Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ELLEN-CLAIRE BOOMSMA, KUNSTENARES

De kracht van de vrouw is magisch en de ogen zijn de plek waar zeggingskracht, uitstraling en de ziel te vinden zijn. Met dat in haar achterhoofd creëert Ellen-Claire Boomsma de mooiste creaties op het doek. Naast portretten maakt Ellen ook veel vrij werk, zoals ze het zelf noemt.Tekst: Larissa Schaule Jullens
Beeld: Ellen-Claire Boomsma

Blauwe Ogen

“Al mijn portretten bestaan uit acrylverf op doek en gaan door het leven zonder titels. Daarmee tast ik de fantasie van de beschouwer aan en dat wil ik juist niet. Dit portret is de dame met de blauwe ogen, oranje oogschaduw en haar zwoele blik. Met een afmeting van 100 bij 150 cm was dit één van de eerste echte grote werken die ik maakte. Gezichten hebben mij altijd gefascineerd. Ik schilder deze vrij en in opdracht en ben altijd op zoek naar de kern: de ziel van een persoon. Bij portretten in opdracht zoek ik naast de gelijkenis ook naar een extra verdieping in de ogen, in de uitstraling. Dit schilderij hangt inmiddels bij een zeer tevreden klant thuis. Ze vertrouwde me toe dat het schilderij voelde als een extra familielid; een meisje waar ze goed op zou passen.”

Blauwe Dame

“De blauwe dame met haar ogen dicht geeft het gevoel weer wat mensen voelen bij kunst. Soms gaat het niet over of je iets mooi of lelijk vind, maar om de emotie die wordt uitgelokt bij de aanschouwer. Schilderen is een intensief en intuïtief proces van opperste concentratie. Ik heb een plan en een visie die gaandeweg het proces wordt bijgestuurd om al schilderend in mijn eigen taal te komen. Het is mijn interpretatie van de werkelijkheid waarin ik mijn gevoelens leg en dan is het prachtig om te zien welke emotie de toeschouwer daar later weer aan toekent. Dit schilderij werd later als foto bij een lezing over euthanasie gebruikt. Ik vond dat best heftig, maar ook erg mooi. De arts die ‘haar’ kocht wilde een pakkende afbeelding gebruiken en dit schilderij bracht de juiste lading die het nodig had. Zoiets is voor mij als kunstenaar heel veel waard.”

Caroline de Bruijn

“Dit schilderij brengt weer een heel ander verhaal met zich mee want dit was een enorme uitdaging voor mij. Ik was al jaren groot fan van het programma Sterren op het Doek. Portretkunstenaars van een hoog niveau deden hier aan mee. Toen ik zelf werd gevraagd om deel te nemen aan het nieuwe seizoen riep ik ‘JA’ voordat ik de oppas voor mijn kinderen had geregeld. Ik kreeg vanaf het moment dat ik de persoon in kwestie – actrice Caroline de Bruijn – had ontmoet 2,5 week de tijd om het portret af te maken. Na een aantal slapeloze nachten was ik uiteindelijk erg tevreden met het eindresultaat. Caroline omschreef het zelf als een powerfull en energiek portret.”