Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

MAAIKE WYCISK, KUNSTENAAR

In MASTERS GALLERY worden wekelijks art works van prominente kunstenaars uitgelicht. Maaike Wycisk ziet haar werk als een ontdekkingsreis waarbij verschillende afbeeldingen en materialen samensmelten tot nieuwe creaties. Geïnspireerd op Pop-Art maakt zij kleurrijke kunstwerken waarin klassiek en digitaal elkaar ontmoeten.Tekst: Larissa Schaule Jullens
Beeld: Maaike Wycisk

Linda

Tijdens mijn jeugd in de jaren 90 ben ik echt opgegroeid met de The Supermodels uit die tijd: Linda Evangelista, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Kate Moss, Cindy Crawford en Christy Turlington. The Big 6 waren echt overal: van advertenties tot TV shows tot music videos. Het mooie is dat ze eigenlijk nooit weg zijn geweest en dat ze nog steeds hun stempel drukken op het huidige (mode)beeld. In dat opzicht zullen ze voor velen nog een inspiratie zijn en dus ook voor mij. Vandaar dat je ze veel in mijn werken terug ziet komen. Bij dit werk heb ik gebruik gemaakt van afbeeldingen van muurposters (grunge art) en verf. De stijl is geïnspireerd op Street Art en Pop Art. De mix van stijlen heeft een stoer effect en creëert ook diepte. De verftechnieken die ik toepas op de print maakt er weer een levendig werk van, omdat het structuur en diepte aanbrengt in het werk. Hierdoor doet het niet meer aan een digital print denken, maar ontstaat er een interessante mix van nieuwe en oude technieken. Alle werken zijn originele en unieke werken, maar kunnen wel op wens naar grootte worden besteld. Ik print ze dan in de gewenste maat en bewerk deze op de eigen unieke wijze met verf.

Naomi Mouse

“In mijn werk gaat het er niet om een verhaal te vertellen of een diepere betekenis te zoeken: ik maak afbeeldingen die ik interessant vind om naar te kijken. In dat opzicht is het voor mij dus voornamelijk een ontdekkingsreis waarbij verschillende afbeeldingen en materialen samenkomen tot een nieuwe creatie. Het is voor mij interessant om daarbij de klassiekere echte schildertechnieken te combineren met de modernere technieken van de digitale kunst. Bij dit werk vond ik het interessant om te bekijken in hoeverre ik de abstracte kunst kon combineren met een foto. De achter- en voorgrond van dit werk bestaan uit afdrukken van felle kleuren verf van een abstract kunstwerk. Door vervolgens de afbeelding van Naomi op deze ondergrond verschillende keren te herhalen, ontstaat er een speels en spannend effect. Door aan de print weer verf toe te voegen, wordt het werk grijpbaar en verdwijnt het verschil tussen de afbeelding van de verf en de echte verf. Dit zorgt ervoor dat de kijker twijfelt of het om een schilderij of digitaal werk gaat. En uiteindelijk is het ook juist dat: een combinatie.

Doutzen in Japan

Mijn werken zijn altijd een combinatie van digitale kunst en verf/verf medium. Het digitale ontwerp print ik op canvas en bewerk ik weer verder met acryl medium, verf, stencils of spray paint. Dit is het jongste model in het rijtje. Maar onze Doutzen Kroes mag natuurlijk niet ontbreken! Een van de basisafbeeldingen voor dit werk is een cover van een Japanse Vogue. Wat ik daar interessant aan vind is dat ik natuurlijk geen idee heb wat er staat, terwijl je de essentie direct begrijpt. Dit maakt het voor mij juist spannender. De Vogue cover heb ik bewerkt met verschillende afbeeldingen van verf, waardoor er interessante lagen ontstaan in het werk. Na het printen op canvas en de bewerking met verschillende verftechnieken ontstaat er – net als bij Naomi Mouse – verwarring tussen een digitaal en geschilderd werk.