Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ERIK VAN GELDER, TUINARCHITECT

Tuinarchitect Erik van Gelder komt uit een familie met groene vingers en liep als jong jochie al letterlijk met een kruiwagen rond wanneer hij meeging naar tuinprojecten van zijn vader. Nu maakt de tuinarchitect samen met zijn team zelf de prachtigste tuinen in zowel binnen- als buitenland. MASTERS EXPO vraagt zich af: wie was Erik’s kruiwagen?Tekst: Mical Joseph
Beeld: John van Helvert en Peter Baas

Wat was jouw allereerste baan?

“Mijn vader was hovenier en dit vak is mij met de paplepel ingegoten. Als jonge jongen ging ik al mee om tuinen te maken, ik mocht de stenen, de boormachine en andere benodigdheden aangeven. Op een gegeven moment mocht ik ook de schetsen, die mijn vader meenam naar meetings met klanten, uitwerken tot plannen en er ingekleurde tekeningen van maken. Ik was ongeveer dertien jaar oud en toen is hetgeen ontstaan wat ik nu doe: het ontwerpen van tuinen.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Na de middelbare school ging ik naar de hoveniersopleiding en liep ik stage bij verschillende hoveniersbedrijven en uiteindelijk bij een tuinarchitect. Daarna studeerde ik Tuin en Landschapsarchitectuur in Velp. Na mijn studie begon ik in 2004 direct voor mijzelf en verdiende mijn brood als tuinarchitect.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Mijn ouders hebben mij de kans gegeven om voor mijzelf te beginnen, hierdoor dopte ik goed mijn boontjes. Daar ben ik hen erg dankbaar voor. Gedurende mijn carrière heb ik wel meerdere kruiwagens en inspiratoren gekend.

Voordat ik naar het HBO ging liep ik stage bij tuinarchitect Hans Weitjens. Bij Hans heb ik de enorme waardering gekregen als jonge architect. Ik had deze waardering en zekerheid nodig, ik vroeg mij soms namelijk af of ik wel goed genoeg was. Hij zag het talent in mij en gaf het vertrouwen. Een grote inspiratiebron die ik altijd koester.

In de winterperiode vloog ik naar Australië waar ik de inspirerende Tsjechische tuinarchitect Vladimir Sitta ontmoette. Ik had veel over hem en zijn projecten gelezen en was verkocht. Hij nam mij mee op sleeptouw en door zijn verschillende projecten deed ik veel inspiratie op.”

Van welke grootheid wil je zijn of haar tuin nog opknappen?

“Ik weet natuurlijk niet hoe hun tuinen er nu uitzien, maar ik zou het een hele eer vinden als Philippe Starck of Piet Boon mij zou vragen om tuinen van hen op te knappen. Vooral omdat zij natuurlijk ook de design skills bezitten en daar het perfecte oog voor hebben.”

Wat is je allergrootste passie?

“Voor de reactie van de klant doe ik het. Als ik een telefoontje krijg waarbij het enthousiasme na maanden en jaren nog steeds zo enorm is: dat vind ik fantastisch.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“In 2014 stond ik op een punt waarbij ik mij afvroeg hoe ik nou verder wilde met het bedrijf. Door dit kantelpunt kwam ik in contact met een adviseur en die hield mij een spiegel voor: ‘waar sta je nu, waar wil je naartoe en hoe bereik je dat?’.

Door het beantwoorden van deze vragen kreeg ik veel meer vrijheid in mijn hoofd en werd ik weer een stuk creatiever. Na dit moment nam ik personeel aan en deed ik niet meer alles zelf. Samen met mijn team begon ik aan de mooiste projecten.”

Wat heb je geleerd tijdens de coronaperiode?

“Natuurlijk wist en weet nog steeds niemand hoe deze crisis zich precies gaat ontwikkelen, maar ik heb geleerd om niet bang te zijn om verkeerde beslissingen te nemen en gestaag door te gaan. Wij komen er goed doorheen, omdat zoveel mensen aan hun tuinen willen werken.

Om eerlijk te zijn heb ik de eerste vier á vijf weken in het voorjaar wel even getwijfeld om mijn personeel aan te houden, maar ik ben blij dat ik de keuze maakte om het hele team aan boord te houden.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Ga uit van je eigen kracht, probeer je niet gek te laten maken door externe factoren, maar heb wel oog voor anderen om je heen. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar ik denk dat het heel goed is om een eigen stijl en manier van werken te ontwikkelen en daarentegen ook open te staan voor eventuele samenwerkingen. Vroeger was ik nogal eens eigenwijs en dacht ik het allemaal zelf te kunnen, naderhand vind ik juist de samenwerkingen heel fijn.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik probeer een ambassadeur te zijn voor het vakgebied. Voor mij is het belangrijk dat de tuinwereld meer exposure en credits krijgen. Ik merk dat dit wel steeds meer komt, maar het vak is lange tijd erg ondergewaardeerd geweest. Door het uitgeven van mijn boek met 9 bijzondere tuinprojecten en het exposeren op MASTERS EXPO laat je mensen kennismaken met de mogelijkheden op tuingebied.”