Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Alles begint bij jezelf”

Ze deed ooit mee aan de Miss Universe-verkiezingen, nu wendt ze haar charmes aan om voor MASTERS spannende mannen tot een interview te verleiden. Dit keer richt Irene van de Laar haar pijlen op zanger, presentator en ondernemer Xander de Buisonjé.
Karoly Effenberger

We leerden Xander de Buisonjé kennen als frontman van Volumia!, waarvoor hij onder andere de nummers Hou Me Vast, Afscheid en Het is Over schreef. Later richtte hij zich op een solocarrière. Nog steeds is hij een van de meest populaire artiesten van Nederland. Sinds kort vervult Xander tevens de rol van coach, producer en trouwambtenaar, én ontwikkelde hij, samen met zijn team, ’s werelds eerste, volledig draadloze, op maat gemaakte in-ear computer onder de naam BREGGZ. Voor een gesprek met Xander reis ik af naar het hoofdkantoor, gelegen op Landgoed Staverden nabij Ermelo.

Dit jaar werd je vijftig. Een mijlpaal. Welke interessante inzichten heb je over jezelf verkregen?

“Ik ben voor het eerst in mijn leven, sinds enkele jaren, echt geland en meer in balans dan ooit tevoren. Misschien kom je nooit waar je uiteindelijk wil zijn, dat zal wel een voortdurend proces zijn totdat je het hoekje omgaat. Ik ben voornamelijk met mezelf aan de gang gegaan. Zaken die me in de weg zaten vanuit het verleden, waardoor ik patronen opstapelde die niet gezond waren, en soms ook niet voor mijn directe omgeving. Mijn inzichten zijn ook: veroordeel niet. Nooit, niemand. Het lukt me niet altijd, want ik ben ook gewoon een mens, maar ik denk dat je alles bij jezelf moet spiegelen, moet blijven reflecteren. Alles begint bij jezelf. Het klinkt misschien een beetje zijig, maar ik probeer zo veel mogelijk liefdevol te leven en goed te zijn voor de mensen om me heen. De minder leuke kanten van ouder worden? Ik heb nog steeds veel energie, maar niet onuitputtelijk. Een avond doorhalen en de volgende dag weer fit zijn is er niet meer bij. Ik heb gelukkig genoeg meegemaakt en ben blij dat ik nu op dit punt in mijn leven ben.”

De coronapandemie ligt achter ons. Hoe kijk je erop terug?

“Het was heftig wat de wereld overkwam, maar we hadden als gezin wel heel veel tijd met elkaar. Het was gezellig en er waren geen verplichtingen. Later, tijdens de tweede golf, toen er weer wat kon en mocht, voelde ik ook weer wat een normaal sociaal leven is. Geweldig dat ik op een zaterdagavond weer eens kon eten en drinken met vrienden. In de weekenden trad ik normaliter op of spaarde ik mijn stem. Ik realiseerde me toen ook dat ik niet tot mijn zeventigste op het podium wil staan, ondanks dat muziek mijn grootste passie is. Ik wil er op een gegeven moment altijd voor mijn gezin zijn. Dan maar geen podium. Ik zou per definitie zonder applaus kunnen. Die bekendheid die eraan hangt is voor mij niet interessant, want het is natuurlijk wel een luchtbel. Ik wil mensen een leuke avond bezorgen, blij maken. Niet meer dan dat.”

Je ontleent dus geen status aan je bekendheid?

“Absoluut niet. En mijn identiteit evenmin. Ik ben heus weleens van het padje geraakt, of had een burn-out, omdat ik het niet meer volhield, want je moet altijd maar aanstaan. Ik heb ook altijd tegen mijn vrienden gezegd: op het moment dat ik ga vliegen of mezelf te veel ga identificeren met het artiest zijn, trek me dan alsjeblieft naar beneden en gooi me in een koud bad. Gelukkig is dat nooit gebeurd.”

Je bent inmiddels trouwambtenaar. Hoe is de bezieling om huwelijken te voltrekken ontstaan?

“Ik heb uitdaging nodig, of soms iets nieuws, iets anders. Mijn vrouw Sophie zei: ‘Waarom ga je geen mensen trouwen? Je schrijft vaak liefdesliedjes, je omarmt de liefde, je lééft voor de liefde.’ En bovendien zijn huwelijken vaak in de middaguren. Zo kon ik mijn werkzaamheden goed uitbalanceren. Ik vind het fantastisch om mensen te trouwen, omdat ik deelgenoot mag zijn van een van de mooiste dagen uit iemands leven. Je weet zo veel over hen: van hele heftige verhalen tot aan de liefdesontmoeting.”

