Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

WIM TAKKEBOS, THE GREEN CONTRACTORS

Als kind zat Wim Takkebos niet echt te springen om zijn vader te helpen in de tuin, maar tegenwoordig is hij samen met zijn compagnon Duuk Muilwijk al vijf jaar trotse eigenaar van The Green Contractors. Zij nemen alle tuinzorgen uit handen en creëren tuinen waar je u tegen zegt. Wie gaf Wim zijn eerste snoeiset in handen?Tekst: Mical Joseph
Beeld: The Green Contractors

Wat was jouw allereerste baan?

“Naast dat ik als puber een eigen krantenwijk had, ging ik vrij snel op zaterdagen bij een boomkwekerij werken. Dit was in De Bilt. Ondertussen zat ik op de middelbare school en ging ik na het behalen van mijn diploma een commerciële studie doen met het idee om in ieder geval iets met verkoop te doen. Wat ik absoluut niet wilde was in een strak pak op kantoor eindigen, dat leek mij écht niet leuk. Maar wat wilde ik dan wel?”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Altijd op weg zijn en met mensen in contact staan lagen mij goed. Ik kwam weer in contact met de boomkwekerij waar ik als jong jochie mijn vakantiewerk deed. De voorwaarde vanuit de eigenaar was dat ik allereerst wel het gehele vak onder de knie kreeg, dus ik begon na mijn studie als productiemedewerker. Van onkruid wieden, tot planten uit de grond scheppen, alle plantensoorten leren en soms ook in contact staan met de clientèle: na drie jaar kwam ik op 22-jarige leeftijd terecht op de verkoopafdeling. Het bedrijf was niet erg groot, dus op een gegeven moment verhuisde ik naar een ander bedrijf als internationaal in- en verkoper.

Ik zat helemaal op mijn plek en na een aantal jaar werd ik directeur. Mijn plan was om de onderneming samen met mijn collega over te kopen, maar dit lukte niet en daardoor startten we in 2015 ons eigen bedrijf: The Green Contractors.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Ik heb niet echt een specifieke kruiwagen gehad, ik pakte vooral mijn eigen kansen gedurende mijn carrière en had een duidelijk doel voor ogen. Natuurlijk werkte ik wel samen met anderen en leerde ik vanuit daar veel. Ook ben ik een man van mijn woord en heb ik hetzelfde soort ondernemers altijd om mij heen gehad. Ik geloof in kansen krijgen, maar wel zelf deze kansen inkoppen.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“De mooiste planten voor mijn klanten uitzoeken en volwassen beplanting naar een tuin brengen. Dit kunnen bomen tot wel twaalf meter hoog zijn, maar ook hagen waardoor je net dat extra beetje privacy hebt. Beplanting is zo van waarde in een tuin: het zorgt voor sfeer en aanzien. Maar begrijp me niet verkeerd, op een sfeervol balkon met mooie aankleding waar je ’s ochtends de klapdeuren opent en je cappuccino opdrinkt, dat is net zoveel geluk! Ik word blij van mijn vak.”

Ik ben wel benieuwd, hoe ziet jouw eigen tuin eruit?

“Ik heb eigenlijk alleen een flinke voortuin. Zij heeft hoge hagen en midden in de tuin staat een oude dikke dakplataan met daar omheen gras. Heel eenvoudig, maar wel van een bepaalde structuur. Ik ben niet iemand die staat voor boompje groot, plantertje dood. Als je wat meer geld uitgeeft aan een bepaalde plant, koop je de tijd en het resultaat. Prachtig.”

Welk uniek moment blijft je tot nu toe bij in je carrière?

“Wat ik nog altijd heel bijzonder vind is dat mijn compagnon en ik een tweehonderd jaar oude boom plaatsten in de tuin van een klant. Deze boom is zo’n bijzonder monument, waarbij de klanten dit echt op waarde schatten, en nu nog de vruchten hiervan plukken. Ook vlogen wij samen met een andere klant naar Spanje en haalden een bijzondere boom op om deze vervolgens in de achtertuin te planten bij een Amsterdams herenpand. Deze boom geeft zo’n gaaf effect in de tuin: het hele plaatje klopt.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Steek niet al je tijd in je werk. Vanaf mijn achttiende heb ik dag en nacht gewerkt om te bereiken wat ik nu heb bereikt. Hartstikke goed natuurlijk, maar als ik nu terugkijk was het ook goed om soms gas terug te geven en vrienden óók de nodige aandacht te geven.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik ben een ambassadeur en kruiwagen als ik met mensen over bomen en planten praat. Voor iemand specifiek, persoonlijk ben ik geen kruiwagen. Samen met mijn compagnon zijn we een goede match en proberen we wel onze visie en passie over te dragen aan de mensen en klanten om ons heen.”