Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Davy Swanenberg: ‘We ontwierpen de duurste keuken ter wereld’

Davy Swanenberg groeide op in het Brabantse Berlicum, waar vandaag de dag Culimaat nog steeds floreert dat hij samen met zijn broer Twan runt. Ze namen de zaak over van hun vader en tillen keukens keer op keer naar het hoogste niveau: oog voor detail, authentieke vormgeving en passie voor vakmanschap. Voor Davy was het niet zo voor de hand liggend om het familiebedrijf in te gaan. Een gevalletje van: ‘erin gerold’. Maar wie gaf Davy dit zetje? Wie was zijn kruiwagen?

Wat hield jou vroeger bezig?

“Tijdens mijn middelbare schooltijd was ik drummer in een band en tekende daarnaast ook veel fantasy verhalen. Op mijn achttiende kwam ik op het punt dat ik moest nadenken wat ik na het behalen van mijn diploma zou gaan doen: muziek maken of studeren? Ik koos voor een marketing- en economiestudie, wat totaal niet mijn cup of tea was, maar dit leek mij een ‘stabiele’ basis voor mijn verdere carrière.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“In 1985 richtte mijn vader Culimaat op en op 24-jarige leeftijd betrad ik het bedrijf. Dit was voor mij niet een ‘logische’ stap, maar ik ben er écht ingerold. Doordat ik van tekenen hield hielp ik elke zaterdag op de ontwerpafdeling en op een gegeven moment tekende ik steeds meer. Zo kwam ik dus terecht bij Culimaat. Als twintiger had ik eigenlijk helemaal niets met leiderschap en ondernemen, ik wilde mij puur en alleen met het creatieve gedeelte bezighouden. Tóch nam ik samen met Twan in 2006 het bedrijf over van mijn vader.

Ik vond het belangrijk om mij meer op de achtergrond te houden, omdat we om ons heen de uitdagingen zagen die familiebedrijven met zich mee kunnen brengen. Ik heb maar één broer in het leven, dus deze band koester ik natuurlijk enorm… Dat was mijn devies. Naarmate de jaren verstreken begaf ik mij meer en meer op de voorgrond. Twan is van de sales en verkoopontwerp en ik focus mij op de creatieve en innovatieve kant van het bedrijf. We namen een directeur aan die het ondernemen in zijn algemeenheid runt.”

Je geeft aan dat je niet direct van plan was om te ondernemen. Heeft het ondernemerschap je ooit teleurgesteld?

“Nee, in al die jaren heeft het mij nooit teleurgesteld, het heeft mij eigenlijk prettig verrast. Doordat ik nog steeds mijn creativiteit kwijt kan en met een fijn team samenwerk, verveel ik mij nooit. Daarnaast kon ik altijd nog steeds doen wat ik naast de zaak leuk vond: muziek maken.”

Wie was jouw kruiwagen?

“Mijn vader is mijn kruiwagen geweest gedurende mijn carrière. Toen Twan en ik 12 jaar oud waren nam onze vader ons mee naar beurzen in binnen- en buitenland, hierdoor leerden wij op jonge leeftijd al het een en ander over de branche en vormgeving. Door mijn vader heb ik met name een zwak voor Italiaanse vormgeving gekregen. Het verfijnde en sublieme oog dat ik heb ontwikkeld voor deze vormgeving, heb ik zeker van mijn vader meegekregen. Mijn vader begon Culimaat met maatkeukens, mijn broer en ik bouwden vanaf 1992 het bedrijf uit naar Italiaanse keukens en maatkeukens.” 

Voor welk icoon zou je nog een keuken willen ontwerpen?

“Voor Koningin Máxima! Ik zou een uitgesproken keuken ontwerpen. Als ik naar haar kledingstijl kijk, zie ik een vrouw met een authentieke, klassieke eigen stijl. Dit zou ik doorvertalen naar mijn eigen ontwerp.”

Je zit in de jury van de gerenommeerde internationale wedstrijd World Kitchen Design Contest, nadat je de award won in 2013. Wat valt jou op in de verschillen qua cultuur en keukenontwerp?

“De Aziatische keuken is vergelijkbaar met de Europese keuken: verfijnd, subtiel en elegant. Als we de oceaan oversteken en naar de Amerikaanse keukens kijken, zie je een totaal ander beeld: veel kolossaler, het gebruik van verschillende materialen door elkaar en om eerlijk te zijn, naar mijn mening, gewoon ‘net niet’.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Het leuke en interessante aan mijn vak vind ik innovatie. Ik vind het super om nieuwe dingen te verzinnen en vervolgens te ontwerpen. Zo heeft Culimaat samen met Hoog Design de duurste keuken ter wereld ontworpen, de Equinox. Wij begeven ons in het hoogste segment en met deze keuken willen we kijken of we de Equinox ‘gewoon’ voor een miljoen via internet kunnen verkopen. Dus hoe gaat dat? De keuken wordt aangeboden via internet en reken je af met één klik op de knop via iDeal. Het plan is om Equinox niet alleen op de Nederlandse markt te verkopen, maar over anderhalf jaar ook wereldwijd. En van dit soort innovatieve ideeën hebben we er nog een aantal.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Toentertijd was deze er nog niet, maar dan had ik gezegd tegen mijzelf: ga naar de Rockschool. Zoals ik vertelde koos ik voor een marketingstudie, maar dit deed ik natuurlijk alleen om iets achter de hand te hebben. Ik heb uiteindelijk niet veel aan de gekozen studie gehad en had beter een studie kunnen doen waarbij één van mijn passies beter naar voren kwam.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Een specifieke kruiwagen ben ik niet, maar ik probeer mijn team, zowel de stagiaires als de collega’s, te begeleiden en te helpen gedurende het creatieve ontwerpproces.”