Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

JOLIJN MIDDELHOF, PASTA E BASTA

Bij Pasta e Basta geniet de gast van sublieme wijn en een heerlijke pasta terwijl de bediening de sterren van de hemel zingt. Het restaurant bevindt zich in Amsterdam en is al 25 jaar een begrip in binnen- en buitenland. De jonge Jolijn Middelhoff nam twee jaar geleden het stokje over van Hans Duijf. Wie hielp dit nachtgaaltje een octaaf hoger zingen?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Milan Kaine en Pasta e Basta

Wat was jouw allereerste baan?

“Mijn eerste bijbaantje was bij een banketbakker. Ik woonde bij mijn ouders in Bergen en verkocht ijsjes. Op een gegeven moment mocht ik in het patisserie gedeelte verkopen, dat was een hele eer. Dit deed ik vanaf 14-jarige leeftijd totdat ik bij Pasta e Basta ging werken.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Naast mijn studie Communicatiewetenschappen aan de VU heb ik de vooropleiding van het Conservatorium afgerond. Een zangdocent adviseerde mij de praktijk in te gaan. Tevens zong ik in verschillende bandjes, maar dat was meer op aanvraag. Op aanraden van mijn omgeving solliciteerde ik bij Pasta e Basta, voor de zingende bediening, en werd aangenomen!”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Ik ben van mening dat je een kruiwagen moet hebben in zowel je privé leven als zakelijk om te kunnen slagen. Ondernemen zit in mijn bloed, mijn vader is altijd ondernemer geweest. Ook is mijn partner Carsten Klint (LXRY TV presentator) een belangrijke factor in mijn leven. Hij heeft mij altijd gesteund en gemotiveerd. Carsten liet mij zien dat ik alles kan, als ik het maar laat gebeuren. Ook stond hij me bij toen ik het restaurant overnam in 2017.

Voormalig eigenaar Hans Duijf is natuurlijk degene geweest die mij de kans heeft gegeven om te doen wat ik nu doe. Hij creëerde het concept van Pasta e Basta en heeft mij in zijn kruiwagen meegenomen. In het proces wat daarop volgde, het overnemen van de zaak, heb ik twee andere kruiwagens gehad: wijnleverancier en goede vriend Bert de Boer en financieel adviseur Clemens Boevink. Door deze heren heb ik in een tijdspanne van twee jaar zo ontzettend veel geleerd over ondernemen.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Ik heb nooit voor het geld gewerkt bij Pasta e Basta, maar omdat ik een enorme passie heb voor muziek en entertainen. Ik wil dat alle gasten na afloop blij de deur uit gaan. Ik ken geen enkel restaurant waar gasten dagelijks het personeel knuffels, zoenen en tranen geven. Daarnaast vind ik het geweldig om te zien hoe het personeel boven zichzelf uitstijgt. Ik geniet van andermans succes en focus erop dat de kwaliteit van zowel het eten als de zang zo hoog mogelijk is.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Geduld is een schone zaak en stevig in mijn schoenen blijven staan. Alleen zo kon ik mijn droom verwezenlijken. De overname is een lang proces geweest en daar heeft mijn geduld goed bij geholpen.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Dream Big! Niks is te gek, volg je hart en laat je niet teveel meeslepen door wat andere mensen ergens van vinden. Geloof in jezelf en geloof in jouw eigen kracht. En zie ook bij mensen om je heen hun eigen kracht. Als je dat ziet kan je met elkaar naar een hoger level stijgen.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Pasta e Basta is voor veel mensen een kruiwagen, want het is een kweekvijver voor talent. Veel mensen die bij ons werken of hebben gewerkt hebben grote rollen nationaal en internationaal in grote musicals, opera’s of op andere grote podia. Als ondernemer heb ik met Pasta e Basta in zekere zin een kruiwagen in handen.”