Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

CLUBLIEFDE VAN DE BV NEDERLAND: COR VAN ZADELHOFF

Cor van Zadelhoff is een internationale vastgoedondernemer, die ruim vijftig jaar in Nederland marktleider is geweest. Zijn laatste aankoop is het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, dat daardoor zijn huidige bestemming, maatschappelijke zorg en welzijn, kan behouden.
John van Helvert

Tekst: Jaap de Groot 
Beeld: John van Helvert

U heeft uw clubgevoel breder getrokken dan de anderen in deze reportage. Uw club is Oranje. Hoe bedoelt u dat?

Cor van Zadelhoff: “Het is voor mij de associatie met mijn instelling. I’m double Dutch! En Oranje hoort bij Nederland, het land waar ik woon, het land waar ik leef en het land waar ik mijn belasting betaal. Met heel veel respect voor de multiculturele samenleving, waarin de nieuwe landgenoten zich niet als buitenstaanders gedragen, maar hun mooie gewoontes en tradities kunnen meenemen. Uiteraard met honderd procent respect voor de Nederlandse cultuur, door onder meer de Nederlandse taal zo snel mogelijk eigen maken. Sport heeft daarbij een voorbeeldfunctie. In het Nederlands elftal bestaat geen verschil, Oranje is één team.”

Wanneer is dat speciale Oranjegevoel ontstaan? 

“Dat is in 1968 begonnen met de oprichting van mijn eigen makelaarskantoor als reactie op de opdoemende trend in Nederland om buitenlandse makelaars in te schakelen, en dan de Engelsen in het bijzonder. Ik heb er totaal geen probleem mee als iemand beter is, maar niet dat de voorkeur gebaseerd is op een imago. Bovendien hoefden de Engelsen zich niet aan de ethische en strenge Nederlandse (tarief)regels te houden, die wel voor mij golden en mijn zakelijke bewegingsvrijheid beperkten. Het was mijn eer te na dat er in mijn branche in Nederland sprake zou zijn van een buitenlandse marktleider. Daarom ben ik dezelfde lijn gaan aanhouden als de Britten, dus hield ik me bijvoorbeeld niet meer aan de voorgeschreven tariefregels, die ik toen al onzin vond. Ik ben trots dat het me uiteindelijk is gelukt om vijftig jaar marktleider van ons land te zijn. Dat ik heb laten zien dat wij Nederlanders ook het nodige in ons mars hebben. Opvallend is dat in dezelfde periode dit ook via de sport gebeurde. Voetballers, schaatsers, olympiërs gingen eind jaren zestig de strijd aan met de wereldtop en met succes. Met natuurlijk het WK in 1974 als kers op de taart, toen voor het eerst heel Nederland oranje kleurde.”

Wat maakt het Oranjeshirt bij u los?

Cor van Zadelhoff: “Het is een gevoel dat onbewust ontstaat. Je hoeft niet van hockey, zwemmen of voetbal te houden om dat gevoel te krijgen. Gecreëerd door Nederlanders die, bijvoorbeeld op de Olympische Spelen, iets heel bijzonders presteren. Apetrots zijn op iemand als Johan Cruijff, ook al speelt hij voor Barcelona. Omdat hij een Hollander is. Daarom hoort ING ook op het shirt van het Nederlands elftal en niet een buitenlands bedrijf. Je hoeft als RvC van de bank niet van voetbal te houden om te beseffen dat de pr-kracht en uitstraling van een succesvol Oranje zijn weerga niet kent. Zo helpt de bank het voetbal en het voetbal de bank. Is heel Nederland bij gebaat.”

Wat is uw meest dierbare moment met Oranje? 

“Natuurlijk talloze wedstrijden van het Nederlands elftal en unieke prestaties van onze olympiërs, maar mijn meest dierbare moment houd ik dicht bij mezelf. Dat was in 2017 toen mijn Friese paard Tjebbe 500 kampioen dekhengst van Nederland werd. Een Nederlands kampioen die niet in Friesland is gefokt, maar in Breukelen. Daar kreeg ik een heel speciaal gevoel bij. Een ‘Fries’ is tenslotte een uniek inlands paardenras. Het winnen van die titel was daarom ook echt een heel bijzonder moment.”

MASTERS #45

MASTERS #45