Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

John van Lottum: ”Padel is het nieuwe uitgaan”

John van Lottum was ooit succesvol tennisser. Nu praat hij me bij over zijn transitie van sporter naar ondernemer, over het razend populaire padel – de snelst groeiende sport ter wereld – waar hij alles van weet, én Formule 1 waar zijn bedrijf DEUX de closing shows voor organiseert. We ontmoeten elkaar bij Plaza Padel in Heiloo, waar business, pleasure en sport verenigd zijn.Tekst: Irene van de Laar | Online redactie: Fleur de Jong
Beeld: Karoly Effenberger

In 2006 stopte je als proftennisser. Wat gaf de doorslag?

“Ik heb een lichaam van glas. Ik heb heel veel operaties gehad en kampte uiteindelijk met een te zware rugblessure om nog door te gaan. Dat duurde heel lang, ik ben er bijna twee jaar uit geweest. Ik heb nog wel geprobeerd om terug te komen, maar uiteindelijk bleek het toch te beperkt met alle ingrepen die ik heb gehad, dus toen besloot ik om te stoppen. Veel te vroeg. Ja, dat vond ik heel lastig. Zeker omdat je dan je beste jaren ook nog in gaat, het jeugdige achter je laat en veel meer discipline en overzicht hebt, wat nodig is om eigenlijk constant goed te presteren. Daarnaast heb je het gevoel dat dit het enige is wat je op dat moment kan in het leven. Ineens wordt dat je ontnomen en dan moet je eigenlijk weer helemaal opnieuw beginnen. De vraag is dan: welke kant ga je nu op?”

Werd je met het bekende ‘zwarte gat’ geconfronteerd?

“Ja, dat is sowieso inherent aan het leven van een sporter. Normaal gesproken bouw je je carrière op met een bepaalde expertise en daar ga je in door. Je doet een studie om meer kennis op te doen van een specifieke tak waar je voor kiest en daar ga je je weg in vinden. Ik heb dat ook gedaan, maar dat stuk viel weg: je moet weer in een hele andere discipline of branche aan de slag. Valt dat zwarte gat daaronder? Ja, dat denk ik wel. Zeker omdat je ook gewoon twijfelt aan jezelf. Waar ben ik goed in? Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je bereid bent om wat stappen terug te doen en je ego en trots opzij te zetten om weer ergens op een ladder te kunnen klimmen. Er zijn er veel die dat niet kunnen, omdat je in heel veel zaken concessies moet doen om weer te groeien. Je kan niet verwachten dat je op het niveau dat je had in je topsport, direct instroomt in het maatschappelijke leven.”

Welk toekomstperspectief had je voor ogen?

“Ik wist in ieder geval één ding zeker: niet terug in het tennis. Dat maakte het voor mij aan de ene kant heel moeilijk, want waar ga je dan wel voor? Wat kun je dan? Aan de andere kant was het ook heel bevrijdend dat ik niet voor de rest van mijn leven verbonden moest zijn met tennis. Ik wilde wel ergens voor kiezen waar ik me vrij voelde, waar ik het naar mijn zin heb. Dan zal je wel ergens moeten beginnen waar het misschien even wat minder leuk is, maar daar kun je in groeien.”

Welke weg heb je bewandeld?

“Ik keek naar de commerciële kant van de sport: waar zijn de beste mogelijkheden voor werk, waar zit het meeste geld en wat ligt dicht bij me? Dat was voetbal. Via mijn netwerk kwam ik na een aantal gesprekken terecht bij AZ. Ik kon daar meters maken en aan de slag met iets wat ik niet beheerste. Ik werkte in het commerciële team als sponsormanager. Ik moest wel wennen: in een leaseauto naar je werk, koffie halen voor collega’s, onderdeel zijn van een team en soms onzeker zijn over dingen die ik nog moest leren. Maar mijn topsportmentaliteit kwam altijd naar boven en ik wilde hier doorheen. Ik merkte al snel dat ik meer wilde. Vanaf daar heb ik de stap naar de Eredivisie gemaakt, een landelijk platform. Ik heb daar alle kansen gekregen, veel kennis opgedaan en ben uiteindelijk commercieel directeur geworden van de Eredivisie. Ik was verantwoordelijk voor FOX Sports (het huidige ESPN; red.), 24Kitchen en National Geographic.”

Het nieuwe MASTERS Magazine

Meer lezen van het interview met John van Lottum en erachter komen wat zijn grootste leermoment was? In het voorjaarsnummer van MASTERS wordt de herwonnen vrijheid gevierd na twee jaar corona. De waarde daarvan wordt onderstreept door de ontwikkelingen in het oosten van Europa, waar de vrijheid van een heel volk op het spel staat. We leven in een nieuwe realiteit, maar kunnen wel weer plannen maken, uit eten gaan, mensen ontmoeten. De wereld draait weer! Alleen: welke kant op? Tijd voor nieuwe bruggen, nieuwe initiatieven. Waartoe deze editie van MASTERS inspiratie biedt.

MASTERS #49