Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Robert-Jan Woltering: ‘De afgelopen 35 jaar heb ik mijn passie kunnen belichamen, werkzaam op vijf continenten, in veertien verschillende landen’

Tijdens MASTERS SUMMER EDITION wordt in het prestigieuze De L’Europe Amsterdam samen de zomer ingeluid én gevierd. MASTERS gaat in gesprek met Managing Director Robert-Jan Woltering. Na zijn laatste functie als regionaal vicepresident van Mexico en Centraal-Amerika bij Accor Luxury Brands voelde hij dat het tijd was om naar huis te keren: ‘Nu heb ik de leukste baan van Nederland. Ik heb de eer om de parel van Amsterdam te bestieren.’

Wat was jouw allereerste zomerbaan? 

“Mijn allereerste zomerbaan was als terrasmedewerker bij het café The Old Inn op het Leidseplein. Hier verdiende ik mijn eerste centen. Destijds koesterde ik de droom om piloot te worden. Echter, op veertienjarige leeftijd bracht een bezoek aan de oogarts abrupt een einde aan deze ambitie, toen bleek dat ik een bril nodig had. Dit betekende een drastische koerswijziging; ik paste mijn vakkenpakket op school aan en besloot mijn passie voor de horeca te volgen door de hotelschool te gaan doen. De liefde voor het hotelvak werd al vroeg in mijn leven gevoed. Mijn grootmoeder heeft haar laatste hotel geopend op 65-jarige leeftijd in Kitzbühel, en de familie had in Amsterdam ook een hotel. Ik was er vaak bij, liep tussendoor, of kookte met mijn vader als mijn ouders gasten ontvingen. Het zit in mijn DNA. Het grappige aan dit verhaal is trouwens dat, een jaar later, een andere oogarts mij verbaasd vroeg waarom ik een bril droeg. Sindsdien heb ik er ook nooit meer een gedragen. Achteraf ben ik dankbaar dat mijn oorspronkelijke carrièrepad als piloot niet doorging. De afgelopen 35 jaar heb ik mijn passie kunnen belichamen als herbergier, werkzaam op vijf continenten, in veertien verschillende landen.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen? 

‘’In Mexico drong het tot me door dat onze missie daar was volbracht. Als Regional Vice President droeg ik de verantwoordelijkheid voor Mexico en Centraal-Amerika binnen Accor’s luxury brands. Fairmont Mayakoba had een volledige renovatie ondergaan en we hadden onlangs het Sofitel in Mexico-Stad en het Sofitel Legend in Panama geopend. Ik voelde dat onze tijd daar ten einde liep en besloot mijn vrouw te vragen naar haar wensen. Haar antwoord verraste me: ‘Eigenlijk, Robert-Jan, wil ik nergens meer naartoe. Ik wil naar huis.’ Zo geschiedde. Twee maanden later ontving ik een telefoontje met de vraag of ik niet terug wilde keren. ‘There is no coincidence,’ zeggen ze dan… Nu heb ik de leukste baan van Nederland. Ik heb de eer om de parel van Amsterdam te bestieren. Dat is echt een geweldig cadeau. Je staat in het centrum van de stad; alles komt hier samen.’’


 

‘’Twee maanden later ontving ik een telefoontje met de vraag of ik niet terug wilde keren’’

 

Hoe ziet jouw ultieme zomer eruit? 

“Mijn ideale zomer strekt zich uit van half mei tot september, waar elke dag een viering is van de zon en het terras van De L’Europe gezellig gevuld is. Op persoonlijk vlak; zet mij maar op een boot in Amsterdam of ergens in Friesland. Eigenlijk overal waar water is doet mijn hart sneller kloppen. Zo geniet ik ook enorm van wandelingen langs het Zeeuwse strand met mijn hond, of van een fietstocht. Na al het reizen voor mijn werk, vind ik mijn ideale zomer toch echt hier in Nederland.”

Waar proost jij op tijdens de Nationale Zomerborrel?

