Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

In gesprek met Marcella de Bie

Omdat ze werd gepest op school, zocht Marcella de Bie (Tiel, 1990) haar heil in de wereld van het gamen. Daar werd ze wel geaccepteerd. Ze groeide uit tot live streamer en presentator, en heeft als doel om voor haar vijfendertigste miljonair te zijn. “Als je echt iets wilt, ben je al een eind op weg.”
Fotografie: John van Helvert | Visagie: Chantal van ’t Hoff | Met dank aan: Cool Classic Club

Bij gamen denk je in eerste instantie aan hobby’s voor jongens. Hoe is jouw passie ervoor ontstaan?

“Ik was altijd wel een beetje anders dan anderen. Rond mijn dertiende begon ik met gamen, omdat ik toen heel erg gepest werd en zo kon ontsnappen aan de realiteit. Waarom ik werd gepest? Lang, dun, plat, beugel, bril en alternatief gekleed. Ik zat op het vwo, maar werd zo gepest – van de trap geduwd, in mijn gezicht gespuwd – dat ik dacht: laat maar, die hele school heeft geen zin, het leven is stom. Dat was te zien aan mijn cijfers. Ik haalde onvoldoendes en werd teruggeplaatst naar de theoretische leerweg. Op het vmbo was ik helemáál niet op mijn plek, daar was nog meer terror. Wel heb ik met twee vingers in mijn neus die leerjaren voltooid. Tijdens het online gamen werd ik gerespecteerd, in die wereld voelde ik me veilig. Een andere uitlaatklep was muziek maken. Ik zat eerst als gitarist in een metal bandje en rond mijn twintigste was ik gitarist/zangeres in een rockband. Ik heb nog auditie gedaan voor de Herman Brood Academie, maar ik had zo’n enorme faalangst dat ik tijdens de auditie volledig dichtklapte. In plaats daarvan ben ik naar kunstschool SintLucas gegaan. Omdat je daar destijds fotografie niet als hoofdvak kon doen, ben ik in het tweede jaar overgestapt naar een ROC in Den Bosch om fotografie te gaan studeren. Toen ik drie jaar later mijn diploma had gehaald, besloot ik dat ik helemaal geen fotograaf wilde worden, haha.”

Wat ging je toen doen?

“Nadat ik een korte tijd assistent bewindvoerder was geweest en bij G-Star had gewerkt, ging ik Informatica studeren in Utrecht. Maar dat was het ook niet: na een jaar stopte ik ermee. Ik was dus best zoekende. In die tijd deed ik mee met een gaming wedstrijd voor vrouwen in België. Ik leerde daar mensen kijken met dezelfde interesse. Die vroegen mij waarom ik niet ging live streamen. Ik wist niet eens wat dat was. ‘Webcam aan, gamen, dat kan jij.’ Ik maakte een kanaal op Twitch aan waar ik World of Warcraft speelde en tegelijkertijd commentaar gaf. Gewoon voor de fun, zonder het idee dat ik daarmee geld kon verdienen. Ineens ging het heel snel. Ik werd benaderd door Cooler Master, dat met mij wilde samenwerken. Ik dacht: hè, wil een brand mij gaan betalen als ik game met hun spullen? Dat vond ik heel vet. In diezelfde tijd werd ik gevraagd om te presenteren voor het televisieprogramma Gamekings, terwijl ik nul ervaring had. Het drong tot me door dat er veel meer mogelijkheden waren dan de standaard negen-tot-vijf baantjes. Ik leefde heel erg op het moment. Het gebeurt me nu, ik ga ervoor, ik zie wel waar het heen gaat.”

Hoe vond je het om te presenteren?

“Geweldig, alleen vond ik niet helemaal mijn draai bij Gamekings. Wel kwam ik zo in contact met Blizzard, de makers van games als World of Warcraft en StarCraft. Ze hadden me gezien op Twitch en zochten een host voor hun meest recente game Heroes of the Storm, omdat ze nieuw waren in de esports-wereld. Zo belandde ik van de ene in de andere klus en vulden de dagen zich.

 

Omschrijf de kick eens van gamen.

“Heel lang had ik bij World of Warcraft het gevoel van ‘oh, ik wil spelen, ik wil spelen’. Het onzekere meisjes dat zich thuis voelde in een andere wereld. Ik was nooit zo van de schietspellen. Ik kon het niet en vond het veel te agressief. Games als Call of Duty hoef ik niet dagelijks te spelen. Toen kwam Fortnite: mooie kleuren, vette vormgeving, schieten. Maar een belangrijk element in deze game is bouwen, en de kids van tegenwoordig zijn zo snel dat ik dat niet kan bijhouden. Apex Legends heeft de perfecte mix: het geanimeerde van Fortnite, maar dan meer realistisch en iets volwassener. Ik vind het zó leuk, ik word helemaal blij als ik dat speel. Dezelfde blijheid die ik met World of Warcraft had. Apex Legends is echt mijn main game.”

