Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Adjiedj Bakas: “Het leven is een Muppet Show”

Ze deed ooit mee aan de Miss Universe-verkiezingen, nu wendt ze haar charmes aan om voor MASTERS spannende mannen tot een interview te verleiden. Dit keer richt Irene van de Laar haar pijlen op trendwatcher Adjiedj Bakas.
Karoly Effenberger

Adjiedj Bakas is futurist, schrijver en spreker. Hij geeft lezingen over de veranderende wereld. Bakas is altijd positief, ook in tijden van economische teruggang. Zijn motto: “Tegenwind zorgt ervoor dat een vlieger omhoogkomt.” Bakas ontvangt me in zijn kleurrijke villa aan de rand van Almere en deelt zijn kijk op nieuwe businessmodellen, ondernemerstrends, technologie en samenleving.

Waarom wilde u futurist worden?

“Ik ben geboren in Suriname en bracht daar mijn jeugd door. Ik zat daar in de bushbush. De dichtstbijzijnde stad was Rio de Janeiro, op zo’n vier à vijf uur vliegen afstand. Ik wilde weten hoe de grote boze wereld eruitzag. Mijn moeder sleepte me van kinds af aan naar de bibliotheek om boeken te lezen en lenen, zodat ik kon leren over de wereld en de geschiedenis. Ik wilde weten wat de archeologie van morgen is. Daar ben ik me toen in gaan verdiepen. Later, toen ik in Nederland ging studeren, zag ik Chriet Titulaer op televisie voorspellen dat we straks mobiele telefoons zouden krijgen, internet en computers. Titulaer was mijn voorbeeld. Hij vertelde interessante dingen. Ik ging naar zijn lezingen en begon hem te volgen. Ik dacht: dit wil ik ook leren.”

 Welke competenties zijn noodzakelijk voor uw vak?

“Je hebt fantasie nodig. Maar ook voorstellingsvermogen. Dat dingen anders kunnen zijn. Dat het bijvoorbeeld technisch mogelijk is dat auto’s niet op benzine rijden maar elektrisch. Of dat een vliegtuig sneller kan vliegen, zoals in de tijd van de Concorde. Vanaf 2030 komen de hypersonische vliegtuigen, die vijf keer zo snel vliegen als de Concorde. Dat betekent dat je vanuit Amsterdam in twee uur in New York of Shanghai bent. Geweldig. Ik houd alles bij. In India heb ik vijf researchers zitten. Zij leveren mij over nagenoeg alles rapporten aan. Ook IBM stuurt me veel over uitvindingen die ze hebben gedaan. Ik heb een heel goed researchapparaat. Daarnaast weet ik veel over geldstromen en over de economie.”

Hoe voorspelt u trends?

“Ik praat met denkers, ondernemers, techneuten, militairen of IT’ers. Hun bevindingen vertaal ik op een luchtige manier naar het publiek. Het is eigenlijk een soort wiskunde. Op een gegeven moment komen lijntjes bij elkaar. Als je de toekomst wilt voorspellen, moet je nuchter zijn, relativeren en je niet laten leiden tot het ophefje van de dag.”

Hoe maakt u het verschil?

“Door niet in een bubbel te leven. Ik organiseer mijn eigen tegenspraak, want zonder tegenspraak ga je in je eigen bubbel geloven. Economen die mij tegenspreken zorgen ervoor dat mijn visie scherp blijft. En ik praat met iedereen. Van mainstream tot wappies en alles ertussenin. Tussen mainstream en wappie zit een grote genuanceerde ruimte.”

Hebt u het ook wel eens mis?

“Jazeker. Ik had gedacht dat de oorlog in Oekraïne voorkomen zou worden. Rusland is een vergrijsd land met weinig jonge mensen. Dan stuur je die jongens toch niet naar het front? De jonge soldaten worden als kanonnenvoer gebruikt. Oekraïne is ook sterk vergrijsd. Als straks alle jongeren dood of gevlucht zijn, wie moet de economie dan opbouwen?”

 Wat gaat er veranderen in 2023?

