INGEBORG HERCKENRATH, KUNSTENAAR

In MASTERS GALLERY worden wekelijks art works van prominente kunstenaars uitgelicht. Ingeborg Herckenrath haalt haar inspiratie vooral uit mensen, cultuur en reizen. Met haar expressieve schildertechniek creëert ze dynamische werken waarin schoonheid centraal staat. Inmiddels hangt haar kunst in binnen- en buitenland en heeft zij geschitterd in het televisie programma Sterren op het doek.

Tekst: Larissa Schaule Jullens
Beeld: Ingeborg Herckenrath

Sterren op het doek: Eva

Het portret van Eva Jinek is speciaal voor het programma Sterren op het doek gemaakt. Deze schildertechniek vangt kleine nuances in hun gezichtsuitdrukkingen op een monumentale manier. Het portret van Eva Jinek is met een krachtig en expressief kleurgebruik gemaakt: dit brengt het schilderij naar een andere dimensie. Verder heb ik een aantal kenmerken van haar persoonlijkheid en haar verleden verwerkt in het schilderij. Eva bespreekt dagelijks de actualiteiten in haar programma. Hier heb ik naar verwezen door als basis krantenpapier te verwerken op de ondergrond. Daar heb ik een dikke laag verf over gedaan, maar op enkele plaatsen blijft de krant zichtbaar. Over de gehele compositie heb ik de vlag van haar geboorteland Amerika en de vlag van het vaderland van haar ouders Tsjechië verwerkt. Van beide landen heb ik het volkslied en enkele typische afbeeldingen zoals het vrijheidsbeeld geplakt. Ook de naam van haar zoontje is te zien. Met bladgoud heb ik de blonde haren van Eva geaccentueerd. Maxima heb ik bewust van dichtbij geschilderd zodat ik haar uitdrukking en persoonlijkheid goed kan vangen. Ook hier heb ik expressieve kleuren gebruikt en haar blonde haren met bladgoud geaccentueerd. In de achtergrond heb ik de kleuren van de Argentijnse Pampas en Andes verwerkt.

Wondering

Ik heb een grote passie voor kleur, design en artistieke ontwerpen. Al op jonge leeftijd had ik de drang om mij creatief te uiten. Ik werk graag intuïtief en ook houd ik ervan om te experimenteren. Wel maak ik eerst een plan en compositie en pas daarna laat ik de verf zijn gang gaan. Ieder kunstwerk krijgt daardoor een unieke uitvoering van techniek, maar het blijft altijd in harmonie met wat het uit moet stralen. In combinatie met mijn voorbereidende werk geeft dit dus spontaniteit aan de ene kant en nauwkeurigheid aan de andere kant. In mijn grote portretten laat ik herkenbare lijnen achterwege zodat er alleen kleur en vorm overblijft. Hierdoor ontstaan er grote abstracte delen. Als geheel zoek ik naar positieve emotie en energie die mij raken. Het grote formaat van mijn schilderijen zorgt voor een sterke zeggingskracht in de ruimtes waar ze hangen. Het thema van dit werk Wondering is de relatie tussen mensen. Soms vraag je je af waar je staat en deze reflectie kan jou weer helpen naar de volgende stap in je leven.

Floral Motion

In dit schilderij gebruik ik heldere kleuren die ik verwerk met een eigen schildertechniek. Als basis van dit werk heb ik de bloemen genomen van de oude meesters. Deze heb ik op een expressieve manier aangepast naar mijn eigen techniek. Naast de penselen gebruik ik ook andere gereedschappen en materialen om de verf te verwerken. De verrijking van kleuren is niet gelimiteerd, hierdoor ontstaat een sterk visueel dynamisch beeld. Dit staat in contrast met de neutrale oogopslag van het model. Voor mij staat dit synoniem voor de gelaagdheid van emoties bij mensen. Van de buitenkant kun je onmogelijk beoordelen wat er omgaat in het hoofd. Achter een neutrale blik kan een vulkaan van gevoelens schuilen met verlangens, twijfel, onzekerheid en liefde.

X