Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Jacques Walch: ‘Je kan beter in je vermogen wonen’

Op zoek naar een huis om lekker te wonen in het Gooi? Voorma en Walch Makelaars beschikt over een portefeuille met de adressen die ertoe doen. MASTERS zocht eigenaar en Register Makelaar Taxateur Jacques E. Walch in Blaricum op om te peilen hoe de stand van zaken is in vastgoedland. “Niet normaal! Dit weekend hebben wij weer het mooiste landgoed in het Gooi mogen verkopen, circa 60 hectare.”Tekst: Bart-Jan Brouwer
Online redactie: Mical Joseph
Beeld: John van Helvert

Hoe gaat het met de business?

“Heel goed, mag ik wel zeggen. Zo hebben wij in de eerste zes maanden van dit jaar zeven villa’s verkocht uit onze portefeuille Secret objects are secret met een totaalsom van 65 miljoen euro. Net voordat jij kwam hebben we nog een villa voor 6,2 miljoen verkocht. Sinds jij en ik elkaar tweeënhalf jaar geleden voor het laatst gesproken hebben, zijn de prijzen met circa 30 procent gestegen. En die van de tophuizen nóg veel meer. Toen corona uitbrak, vroeg ik mezelf af: wat gaat er gebeuren met de woningmarkt? Ik moet je eerlijk zeggen dat we drie tijdelijke arbeidscontracten niet hebben verlengd. Met drie kantoorgenoten minder, 28 in plaats van 31, doen we nu 44 procent meer courtage. Dus iedereen moet nog harder en efficiënter werken binnen ons kantoor.”

Hoe verklaar je dat?

“Ten eerste stoppen wij heel veel energie in het merk Voorma en Walch Makelaars in het Gooi, zowel in het goedkope, midden en hoge marktsegment als in de nieuwbouw. Voor de laatste hebben wij een aparte tak, Voorma en Walch Nieuwbouw, onder leiding van Henk Honing, Mery van Leeuwen en Martijn Geerdink. Momenteel zijn zij bezig met een waanzinnig nieuwbouwproject in Huizen, appartementen naast de haven. En ook zijn wij begonnen met de inventarisatie van een nieuwbouwproject in Laren. Ten tweede is wonen zó belangrijk geworden door corona. Veel mensen zijn van huis uit gaan werken en hebben daarom behoefte aan meer ruimte. Bovendien zie je een trek vanuit de hoofdstad naar het Gooi, ‘The Garden of Amsterdam’ zoals wij het noemen, omdat mensen een huis met een tuin prefereren, ze willen meer lebensraum. Wat ook meespeelt is dat Amsterdam minder leuk is als de theaters niet vol zitten en de terrassen leeg zijn. Ik zie het aan onze zoon Olivier, die aan de Amstel woont. ‘Papa, Amsterdam is veel minder leuk als je niet mag varen, niet in een restaurant kan zitten, niet naar de bioscoop mag, niet met een groep vrienden ergens een biertje kan drinken…’ Nog een belangrijk punt: vroeger kreeg je rente op je spaargeld, tegenwoordig betaal je 0,5 procent boete als je meer dan 150.000 euro op een depositorekening hebt staan. En de meeste members van ons kantoor bezitten dat bedrag zeker. Je kan beter in je vermogen wonen dan dat je je geld door de bank laat afpakken. In plaats van, zeg, 2,2 miljoen is de consument makkelijker bereid om 3 miljoen voor een huis te betalen. Ik woon liever in mijn vermogen dan dat ik het op een depositorekening zet en elke maand een stukje kwijtraak. Tel daarbij op het voordeel van een lage rente. Mensen kijken niet zozeer naar ‘wat kost een huis?’ maar naar ‘wat kost het huis mij?’. Door de lage rente en de boete van de bank zijn ze best bereid om een behoorlijk bedrag te besteden aan een villa, hun ‘thuis’.”

Sinds begin 2020 heeft Voorma en Walch Makelaars ook een vestiging op Ibiza. Hoe is dat tot stand gekomen?

