Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

WESLEY DOS SANTOS, ONDERNEMER & SPREKER

De jongste ondernemer in ‘De Kruiwagen Van…’ tot nu toe: Wesley dos Santos. Een selfmade Nederlandse ondernemer met Kaapverdische roots met al een aantal ondernemersprijzen op zijn naam. Op 12-jarige leeftijd begon Wesley met het verkopen van gedownloade muziek en software aan leeftijdsgenootjes. Tegenwoordig heeft de 30-jarige een water-recreatie-onderneming samen met zijn compagnon Harrison dos Santos met onder andere de Schiller Waterbikes, neemt hij deel aan MASTERS EXPO in november, spreekt Wesley bij seminars én schreef hij zijn eerste boek ‘Ondernemen als een Baas’. Kortom, genoeg voor MASTERS EXPO om zich af te vragen: wie was Wesley’s kruiwagen?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Antim Wijnaendts Van Resandt

Wat was jouw allereerste baan?

“Mijn allereerste baan was bij Feyenoord, ik speelde namelijk elf jaar bij de jeugd vanaf mijn zesde tot mijn zeventiende. De laatste jaren had ik naast het voetballen een bijbaan als servicemedewerker. Ik verkocht de tickets én regelde het verkeer tijdens wedstrijden. Hoe dit ontstond? Ik wilde vroeger mooie spulletjes hebben en mijn ouders hadden zoiets van: ‘Als jij bepaalde dingen wilt hebben, moet je daar maar voor werken’. Dus dat deed ik.

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Van kleins af aan was ik al een nieuwsgierige guy en bezat ik bepaalde ondernemende skills. Mijn ouders zijn Kaapverdische migranten en zijn geen ondernemers. Mijn vader was vrachtwagenchauffeur en mijn moeder productiemedewerker. Wel lieten zij mij altijd vrij in mijn keuzes. Op mijn twintigste begon ik met de studie Bedrijfskunde en hield ik er ook van om er goed uit te zien. Ik had weer eens nieuwe sneakers gekocht en keek altijd naar het labeltje in de schoen, er stond vaak ‘Made in Portugal’. Dit maakte mij nieuwsgierig: ‘Wat is daar wat ik niet weet?’ en ‘Misschien kan ik wel mijn eigen sneakermerk uitbrengen?’. Ik vloog naar Portugal, sprak met fabrikanten, sprak met mensen die verstand hadden van het vak en zo bracht ik mijn eerste collectie uit onder de merknaam Diversité.

Na de studie Bedrijfskunde werkte ik bij het UWV als adviseur Werk en sprak ik mensen die op zoek waren naar een nieuwe baan. Ik kreeg het gevoel dat diegene die tegenover mij zat niet matchte met het cv. Het document moet juíst overeenkomen met het karakter en persoonlijkheid. Ik zag weer kansen: mensen hadden talenten, maar deze talenten kwamen niet naar voren als ik sommige cv’s zag. Ik bouwde de website uniekcv.nl om mensen te helpen met het maken van gelikte cv’s. Dit bedrijf verkocht ik.

Naast het bekijken van labeltjes en kritisch zijn op cv’s was er nog een specifiek moment waardoor ik inspiratie kreeg om weer iets nieuws op te starten. Vijf jaar geleden voer ik samen met mijn vriendin in een bootje in Alblasserdam, we vonden dit zo gaaf dat we ons eigen bootverhuurbedrijf opstartten. Vorig jaar richtte ik samen met mijn compagnon Harrison dos Santos Aqua Mobility op.”

Wie was jouw kruiwagen?

“Google en Youtube. Ik ben autodidactisch en heb mijzelf écht geleerd om veel informatie te halen van deze websites. Natuurlijk heb ik ook om mij heen gekeken en verschillende mensen benaderd als ik bepaalde vragen had over een onderwerp. Al met al zijn mijn kruiwagens Google, mijn intuïtie en de mensen die mij supporten.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Creëren en dingen werkelijkheid maken. Ideeën en verbeeldingen die eerst nog in mijn hoofd zitten, omzetten naar de tastbare werkelijkheid. Daar word ik blij van en krijg ik energie van.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Wat ik tot nu toe heb geleerd is dat ik minder goedgelovig moet zijn. Aan het begin kijk ik altijd naar de intentie van de betreffende persoon en het is weleens gebeurd dat ik bepaalde afspraken niet zwart op wit vastlegde. Hierdoor kon ik dus snel ‘gebruikt’ worden, omdat ik niet kon aantonen dat zaken wel degelijk waren besproken en afgesproken.”

Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven?

“In 2019 had ik de Aardig Onderweg Award gewonnen en won ik daarbij automatisch ook een sprekersplek bij TED Talks. Tijdens deze talk had ik het vooral over de vaardigheden die ik gebruik om een bedrijf op te zetten. Na deze lezing vroegen verschillende mensen wanneer mijn boek uit zou komen, wat mij aan het denken zette. Rond diezelfde tijd kocht ik het boek Heart of a Lion van de voetballer Memphis Depay en zag ik de uitgever staan.

Ik trok mijn stoute schoenen aan en benaderde de uitgeverij met mijn geschreven concept, een week na de meeting kreeg ik te horen dat het boek werkelijkheid ging worden en begonnen wij het schrijfproces.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Blijf experimenteren, wees geduldig en met de juiste intenties,dan kom je er wel. Ook is het belangrijk dat je op vroege leeftijd al de juiste mensen om je heen verzamelt waarbij je elkaar kan upliften.

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Er zijn veel mensen die mij benaderen via sociale media of na het zien van mijn lezingen en workshops. Ik geef altijd aan het einde aan dat niemand bang hoeft te zijn om mij vragen te stellen en dat ik deze vragen ook altijd zal beantwoorden. Ook werk ik mee aan het project Zomer Ondernemer waarbij ik een van de coaches ben. We begeleidden jongeren die in de zomer begonnen met het opzetten van hun eigen bedrijf. Bij dit project stel ik mijn expertise en netwerk voor hen open.”