Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hoe Marius Bos KOPexpo bouwde

Ondernemen was niet iets wat Marius Bos van huis uit mee kreeg, maar ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan… Inmiddels heeft de CEO het succesvolle standbouwbedrijf KOPexpo. Toen alles door corona stilviel heeft de ondernemer alles behalve stil gezeten en rolde hij twee nieuwe concepten uit: 20ft Wellness en Workub. Elke Bos stro waait voor de wind, maar gold dat ook voor Marius’ carrière? Wie was zijn kruiwagen?

Tekst: Fleur de Jong
Beeld: KOPexpo

Wat was jouw allereerste baan?

‘’Ik was 19 toen ik begon als automonteur. Als ADHD’er heb ik ongeveer de concentratie van een mug, dus heb ik mijn mavo niet kunnen afmaken. Ik ben een doelgerichtere praktijkopleiding gaan doen waarbij ik met mijn handen aan het werk kon. Na deze afgerond te hebben ben ik vrij snel gaan sleutelen en zo in de grondverzetmachines geraakt, later als machinist en vrachtwagenchauffeur, eigenlijk alles wat met grote technische dingen te maken had. Voor mij is het een lange weg geweest om daar te komen waar mijn talenten liggen. Samen met mijn tweelingbroer zijn wij de eerste ondernemers in onze familie. Ondernemen en risico’s nemen is niet iets wat wij meekregen van huis uit.’’

Wat deden jouw ouders?

‘’Mijn vader was landmachinist en heeft tientallen jaren in de muziekwereld gezeten, eerst als bandleider en de laatste jaren regelde hij ook regionale bands voor bruiloften en tentfeesten. Mijn moeder is haar hele leven pedicure geweest. Beiden genieten nu van hun pensioen.”

Hoe ben je in de branche van je huidige werk terecht gekomen?

‘’Op mijn zevenendertigste was ik freelancer en verhuurde ik mijzelf aan een standbouwer als vrachtwagenchauffeur. Ik werd met een vrachtwagen op pad gestuurd naar Warschau, voordat Polen deel uitmaakte van de Europese Unie en ik heb een groot aandeel gehad in het redden van een project dat dreigde te mislukken. Op alle fronten ging het mis: we stonden lang vast bij de grens, de beurslocatie bleek geen beurslocatie te zijn en tot overmaat van ramp moest om 16 uur de stand opgeleverd worden terwijl we om 15 uur begonnen met bouwen. Op een gegeven moment heeft de opdrachtgever gevraagd of ik bij hem in dienst wilde komen als bedrijfsleider. Ik heb twee jaar bij hem gewerkt en ben op deze manier in de standbouw terecht gekomen. Na twee jaar heb ik ontslag genomen en vervolgens ben ik een paar jaar later door iemand gevraagd om een standbouwbedrijf te beginnen. De beste man besloot uiteindelijk om dit niet door te zetten, maar ik wel.’’

Wie was jouw kruiwagen?

‘’Mijn kruiwagen is mijn buurman van vroeger, Ewald Siebum, commercieel manager bij TSN. Ewald kende mij als machinist in de wegenbouw en heeft mij voorgesteld aan de directeur van Techno Service Nederland. Hier heb ik de kans gekregen om een management opleiding te doen en heb ik een afdeling op kunnen zetten met in totaal 42 man op vier locaties. Hier heb ik geleerd hoe het überhaupt is om in een organisatie te communiceren en een organisatie uit te bouwen. Maar ook hoe belangrijk een middenkader is. Je hebt een middenkader nodig wat de dagelijkse aansturing doet. Een bedrijf is pas waardevol als deze kan functioneren zonder de ondernemer zelf, dat is de sleutel tot groei. De afdeling is uiteindelijk from scratch naar een jaaromzet van dik 3 miljoen gegaan in 2 jaar tijd. Ik ben heel dankbaar dat Ewald in mij geloofde en mij in contact heeft gebracht met de juiste mensen waardoor ik uiteindelijk deze kans kreeg.’’ 

Je hebt dus veel verschillende banen gehad, wist je altijd al dat je uiteindelijk wilde gaan ondernemen?

‘’Ik heb altijd wel geweten dat ik voor mezelf wilde beginnen. Maar ik heb geleerd dat ondernemen geen doel is maar een middel. Het was wel een grote wens. Als je op een gegeven moment binnen een bedrijf te maken hebt met leidinggevenden die lekker in hun comfortzone zitten en zelf wil je graag stappen maken, dan loop je tegen de luiheid van je leidinggevende aan. In eerste instantie was mijn droom om aan die kant van de tafel te zitten. En toen ik eenmaal aan die kant zat, dacht ik: ‘dat kan ik zelf ook wel’. ‘’

Wat is het grootse leermoment geweest tijdens jouw carrière?

‘’Dat is de coronaperiode. Op het moment dat wij helemaal stilvielen had ik alleen mijn organisatie, alle talenten die er rondliepen, mijzelf en natuurlijk de NOW, die welkom was. Ik heb ontzettend veel over mijzelf geleerd: hoe creatief ik ben, wat ik wel en niet wil én wat ik belangrijk vind. We hebben in coronatijd twee van de vier concepten uitgerold, waarvan er nog twee zullen volgen, en deze zijn een succes: Workhub en 20ft Concepts. Niemand heeft mij in deze tijd gezegd wat ik moest doen. Sterker nog, als ik had moeten luisteren naar mensen buiten mijn bedrijf, dan was het beter en veiliger geweest dat ik het niet zou doen. Dan rol je toch die nieuwe concepten uit en wordt het ook nog een succes, dat is gewoon super gaaf.’’Foto: 20ft Concepts

Wat is je allergrootste passie in je vak?

‘’Mijn allergrootste passie is impact maken. Impact kan je op veel manieren vertalen, maar voor mij betekent het de beste zijn in wat je doet voor je klanten. Het verschil maken en niet lopen kloten, dat is gewoon fantastisch. Met 20ft willen we de wellnessbeleving van mensen veranderen. Bouwvergunningen, funderingen, allemaal zaken waar mensen niet meer over na hoeven te denken: wij plaatsen ‘s ochtends de schroefpaal fundering en ‘s middags de unit. Van de één op de andere dag heb je een complete wellness unit met spa, sauna en douche.’’

Welk advies zou jij je (18-jarige) zelf geven?

‘’Er is geen reden om te twijfelen aan jezelf, want uiteindelijk, naast al je tekortkomingen, heb je vele talenten. Twijfel niet aan jezelf.’’

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

‘’Ik heb verschillende mensen in mijn netwerk aangemoedigd om stappen te zetten of om voor zichzelf te beginnen. Dit is eigenlijk het beginsel van ondernemen: een behoefte zien van een bepaalde doelgroep en weten wat het antwoord op deze behoefte is. Als je deze twee dingen bij elkaar brengt heb je een verdienmodel. Als je iemand ziet die uit een bepaald hout gesneden is en ergens goed in is, dan zeg ik: ‘kerel zet die stap en doe het’.”