Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

MARTIJN WANROOIJ, WANROOIJ GALLERY

Martijn Wanrooij is bij Masters of LXRY kind aan huis. Door jarenlange toewijding, discipline en doorzettingsvermogen wordt Wanrooij Gallery nu internationaal op topniveau erkend als een kunstgalerie waar kunstgrenzen en dogma’s worden doorbroken. Wie heeft hem bijgestaan in de weg naar zijn succes?Tekst: Susan PoederOp Masters of LXRY bundelden Wanrooij Gallery, Alisa Lim A Po en Sander Bijl de krachten in House of Arts.

Wat was jouw allereerste baan?

“Dat is grappig, want ik heb nog nooit iets anders gedaan. Ik kwam dankzij mijn vader al vroeg in aanraking met kunst – hij was kunsthandelaar. Eigenlijk wilde ik acteur worden… Toch voelde ik me wel geïnspireerd door hem en ben ik uiteindelijk toch in de kunst terecht gekomen. Verschil is wel dat mijn vader meer van de oude kunst is en ik me focus op de hedendaagse kunst.”

Lees ook: Oude en moderne meesters verenigd

Wat is je aller grootste passie in je vak?

“Dat ik mensen in aanraking mag laten komen met kunst. Ik probeer een zo groot mogelijk publiek te bereiken en ik zie Wanrooij Gallery niet alleen als een galerij, maar meer als een platform. In 2007 nam ik voor het eerst deel aan Masters of LXRY, wat begon met een kleine stand. Het is voor mijn galerij een soort uitstapje.

We leven in een tijd van hoogconjunctuur en mensen kopen liever kunst dan dat ze hun geld op de bank zetten. Maar ik zeg daarbij wel: daarvoor moet een band worden opgebouwd en ik wil eigenlijk alleen kunst verkopen als je er echt in geïnteresseerd bent en niet omdat het louter als investeringsmogelijkheid wordt gezien. Ik wil erom bekend zijn dat ik mensen echt kan helpen in de wereld van kunst.”Het werk van Tim de Vries was tijdens Masters of LXRY te bewonderen in House of Arts.

Wie was jouw kruiwagen?

“Voor mij was dat Katelijne de Backer, oud-directeur van The Armory Show in New York. Zij heeft altijd in mij geloofd. Om ergens te komen heb je mensen nodig die in jou geloven. En daarnaast moet ik ook echt credits geven aan mijn vrouw. Zonder haar had ik nooit gestaan waar ik nu sta.”

Voor wie ben jij een kruiwagen geweest?

“Ik was absoluut een kruiwagen voor Joseph Klibansky. 2007 heb ik Joseph Klibansky ontdekt, net business school jongen af… Er was nog helemaal niets. We hebben hem een podium gegeven, voor hem gevochten. 2 jaar geleden hebben wij afscheid van elkaar genomen, omdat de magie er niet meer was en mijn visie is veranderd. Joseph kan inmiddels prima op eigen benen staan. Onze focus ligt op actuele kunst en ik vind het geweldig om de nieuwe generatie kunstenaar een kans te geven. Eén ding moet duidelijk zijn, vergeet nooit door wie je daar mede bent gekomen.

Met fotograaf Christian Voigt heb ik vanaf het aller eerste begin gewerkt. Ik ben met hem over de hele wereld geweest en hij is inmiddels een erg gewild artiest.” Voigt, afkomstig uit Hamburg, legt tijdens zijn reizen hyperrealistische beelden vast. Hij staat bekend om zijn technische foto’s van gigantisch formaat.

“Daarnaast zou ik ook graag Tim de Vries willen noemen. Onze ontmoeting was heel toevallig, maar de chemie was van het eerste begin goed en dat is voor mij leidend. Je kan nog zo’n goed kunstenaar zijn, als de chemie niet klopt, gaat het ook niet werken. Ik heb hem meegenomen naar Art Miami: een van de meest prestigieuze kunstevents ter wereld. Ik heb altijd in hem geloofd en ben blij om te zien dat de kunstwereld hem helemaal heeft omarmd.”

Bekijk ook: Opening Wanrooij Gallery 2018

youtu.be/BEwz97mPsI8