Hoe verslavend is het?

“De makers van games willen natuurlijk dat je blijft spelen. Maar in mijn geval is het zeker niet ongezond verslavend. Dat was wel het geval toen ik een jaar of zestien was. Toen zat ik úren lang te gamen, vaak tot diep in de nacht. Het enige waar ik nu verslaafd aan ben is werken.”

Als jij een kind zou hebben dat tot diep in de nacht zou gamen, hoe zou je dan reageren?

“Gamen mag, maar huiswerk gaat voor. Zodra ik doorheb dat mijn kind als een zombie aan tafel zit en niet meer normaal met je kan praten omdat het alleen maar wil gamen, dan gaan alle alarmbellen af.”

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen jou en Jordi, die ook games speelt en bespreekt?

“Het is bij ons allebei begonnen met gamen, dat was het startpunt van onze carrière. Het verschil is dat hij YouTube-filmpjes over games maakt en die wereldwijd uitzend, terwijl ik de games live speel. Jordi heeft in zo korte tijd zo’n imperium opgebouwd, dat is mega impressive. Op dat niveau ben ik nog lang niet. Waar Jordi heel groot is geworden in YouTube, heeft streamen mij vooral veel ander werk opgeleverd, waardoor het geheel voor mij ook een succesverhaal geworden is. Streamen is mijn minste inkomstenbron.”

 

Zou YouTube financieel niet lucratiever zijn dan Twitch?

“Ik heb wel YouTube-filmpjes gemaakt, alleen is dat niet helemaal mijn ding: ik vind de directe communicatie met mensen juist zo leuk.”

Wat is het verdienmodel van Twitch?

“Twitch biedt twee programma’s. Om in aanmerking te komen voor het Affiliate Program moeten streamers minstens 500 minuten gestreamd hebben in de afgelopen dertig dagen, verspreid over minstens zeven dagen, en minimaal vijftig volgers hebben. Als Twitch Affiliate kun je geld verdienen middels reclame op jouw livestream, het verkopen van ‘bits’ ofwel virtuele emoji’s en abonnementen: kijkers kunnen voor 4,99 dollar op jouw kanaal subscriben, waarvan een deel naar jou vloeit. Ook kun je Twitch Partner worden, wat is weggelegd voor een select clubje. Dan heb je recht op een hoger percentage van de inkomsten. Tot die laatste categorie behoor ik.”

Op Twitch heb jij 50.000 volgers. Zou dat alleen genoeg zijn om van rond te komen?

“Niet met mijn levensstijl, haha! En het wordt steeds moeilijker om de aandacht vast te houden op Twitch. Er gebeurt zo veel op dat platform! Voorheen was het vooral voor gamers, maar tegenwoordig zie je er ook kunst, muziek, dans… De meest rare dingen gebeuren op Twitch. Een paar jaar geleden kon ik er prima van leven, maar mensen subscriben en doneren tegenwoordig minder omdat ik minder makkelijk te vinden ben door die toename van andere input. Als ik continu zou streamen, zou ik wel groeien. Maar dan zou ik niet gelukkiger worden, want ik wil meer doen dan alleen streamen. Twitch is vooral een springplank naar andere activiteiten.”

MASTERS MAGAZINE

Benieuwd naar de rest van het interview? Het winternummer van MASTERS is tot stand gekomen in samenwerking met Jordi van den Bussche. Velen zullen hem kennen als YouTuber Kwebbelkop, toch timmert hij al een tijd hard aan de weg als entrepreneur, zoals hij uit de doeken doet in het Groot Interview. Nieuw is dat zijn bedrijf JVDB Studios aanbiedt om de social media marketing en short format content marketing voor andere bedrijven te doen. “Ze kunnen het ook zelf gaan uitvogelen, maar we cracked the code.” Jordi geeft een podium aan like-minded ondernemers als Jay-Jay Boske, Demy de Zeeuw, Chahid Charrak en Marcella de Bie, en gaat in op de ontwikkelingen rond games, crypto en NFT: “Zoals bitcoin het financiële systeem op zijn kop zette, zal dat met gaming ook zo gebeuren.” In dit extra dikke winternummer bovendien aandacht voor het eerste eigen schip van Lengers, een interview met Corendon-topman Atilay Uslu, specials over de nieuwe BMW 7 Serie en Samsung foldables, en – exclusief voor MASTERS! – een interview met Max Verstappen.

MASTERS #52 met gastredacteur Jordi van den Bussche