Je gelooft zelf dus nog in de magie van het huwelijk?

“Zeker. Ik ben een sucker for love en dit jaar dertien jaar getrouwd met Sophie. Het leven vieren, maar vooral de liefde, is zo mooi. Niet per se met een huwelijk, je kunt de liefde op vele manieren vieren, ook heel klein.”

Je bent CEO van BREGGZ Hearables. Waar begon dit idee?

“Ik draag, net als andere artiesten wereldwijd, professionele in-ear monitors op het podium, zodat je jezelf goed hoort, met geweldig geluid. De vraag die zich een paar jaar geleden aan me opdrong was waarom dit fantastische geluid niet beschikbaar is voor de consument, voor iedereen dus. Dat werd onze missie: ‘I just want the world to hear what I hear.’ Vervolgens heb ik, samen met een dreamteam drie jaar gewerkt aan de ontwikkeling. BREGGZ is de enige custom-made draadloze in-ear computer ter wereld.”

Wat belooft het product?

“BREGGZ heeft veel meer dan een revolutionair geluid. We hebben een gepatenteerde cartridge ontwikkeld waar alle technologie in zit. Het device staat voor de beste kwaliteit, van alle afzonderlijke componenten die in het apparaat zitten tot aan de service. Die combinatie: de look & feel, een computer die je met je stem aanstuurt, een personal assistent in je oor en nog veel meer, maken ons product one of a kind. Ook uniek is de BREGGZ-app, waarbij je je oor kunt laten scannen, zodat je in-ear computers helemaal passend op je oor gemaakt wordt. Er is een BREGGZ-basislijn maar je kunt het straks zo gek maken als je wil, met diamanten, in goud en in zilver.”

Wat is jullie doelstelling?

“We hopen een stukje van die mega-exploderende hearable markt te kunnen claimen, want er is nagenoeg niets zo snel groeiend als dat binnen de tech-branche. We denken ook dat dit lukt. Natuurlijk komen er kapers op de kust, maar ik denk dat we één van de eersten zijn die zich gaan richten op het high-end stukje van de markt.”

Als coach begeleid je individuele artiesten. Wat geef je hen mee?

“Momenteel begeleid ik twee jonge getalenteerde zangeressen, Phillis Vanenburg en Romy Dannenburg. Ik zoek echt het DNA van een artiest. Veel artiesten maken wat of laten iets maken, zonder na te denken of dat nou écht is wat ze willen uitbrengen. Ik geloof in je passie, maar ook in je missie. Waar wil je naar toe? Wat wil je bereiken? De twee meiden die ik coach zijn zeer gedisciplineerd, dat is niet altijd zo bij artiesten.” 

Waar ligt je prioriteit voor de toekomst? Nog een hit scoren? Of leg je de focus op BREGGZ?

“De muziekindustrie is een superleuke wereld en er ligt muzikaal heel veel moois in het verschiet, dat binnenkort bekend gemaakt wordt. Hiernaast heb ik ook de behoefte om me op een ander vlak te ontwikkelen. Ik mis soms wat meer afwisseling, een nieuwe uitdaging. Die uitdaging vind ik met BREGGZ, want ik kan weer leren, en ik voel me af en toe zo groen als gras. Iedereen regelt zakelijk altijd alles voor mij, maar nu begin ik zelf te bouwen aan iets nieuws.”

MASTERS MAGAZINE #55

Benieuwd naar de rest van het interview? De magische najaarseditie van MASTERS Magazine is vanaf nu verkrijgbaar. Artificiële intelligentie is nu al niet meer weg te denken uit ons leven. Maar, is deze ontwikkeling iets om te vieren of te vrezen? Nemen Terminators de boel over of maken vriendelijke robots ons aardse bestaan nog gerieflijker? In deze editie wordt AI onder de loep genomen. Volgens filosoof Rowan Williams is het belangrijk om te onthouden dat AI, wat het ook doet, altijd imiteert. En dat wij ons als mens onderscheiden door vindingrijkheid. Een mooi voorbeeld is vastgoedondernemer André Snippe, die in Hoofddorp een hypermoderne stadswijk laat verrijzen. Of nautisch ontwerper Jurjen Eerkens, die met zijn Hytender een baanbrekende boot heeft ontwikkeld die vooroploopt in de verduurzaming van de jachtindustrie. Deze en meer vindingrijke ondernemers sieren de pagina’s van deze editie. Waarin ook wordt vooruitgekeken naar MASTERS EXPO | The MAGICAL Edition, onze exclusieve zakenbeurs óók ontsproten uit vindingrijkheid.

Bestel hier MASTERS Magazine #55