‘’Natuurlijk proosten we op de zomer. En op de zon. En ik vind dat je altijd moet proosten op het leven. Carpe diem is dan ook mijn absolute motto. Daarnaast vieren we de afronding van de verbouwingen in De L’Europe, zowel in het hotel als in ‘t Huys, dat eigenlijk als een verlengstuk van het hotel fungeert. Onlangs hebben we 14 experience- en brand suites geopend, met als hoogtepunt de Vincent van Gogh suite, die we samen met het Van Gogh Museum en de familie van Gogh hebben ontwikkeld. Daar zijn we enorm trots op, het is namelijk de allereerste Van Gogh suite die in samenwerking tussen museum en hotelmerk is ontstaan, een primeur! In de suite wordt echt ondergedompeld in de geest van Vincent. We hebben drie museale kopieën van Vincent’s werken. Je kunt zelf kiezen welk werk je in je suite wilt hebben en bij het inchecken brengt de butler dat werk naar je suite, waar je het samen met hem ophangt als een soort ritueel. Ook hoort er natuurlijk een bezoek aan het museum met speciale ontvangst en behandeling, plus een heel pakket aan andere ervaringen. Een ideaal zomermoment als je het mij vraagt; wakker worden tussen de zonnebloemen van Vincent van Gogh.’’

Waar ben jij deze zomer te vinden in Amsterdam?

‘’Ik verwacht dat ik deze zomer vooral op de grachten te vinden ben. Rond zes of zeven uur ‘s avonds zit ik graag op een bootje met een lekker glaasje wijn en een hapje, rustig door de grachten varend. Daar kan ik echt geen genoeg van krijgen.’’ 


Je werkt in het buitenland: welke vijf dingen zijn onmisbaar?

‘’Een zwembroek, heerlijke overjarige Hollandse kaas en nieuwe haring met een koude Heineken. Maar het tripje wordt extra speciaal als mijn vrouw ook meegaat, en helemaal als de kinderen ook van de partij zijn en we samen ergens kunnen genieten. Dat is voor mij echt het toppunt van geluk. Wanneer ik echter voor werk naar het buitenland ga, zijn er natuurlijk andere essentiële zaken die ik niet kan missen. Dan denk ik aan mijn laptop, telefoon, een aantal nette pakken, stropdassen en mooie schoenen. En laten we de adapters niet vergeten, die zijn echt onmisbaar als je in het buitenland bent.’’

 

‘’Onlangs hebben we 14 experience- en brand suites geopend’’

 

Met wie zou je 8 uur lang in het vliegtuig willen zitten en wat wil je met hem/haar bespreken?

“Het zou heel mooi zijn als ik nog een keer met mijn oma zou kunnen praten. Helaas is zij niet meer bij ons, maar zij heeft wel een interessante carrière gehad als hotelier. Zo heeft ze onder andere het Hotel Fleissig geleid in de Warmoesstraat, nu het St Christopher’s Inn The Winston. Ook opende zij dus op 65-jarige leeftijd een hotel in Kitzbühel. Ik zou graag met haar willen praten over haar ervaringen in de hotellerie en mijn eigen ervaringen daarin vergelijken. Dat zou mijn ultieme droom zijn, zelfs als dat alleen in een vliegtuig zou kunnen plaatsvinden… Ik denk dat, zelfs na acht uur, nog niet alles besproken zou zijn.”

Waar kijk jij het meest naar uit tijdens MASTERS SUMMER EDITION? 

‘’Hetgeen waar ik het meest naar uitkijk is echt het feest van de zomer. Vorig jaar vond ik het zo geweldig. De positieve energie die iedereen uitstraalde was echt aanstekelijk. Het goede weer speelt natuurlijk mee, maar het waren echt de mensen zelf die het verschil maakten; de gasten, de organisatie, maar ook de exposanten die met hun geweldige producten en passie aanwezig zijn, dragen bij aan de feestelijke sfeer. Die passie vanuit het hart, en niet vanuit het hoofd, maakt dat er iets moois gebeurt.’’ 

www.deleurope.com

MASTERS SUMMER EDITION 

MASTERS SUMMER EDITION tovert van 20 t/m 22 juni het prestigieuze De L’Europe Amsterdam om tot een waar sprookjeshotel. Door het hele hotel én op het terras aan de Amstel wordt samen de zomer ingeluid en gevierd, drie dagen lang, in het hart van onze hoofdstad. Een samensmelting van (internationale) gasten, invloedrijke locals, CEO’s, familybusiness owners, VIP-relaties, visionairs en bekenden.

Op dit by invitation only-event nodigen statige stijlkamers met zicht op de Amstel – van exclusieve (familie)bedrijven – uit tot het ervaren van de spraakmakende merken en branches. Van boten tot horlogerie en van kunst tot reizen. Zowel buiten als binnen is feest en is de belevenis op zijn zachts gezegd uniek.