Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

NOOR HUIGE, KUNSTENARES

Noor Huige is niet het type kunstenares die voor de makkelijke weg kiest. Ze maakt gebruik van verschillende technieken die de zintuigen doen prikkelen. Haar creaties lijken optisch bedrog, maar niets is minder waar; haar werken blijven intrigeren, het is een continue ontdekkingsreis.Tekst: Larissa Schaule Jullens
Beeld: Noor Huige

When we’re together

Techniek: Mixed Media op doek

“In de 17e eeuwse bloemschilderkunst waren schilderijen van bloemen een verwijzing naar de vergankelijkheid van het leven. De materialen die ik verwerk in de schilderijen verwijzen daar ook naar. Het zijn oude foto’s die ik vind op brocantes, verzamelde sigarenbandjes en voorgelezen kinderboekjes uit de jaren ’20. Al deze materialen hebben betekenis gehad in iemands leven en vertellen een verhaal. Er is moeite voor gedaan, energie in gestoken, plezier aan beleefd. Deze losse elementen worden nu vaste monumenten en herinneringen in een schilderij. Ze leven voort, verwelken niet en verwijzen naar het leven.

Mijn techniek heb ik over de afgelopen 20 jaar ontwikkeld. Ik noem het mixed media. Het is een soort collage van uiteenlopende, vaak oude materialen die ik door de jaren heen heb verzameld. Alle onderdelen vertellen een verhaal. Van een afstand herken je een gezicht of bloem, maar wanneer je dichterbij komt ontdek je in de kleine details keer op keer nieuwe dingen. De schilderijen bouw ik op uit bijzonder papier van over de hele wereld. Ook gebruik ik stoffen, verzamelingen sigarenbandjes, Japanse zeefdrukken, behang uit de jaren ’30, tijdschriften uit de jaren ’50, ansichtkaarten, oude foto’s, 22 karaats bladgoud, verf en inkt.”

Bleu

Techniek: Hergebruik & Mixed Media

“Hergebruik is een groot thema in mijn werk. Ik kijk anders naar wat er al is, probeer er de schoonheid van te zien en soms voeg ik er dan nog iets aan toe. Ik hou van spullen die met aandacht en ambacht gemaakt zijn. Zo ben ik oude antieke lijsten gaan verzamelen en deze gaan hergebruiken. Ik ga eens in de zoveel tijd naar Brussel om antieke lijsten te kopen.

Normaal gesproken zoek je als kunstenaar een passende lijst bij jouw werk. Dat heb ik omgedraaid. Ik vind een antieke lijst, laat mij door die lijst inspireren en dan maak ik daar een passend kunstwerk bij. Hierbij maak ik ook gebruik van de mixed media techniek, dus met veel verschillende materialen bouw ik het werk op. Deze werken op papier maak ik met Sennelier inkt. Deze prachtige, hoog gepigmenteerde inkt komt uit de Sennelier winkel in Parijs. Deze winkel is meer dan 100 jaar oud en zowel Picasso als Gauguin kochten hier hun materiaal. Tevens werk ik vaak met 22 karaats bladgoud om de verbinding naar het goud in de lijst te maken. Het kunstwerk en de lijst zijn voor elkaar gemaakt en versterken elkaar.”

The Fountainhead

Techniek: limited editon

De Limited Edition Prints is ook één van de vele technieken die ik gebruik om tot een spannend geheel te komen. Ik maak graag gebruik van meerdere werkstijlen. De limited editions zijn opgebouwd uit foto’s en collages en worden vervolgens gescand en geprint op heel speciaal papier: papier dat miljoenen haartjes heeft. Hierdoor krijgt het een stofachtige look. Na het printen wordt deze op dibond – dat zijn aluminium platen – zuurvrij gelijmd en bewerkt met verf en glitter. De prints worden in kleine oplage van vijf of 10 gemaakt en iedere print is uniek, want deze worden ná het printen nog door mij met de hand beschilderd. Door het glas of epoxy weg te laten lijkt het net op een schilderij. De museumkwaliteit van de inkt en het papier is zo hoog dat het een driedimensionaal effect heeft en mensen willen het aanraken om te begrijpen wat het is waar je naar kijkt. Ik ben geen fotograaf, maar een schilder die een print maakt. Daarom ben ik blij met dit bijzondere resultaat waarbij je niet meer weet of je naar een print of een schilderij kijkt.