“Nadat ik tien jaar lang elders in Zuid-Europa een tweede huis heb gehad, was ik wel toe aan iets anders. Dat werd Ibiza, landgoed Can Blaiet in San Rafaël. Toen ik een keer met vakantie op Ibiza was, liep ik bij grand-café Cappuccino in de haven Botafoch tegen een bekende aan, van wie ik ooit het huis in Laren had verkocht. Die man zei dat hij bezig was een huis te kopen op Ibiza. ‘Zal ik met je meegaan?’, vroeg ik. Ik heb hem geadviseerd en dacht: als ik nou een team samenstel met een Spaanse jurist, een bouwkundige en een lokale gediplomeerde makelaar, ga ik voor de grap beginnen op Ibiza, gewoon van huis uit. Landgenoten die in de jungle op Ibiza en Mallorca op zoek zijn naar een trusted partner, kunnen bij mij terecht. We begonnen vlak voor de coronacrisis uitbrak. Ondertussen heb ik al enkele transacties gedaan in het supertopsegment – 12 miljoen voor een villa op Ibiza vind ik tenminste best veel geld. We hebben nu besloten om in de zomer van 2022 het kantoor verder te professionaliseren.”

Geen verkeerde werkplek, Ibiza.

“Ik wil mijn taken ook iets anders verdelen tussen het Gooi en Ibiza. De verhouding was in het begin 95/5, ik ga proberen daar 70/30 van te maken.”

Ben jij anders gaan leven sinds corona?

“Ik leef nog bewuster. Dat komt ook door wat ik in het najaar van 2020 met Jan des Bouvrie heb meegemaakt. Op maandagmorgen 28 september ging ik sporten in de gym. Direct daarna moest ik even snel langs kantoor om een koopakte af te geven. Gaat de telefoon: JdB. ‘Sjakie,’ – zo noemde hij me altijd – ‘kan je even bij me langskomen?’ Ik zei dat ik mijn agenda moest pakken. ‘Dan begrijp je mij verkeerd’, zei Jan letterlijk. ‘Ik wil graag dat je nu langskomt.’ In sportkleding loop ik even later bij hem binnen. Jan zit daar met Monique en zijn kinderen aan tafel. ‘Nou Sjakie, ik zal het maar meteen vertellen: ik ga ermee stoppen.’ Met werken, dacht ik… Die dag ben ik lang bij hem geweest. Ik rook niet, maar toen heb ik twee sigaren opgestoken. Iedereen die Jan nog wilde zien, heeft hij die week uitgenodigd. Die man is heel belangrijk voor mij geweest, wat een passie voor zijn vak! Wij hebben een paar dingen besproken, waarna het gesprek verder ging over vrouwen, deals en auto’s. Hij wilde weten wat ik de allermooiste auto vond. Een Porsche 911, antwoordde ik. Waarop Jan riep: ‘Ja, en niet zo’n spuuglelijke Targa die jij hebt. Beloof me dat je er nooit meer zo een zult kopen.’ Dat kon ik niet, want ik zat heel erg te dubben of ik weer een Targa zou nemen of dit keer een Turbo. En ik ben niet zo’n snelle beslisser, hè. Wel als het op onroerend goed aankomt, maar niet als ik geld moet uitgeven. Vraag maar aan Dries Wajer: het duurde heel lang voordat ik een boot kocht, haha. ‘Een Turbo?’, reageerde Jan fel. ‘Dat is helemaal een ordinair ding. Met zo’n taartschep erop! Dan nog liever een Targa. Dat is tenminste just like art.’ Diezelfde middag nog ga ik naar Porsche Centrum Gelderland. Ik beslis nooit snel, maar dit keer was ik er binnen een kwartier uit: de Targa, met alle toeters en bellen die je kunt verzinnen. Veel te duur, maar geld kun je toch niet meenemen op je laatste reis. Laat ik vooral genieten van het leven. Dat zie je ook in de samenleving: mensen willen meer genieten. Je kan zomaar corona krijgen en op de IC terechtkomen. Mensen willen genieten van hun vermogen, in hun vermogen wonen.”Jacques Walch met schoonzoon en medemakelaar Bart Lammerts voor het zwembad van een riante boerderij in Blaricum, die op de dag van fotografie voor 6,2 miljoen euro werd verkocht.

En dat vermogen is sinds corona alleen nog maar toegenomen, want je kon het niet uitgeven.

