen die je weggeeft zijn je duurste’. Daarom koos ik er in het verleden voor om elk dubbeltje opzij te zetten, zodat ik mijn eigen projecten zelf kon financieren.” 

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Ik vind het erg leuk om creatief bezig te zijn en dan voornamelijk om mooie campagnes, experiences en ‘extra’s’ te bedenken. Als je het kussen bij ons hebt besteld en je opent de box, dan begint het nummer ‘Sweet dreams are made of this’ af te spelen. Het zijn af en toe de kleine dingen die een experience heel groot kunnen maken! We organiseren ook nog steeds viral events, zoals ‘s werelds eerst hangover bar’, ‘een eigen slaapzender met de slaapverwekkende YouTube video’s van het internet (geen Netflix, maar Mattflix) en hebben we vorig jaar voor ons 5-jarig jubileum een 16 daagse Beddenbioscoop gebouwd in Theater Amsterdam.

Mensen konden dan een bed bij ons boeken en terwijl ze een film bekeken probeerden ze direct onze producten uit. MattSleeps’ producten onderscheiden zich vaak met slimmigheidjes… We ontwikkelden een uniek kussen die zowel goede support geeft voor zij- en rugslapers, kun je het beddengoed met handige knoopjes vastmaken aan je deken én hebben we een aanpasbaar matras die je per kant zelf kan aanpassen, simpel door de lagen zelf te draaien.”

Zo te horen ben je nog erg betrokken bij veel facetten in je bedrijf. Vind je het moeilijk om zaken uit handen te geven?

“Nee, ik vind het totaal niet erg om zaken uit handen te geven, maar ik vind dat je als ondernemer eerst datgeen zelf moet kunnen voordat je die bepaalde zaak aan iemand anders in je bedrijf geeft. Ik had zelf nog nooit een televisie- en radiocommercial gemaakt of een abri ingekocht, dus pakte ik deze taak in eerste instantie zelf op. Zo kan ik het volgende keer goed uitleggen en uit handen geven.” 

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Matt Sleeps was de eerste die tegen de matrassenmarkt aantrapte en concurreerde met de gevestigde orde. Daardoor kregen we veel vragen als: ‘Hoezo zijn jullie beter dan, bijvoorbeeld, een Auping?’ of ‘Waarom bieden jullie maar één matras aan?’ Zulke vragen vond ik juíst leuk, want het antwoord daarop was altijd heel simpel: wij hebben enorm veel klantcontact en zijn vanaf het begin al elke klant gaan nabellen wat anders moest volgens hen. Door deze ‘belrondes’ hebben we onwijs veel geleerd en dat was het moment dat MattSleeps het aanpasbaar matras lanceerde. We zagen namelijk dat, van de mensen die het matras retour stuurde, in bijna alle gevallen de retournatie te maken had met de hardheid van het matras. De één vond het matras net te zacht en de ander vond deze net te hard. Tegenwoordig is het retourproces geautomatiseerd en hebben we per land inzagen wat de reden van retour is. Als 51% het matras te stevig vindt dan maken we het matras net iets zachter zodat we op 50/50 zitten.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Begin vroeg met ondernemen en leer van je fouten.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik word veel benaderd door jonge ondernemers om koffie te drinken, daar sta ik eigenlijk altijd voor open. Ik vind het leuk om te sparren. Door het sparren leer ik er ook altijd zelf wat van!”

Matt Sleeps