“Ik verwacht dat de oorlog in Oekraïne transformeert tot een ‘bevroren conflict’ en dat de Europese sancties tegen Rusland dan beëindigd worden. We krijgen dan weer gas, olie en kolen uit Rusland. De Northstream-pijpleidingen, aantoonbaar opgeblazen door de Amerikanen, worden gerepareerd. Europeanen zijn oorlogsmoe en Oekraïne-moe. Volgens de Amerikaanse topexpert Henry Kissinger voert Amerika nu – economisch – oorlog tegen Rusland en China tegelijk. Wij moeten ons door de oorlogszuchtige Amerikanen niet mee laten slepen. Wij verdienen als BV Nederland al eeuwen goed aan handel met alle drie supermachten. We moeten neutraal blijven in dit gekrakeel.”

Willen Nederlanders grote veranderingen zien in 2023?

“Ik ‘doe’ in de toekomst, maar de meeste mensen willen graag een leven dat voortkabbelt. Men verlangt naar veiligheid en gezelligheid met vrienden en familie. Dat heeft voor een groot deel te maken met de vergrijzing. Oude mensen hebben meer verleden dan toekomst. Die denken: waar zou ik me in vredesnaam nog druk over maken? Jongere mensen zijn vaak nog wel eager voor de toekomst.”

Zijn we eindelijk van covid af of ligt er weer een nieuw virus op de loer?

“Virussen zijn van alle tijden. Het probleem is dat vroeger een virus in de buurt bleef, omdat er toen minder gereisd werd en minder grote afstanden werden afgelegd. Nu reizen virussen als de vogelgriep, de varkenspest of corona met ons mee. We moeten gewoon blijven investeren in ons immuunsysteem. Dus gezond eten. Chinese onderzoekers hebben in het smeltende oer-ijs in Tibet al twaalf slapende virussen ontdekt, die nu weer wakker worden. En die zijn erger dan corona.”

Hoe gaat de zorg eruitzien?

“De overheid heeft veel taken niet meer onder controle, zoals de zorgsector, beschrijf ik in mijn boek De toekomst van zorg. Met name de ouderenzorg. We krijgen de-professionalisering van de zorg. We gaan naar een kortere werkweek. De vrije dagen besteden mensen dan aan zorg voor de bejaarde ouders, aan mantelzorg en bijscholing. Er worden dus meer zorgtaken teruggeduwd naar de burgers. Verder rukt robotisering op en robots krijgen steeds meer een menselijk uiterlijk.”

Zal de polarisatie in ons land verder toenemen?

“Ja, ik denk dat steeds meer mensen zich terugtrekken en distantiëren van vervelende discussies. Ik zie dat de samenleving opgeknipt wordt in mensen die een groepje vormen. Kijk, voor veel mensen is de wereld te groot, te hard en te anoniem geworden. Er is ook te veel agressie. Men gaat kleine community’s creëren, zowel fysiek als virtueel. Veel mensen volgen het nieuws niet meer, want het leidt tot depressies. Vroeger kon je nog met elkaar in discussie gaan zonder conflicten, maar we leven nu in dat rare woke-tijdperk waarbij mensen worden gecanceld als je het er niet mee eens bent. Dat komt uit Amerika overwaaien. Dat is niet Nederlands. Ik vind het verschrikkelijk: ik negeer al die woke-idioten. Die mensen zijn gehersenspoeld en willen dat iedereen denkt zoals zij. Als je dat niet doet, dat ben je fout. Prima, dan ben ik maar fout. Helemaal goed.”

MASTERS Magazine

Benieuwd naar de rest van het interview? In de voorjaarseditie van MASTERS werpen drie entrepreneurs een licht op de toekomst: Raymon Pouwels (GO Sharing), Merel van Helsdingen (Nxt Museum) en Tim van der Wiel (GoSpooky). Volgens laatstgenoemde biedt de steeds sneller gaande technologische vooruitgang enorme mogelijkheden. “Er is nog nooit een beter moment geweest om een goed idee te hebben. De technologie zit in je broekzak!” Sportjournalist Jaap de Groot schetst de contouren van het nieuwe speelveld van de internationale sport na het eclatante succes van het WK in Qatar. En ook futurist Adjiedj Bakas laat zijn licht op de toekomst schijnen. Volgens hem staat komend jaar in het teken van de zoektocht naar de economie van het geluk. “We gaan niet alleen kijken naar wat ons geld oplevert, maar naar wat ons gelukkig maakt.” Wellicht draagt deze editie hieraan bij, met een terugblik op MASTERS EXPO, een road trip met de nieuwe Range Rover en interviews met paardenpaus Jan Tops, Red Bull Racing-teambaas Christian Horner, chef-kok Margot Janse en beeldend kunstenaar Spencer Tunick. Geluk!