Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Dave de Groot, Long Island Yachts

Dave de Groot staat sinds 2016 aan het roer van jachtenbouwer Long Island Yachts. De Groot startte op 21-jarige leeftijd al met ondernemen en is ondertussen een gevestigde naam in de botenindustrie. Met pareltjes zoals de LongIsland 40 Runabout en de LongIsland 33 Runabout heeft hij goud in handen. Door onder andere een dealer in Californië en New York raken steeds meer mensen buiten de Nederlandse grenzen bekend met het merk. Maar door wie raakte deze jonge ondernemer bekend met de business? Wie was zijn kruiwagen?

Tekst: Mical Joseph
Beeld: Long Island Yachts

Wat was jouw allereerste baan?

“Op jonge leeftijd was ik altijd te vinden op het water en zat ik vaak samen met mijn ouders op de boot. Ik genoot van varen en wist toen al dat ik later in deze business verder wilde als ondernemer. Na de middelbare school koos ik voor MBO Elektrotechniek en belandde ik uiteindelijk op 15-jarige leeftijd bij de, toentertijd, nieuwe opleiding Jachtbouwkunde in Rotterdam. Mijn eindstage deed ik bij Jachtwerf Klaassen in Voorschoten, de bouwer van de legendarische Super van Craft motorjachten. Hier leerde ik ontzettend veel.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Na vier jaar studeerde ik af en ben ik eigenlijk meteen midden in de crisis (2008, red.) voor mijzelf begonnen op 21-jarige leeftijd. Ik bleef nog wel werkzaam als zzp’er bij de jachtwerf. Het was natuurlijk een roerige periode, want in de zomer stond alles grotendeels stil door de crisis. Daarom ging ik in deze maanden aan de slag als aannemer voor huizen en tuinen. In 2011 kreeg de jachtwerf een aanvraag om de productie te doen van Long Island Yachts. Hierdoor maakte ik kennis met het merk en leerde ik alle facetten kennen. Vijf jaar later nam ik het bedrijf over van mijn voorganger en werd ik eigenaar van Long Island Yachts. Het merk organiseert naast de botenbusiness ook verschillende evenementen en heeft een exclusieve owners club.”

De LongIsland 33 Runabout

Je geeft aan dat je als puber al wist dat je wilde ondernemen in deze branche. Wat deden jouw ouders?

“Mijn vader had een kwekerij en genoot van boten als ‘hobbyist’. Vroeger zei m’n vader al: ‘Ga alsjeblieft niet de kwekerij in, want jij bent veel handiger dan dat.’ Dat was een eerlijk verhaal van hem. Mijn opa zat wel in de botenbouw en bouwde zijn eigen stalen vaartuigen. Van hem heb ik het boten-DNA overgenomen, denk ik.”

Wie was jouw kruiwagen?

“De stage bij Klaassen heeft mij grotendeels geholpen om de kneepjes van het vak te leren. Ik ontwikkelde mij daar goed en het gaf mij die extra bevestiging dat ik het juiste carrièrepad bewandelde. Om eerlijk te zijn heb ik geen specifieke kruiwagen gehad in mijn branche, veel heb ik namelijk zelf onder de knie gekregen. Wel heb ik van mijn vader veel geleerd over het ondernemerschap.”

Wat staat er nog op jouw bucketlist met Long Island Yachts?

“Eigenlijk stond er iets op mijn bucketlist wat een jaar geleden al uitkwam: mijn eigen jachtwerf bezitten. Net voor de coronaperiode kreeg ik de vraag of ik de oude werf van Klaassen, Jachtwerf Allemansgeest, wilde overnemen. Hier zei ik volmondig ‘ja’ op, maar tijdens deze overname begon de pandemie. De banken waren letterlijk gesloten en op zijn zachts gezegd gooide dit enorme roet in het eten. Uiteindelijk heb ik via een crowdfundingsactie tóch de aankoop weten te realiseren en sinds de aankoop gingen de zaken als een speer.”

De LongIsland 40 Runabout

Naast de zaken op Neerlands bodem, zijn jullie ook buiten de grenzen bezig, toch?

“Ja, dat klopt. We zijn ons dealerschap in het buitenland aan het vergroten en dan met name de verkoop in de Verenigde Staten. Er staan as we speak twee Long Island boten in order om naar de VS te gaan en een aantal worden al jaren gebruikt aan zowel de Amerikaanse oost- als de westkust.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Ik woon naast de werf en het is elke dag een feest om te arriveren op de zaak. Mijn energielevel schiet dan écht enorm omhoog. Ik ben trots op de boten, met name de LongIsland 40 Runabout, en wat we met z’n allen hebben neergezet. Dit enthousiasme geven we natuurlijk ook door aan onze klanten.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Eigenlijk is mijn gehele carrière tot nu toe één groot leermoment, maar het merk stond tijdens de overname in 2016 flink onder water en in die periode leerde ik veel. Ik moest from scratch het merk weer opbouwen en heb tijden gekend dat ik het gevoel had dat concullega’s mij niet serieus namen vanwege mijn jonge leeftijd. Dit gegeven heeft mij nóg meer kracht gegeven en de jaren daarna is mijn zekerheid gestegen.”

Welk advies zou jij je (18-jarige) zelf geven?

“Neem iets minder risico’s en wees minder impulsief. Een goed voorbeeld daarvan is eigenlijk nog niet zo lang geleden: het kopen van de jachtwerf. Ik moest een aanbetaling doen, wat ik uiteraard voldeed, en vervolgens begon ik meteen met de verbouwing. Terwijl de gehele financiering nog niet eens rond was. Het is natuurlijk geen pakje boter wat ik kocht, maar mijn drive is zó sterk, dat ik het risico nam.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik probeer mijn kennis en opgedane ervaring door te geven aan collega’s en mijn omgeving.”

Bezoek Long Island Yachts op MASTERS EXPO. Van 18 t/m 22 november in RAI Amsterdam: MASTERS EXPO – The Forward Edition. De ticketverkoop start deze maand.