“De meeste mensen gingen elke week uit eten en gaven dan per maand ongeveer 500 euro uit. Als je dat vijftien maanden niet doet, houd je zevenenhalf duizend euro over. Dat zit allemaal opgepot en mensen willen het toch uitgeven. Ik denk dat wij de tweede helft van het jaar een bestedingspatroon van hier naar Tokio en weer terug krijgen – tenzij natuurlijk een volgende golf roet in het eten gooit. Daarom doe ik ook heel graag weer mee aan MASTERS EXPO van 17 tot en met 22 november, in samenwerking met Monique des Bouvrie. Het thema van dit jaar wordt op onze locatie ‘Inspirerende ontmoetingen’. Ik denk dat wij een schaalmodel van de Wajer 77 gaan plaatsen. Ik hoef helemaal niets te verkopen daar. Al mijn members uit het Gooi ga ik uitnodigen om elkaar te ontmoeten. Meer niet. Elkaar ontmoeten, dáár gaat het om in het leven. Hebben we anderhalf jaar niet gedaan.”

Je zei dat de huizenprijzen de afgelopen paar jaar met 30 procent zijn gestegen. Hoe trekt die lijn zich volgens jou door naar de lange termijn?

“Er komen steeds meer mensen bij, maar niet veel meer grond. En als je een woning wilt neerzetten, zijn er altijd mensen die bezwaar maken. Vaak hebben die gemeen dat ze zelf al wel lekker wonen. Wij zijn nu bezig met tien à veertien heel luxe appartementen op de plek van de voormalige Rabobank in Laren. Degenen die tegen dat bouwplan bezwaar maken, wonen allemaal in huizen daar in de buurt waar ook al bezwaar tegen werd gemaakt toen die gebouwd werden. De meeste mensen zijn egoïstisch: not in my backyard! Weet je wat: we zouden een minister van Wonen moeten hebben. Wonen is zó belangrijk! Het is niet alleen een primaire levensbehoefte, maar ook ongelooflijk belangrijk voor de economie. De bouw jaagt alles aan: de loodgieters, de meubelmakers, de makelaars, de binnenhuisarchitecten… Het begint bij de bouw. We zouden een Deltaplan Wonen in het leven moeten roepen, niet aangestuurd door de staatssecretaris, een hulppietje, maar door de minister van Wonen. Kijk nou eens wat we nog allemaal kunnen bouwen in de groene zone, zoals Bloemendalerpolder. Er zijn toch heel veel mensen die gewoon in een lekker huis willen wonen?”

Zou jij niet die minister van Wonen moeten worden?

“Nee, daar ben ik totaal ongeschikt voor. Die hele politiek is thans natuurlijk een zootje! Het is net een soort kleuterklas. Ik wil niet met jou in de zandbak. Op het schoolplein van de Openbare Basisschool Blaricum gaat men nog socialer met elkaar om dan in het kabinet. Ga nou eens kijken wat je bindt, niet wat je scheidt. Stel om te beginnen een kiesdrempel in van 5 procent om het land weer bestuurbaar te maken, anders hebben we over vijfentwintig jaar honderdveertig politieke partijen en dan kom je tot niks. En durf compromissen te sluiten. Een compromis sluiten is de basis van lekker samenleven. Je moet alleen wel spelregels hebben met elkaar. Hoor mij, ik lijk wel een dominee…”

Is de preek ten einde of wil je nog iets over vastgoed kwijt?

“Ik zou nog veel meer over vastgoed kwijt willen, maar dat kan niet. De allermooiste huizen die wij in de verkoop hebben, alles boven de 7,5 miljoen – en dat doet mij heel erg zeer –, daar mag en kan ik niet mee adverteren. Dat willen de verkopers niet. Daarom hebben wij de portefeuille Secret objects are secret: villa’s in de stille verkoop, die louter in het topsegment en supertopsegment zitten. En dat aantal wordt alleen maar groter. Als makelaars vinden wij het wel heel leuk om te vertellen wat wij doen. Maar over de allermooiste transacties mag ik niets zeggen. CEO’s, artiesten, BN’ers, voetballers: die willen geen publiciteit, zeker niet op Funda. Dat is wel jammer, want wij NVM-makelaars zijn natuurlijk allemaal een beetje opscheppers. Het is boksen met de handen op de rug gebonden.”

MASTERS MAGAZINE

Het gehele interview lezen? Met het nieuwe MASTERS Magazine kom je het najaar goed door. Bestel nu via onderstaande knop jouw exemplaar!

MASTERS #47