Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

CLUBLIEFDE VAN DE BV NEDERLAND: MARCEL BOEKHOORN

Marcel Boekhoorn is CEO van Ramphastos Investments NV. Tevens is de geboren en getogen NEC-supporter eigenaar van Ouwehands Dierenpark en heeft hij een belang in meer dan dertig bedrijven met een gezamenlijke omzet van 5 miljard euro.
NEC Nijmegen

Tekst: Jaap de Groot 
Beeld: NEC Nijmegen

Wat betekent het shirt van NEC voor u? 

Marcel Boekhoorn: “Heel veel. Al van jongs af aan. Het is het klassieke verhaal van een Nijmeegse jongen die vanaf zijn geboorte door vader met NEC wordt geïnjecteerd. De club is me met de paplepel ingegoten. Ik woonde in de Nimrodstraat, vlak bij de Hazenkamp waar het stadion ligt. Achter ons huis, in de Wolfstraat, woonde de legendarische doelman Nico de Bree. Die moedigde ik ’s zondags aan vanaf de jongensrang op Staanplaats Oost, want geld voor een zitplaats hadden we niet. NEC was alles voor mijn vader, die meer dan 75 jaar supporter is geweest. Ik zie die ouwe nog staan, met zijn pyjamabroek onder zijn pantalon en zijn cognacje in de binnenzak. Het zijn herinneringen die direct aan de club gekoppeld zijn. Dat zegt genoeg.”

Heeft u het shirt ooit aangehad?

“Wel als supporter, nooit als speler. Als actief voetballer heb ik altijd voor Oranje Blauw uit Nijmegen gespeeld. Ik was een snelle rechtsbuiten, die weleens een doelpunt maakte. Niks bijzonders. Wat dat betreft kan ik beter tafeltennissen. Als voetballer dus niet goed genoeg voor NEC, maar dat maakt de supporter in mij er niet minder om. Na de jeugdtijd met mijn vader, ga ik nu al vijfenveertig jaar met de jongens van Oranje Blauw 4 naar NEC. Ik heb een eigen box in het stadion die bekendstaat als de leukste kroeg van Gelderland. Daar heb ik het goed met mijn club en vrienden die ik allemaal nog ken uit de tijd dat ik nog geen cent op zak had. Dat zijn de echte.
Oh ja, ik heb wel ooit met een paar van mijn bedrijven op het shirt gestaan. Eerst met Telfort en daarna met Ouwehands Dierenpark, nadat we de panda’s uit China hadden gehaald. Ik heb het wedstrijdshirt dus nooit aangehad, maar wel gehad.”

Wat is uw meest dierbare moment met NEC?

Marcel Boekhoorn: “Daar hoef ik geen seconde over na te denken: 3 december 2008 de uitwedstrijd in de UEFA Cup tegen Spartak Moskou. Vijf minuten voor tijd stond NEC met 1-0 achter en waren we uitgeschakeld. Schieten Jhonny van Beukering en Lasse Schöne er ineens twee in en winnen we met 1-2. Die ontlading op de tribune en daarna het feest in het hotel vergeet ik nooit meer. Spelers, trainers en alle supporters waren er en met zijn allen gingen we compleet uit ons dak. Ik had een rekening laten openen en heel Nijmegen mocht gratis drinken. Dat is de hoogste barrekening uit de Russische historie geworden. Daarna wonnen we nog van Udinese en overwinterden zelfs in Europa. Het kon niet op. Uiteindelijk werd NEC door HSV Hamburg uitgeschakeld, maar dat mocht de pret niet meer drukken. Die avond in Moskou nemen ze me niet meer af. “

De cultwedstrijd NEC-NAC is om zeep geholpen omdat ze het in Nijmegen alleen nog over ‘ENIESÉ’ willen hebben.

“Het is en blijft ENIESÉ. Dat komt vanuit het hart. Daar zit het gevoel in. Geen Nijmegenaar die het over NEK heeft. Nooit van ons leven. Bij NAC hebben ze die emoties blijkbaar niet. Jammer dan.”

Nog toekomstdromen met NEC? 

“Jazeker, volgend jaar terug zijn in de Eredivisie. Helaas gaat dat dit jaar niet meer lukken, maar dat is dan echt de laatste keer. Ik ben de Eerste divisie helemaal zat. Dus snel wegwezen daar en dan meteen in het linkerrijtje.”

MASTERS #45

MASTERS #45