Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

FRANÇOIS VERHOEVEN, EIGENAAR IBIZA ESTATES

François Verhoeven is oprichter en eigenaar van Ibiza Estates. Samen met zijn team helpt hij klanten aan hun droomhuis in het luxe segment op het eiland. Verhoeven kent het fenomeen ‘voor een baas werken’ niet en gaat mede door zijn handelsgeest gestaag door dit coronajaar. Maar wie hielp hem aan zijn droombaan? Wie was zijn kruiwagen?Tekst: Mical Joseph
Beeld: John van Helvert

Wat was jouw allereerste baan?

“Ik heb nooit ‘voor een baas’ gewerkt en altijd zelf handelgedreven. Vanaf mijn vijftiende had ik een goedlopende business in de kledingverkoop van het merk Diesel. Dit was samen met een vriend. Hij kocht de sample collectie op en daarna verkochten we dit door aan leeftijdsgenootjes en hun ouders in Waalre en Eindhoven. Tijdens mijn studie Small Business in Haarlem pakte ik het groter aan: ik kocht Ralph Lauren kleding op en liet de collecties door jongens in de vijf grootste studentensteden verkopen.

In mijn laatste studiejaar gebeurde er iets desastreus wat mijn leven in één klap veranderde. Mijn vader reed in Zuid-Duitsland een ravijn in en brak elk bot in zijn lichaam. Hij overleefde het ternauwernood en heeft twee jaar moeten revalideren. Daardoor moest ik op 21-jarige leeftijd de zaak overnemen: het evenementenbureau HV Productions, nu Pink Orange, in Eindhoven. Door dit auto-ongeluk kreeg ik een versnelde cursus in volwassen worden.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“In 2000 kwam mijn vader weer langzaam terug in de zaak. Een jaar later, in 2001, gebeurde het drama op Dance Valley. Tijdens de laatste uren van het festival in Spaarnwoude ontstond er een enorme storm met hevige regenval, waarbij de 90.000 bezoekers moeilijk konden wegkomen en mensen onderkoeld raakten. Na dit incident had ik een idee wat uiteindelijk een gat in de markt bleek: de Lockerbox. Het Dance Valley fiasco werd voornamelijk veroorzaakt door storm en regen. Hierdoor raakten mensen dus onderkoeld, omdat de bezoekers geen jassen mee hadden vanwege de afwezigheid van garderobe en kluisjes. Dit zette mij aan het denken en ik bedacht – als eerste ter wereld – de transportable garderobe kluisjes op festivals. In 2010 verkocht ik de aandelen.

Daarna richtte ik samen met Serge de Warrimont in 2006 een designstudio op: Big Bang International. De studio ontwierp bekende sportgadgets zoals de Nuon Nederlamp, Heineken Trompet, de Jupiler Alphorn, Coca Cola Botlehorn en de Vuvuzela. Wij verkochten tijdens het WK in 2010 7,5 miljoen vuvuzela’s.

Samen met mijn compagnon zag ik nog een kans: vastgoed op Ibiza. Dit idee ontstond uit mijn eigen persoonlijke ervaring, nadat ik samen met mijn compagnon ons eerste vakantiehuis betrok. We liepen tegen zoveel ellende aan, het aankooptraject liep stroef en zaken werden niet goed geregeld. Ik bedacht me toen: hoe fijn zou het zijn als je betrouwbaar en fatsoenlijk begeleid wordt tijdens het zoeken en vinden van een huis of vakantieverblijf op Ibiza? Met de verkooptak van Ibiza Estates hebben we een unieke formule met betrekking tot het exclusief begeleiden van klanten en een gestroomlijnd aankoopproces.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Ik had geen kruiwagen, wel een mentor, dit was mijn vader. Hij coachte mij totdat hij het ongeluk kreeg, daarna heb ik alles zelf moeten uitvinden. Mijn vader bracht mij bij dat ik altijd door moet gaan en nooit en te nimmer moet opgeven. Ook was positiviteit een belangrijk streven.

Naast mijn vader is René de Bruin, de voormalig CEO van Björn Borg, ook een belangrijke mentor geweest. Ik heb zo’n zeventien jaar alle evenementen van Björn Borg gedaan en hij is écht mijn tweede vader geworden.” 

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Mijn grootste passie is het naar de zin maken van mensen: zowel privé als zakelijk. Ik word er zelf zó vrolijk van en vind het mooi om te zien als mensen stralen als zij hun villa op Ibiza betreden of een grandioos event met vlag en wimpel geslaagd is. Zo hebben we het concept NO-SHOW BOX een aantal weken geleden in het leven geroepen waarbij de consument een online dinershow, met onder andere Jeroen van der Boom en Martien Meiland, met dinerbox kon bestellen. In de box zitten heerlijke ingrediënten voor jouw eigen driegangen thuisdiner van tweesterrenchef Dick Middelweerd  Ik ben dan zo trots op het team hoe zij alles met beide handen aanpakken en die duizenden boxen inpakken.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Dat het compagnonschap soms heftiger is dan een liefdesrelatie. Je deelt natuurlijk zoveel met een compagnon en gedurende mijn carrière heb ik een aantal keer gehad dat ik niet op hetzelfde level zat met diegene. In slecht weer leer je elkaar pas echt goed kennen en als je dan samen het overzicht kunt bewaren en door de betreffende storm heen kunt navigeren kun je spreken over perfect compagnonschap. Door bepaalde omstandigheden heb ik geleerd hoe ik het in ieder geval niet meer wil. Het is voor mij erg belangrijk om oplossingsgericht en creatief te denken.”

Ondernemen is voor mij kansen zien, deze aanpakken en ontwikkelen. Ook afspraken nakomen, niet opgeven en eerlijk blijven is van groot belang. Als je deze condities continue hoog in het vaandel houdt, kun je succesvol ondernemen.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Zie zo vroeg mogelijk in waar je zwaktes liggen en werk hieraan. Bij ondernemen gaat het altijd om groeien en jezelf ontwikkelen. Ook is focus belangrijk: verlies deze niet uit het oog.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik heb niet één specifiek voorbeeld, maar ik hoor wel regelmatig dat ik door mijn energie en drive mensen wellicht motiveer en enthousiasmeer om naar een hoger niveau te gaan met een bepaald idee.”