Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ROBERTO MEYER, ARCHITECT & FOUNDER MVSA

MVSA is meer dan ‘alleen’ een architectenbureau. Met een team van zeventig werknemers ziet architect Roberto Meyer zijn kantoor als creatief instituut met verschillende disciplines en insteken. Zo kijkt het team onder andere naast het ontwerpen ook naar de exploitatie, de integraliteit, bevat het team wizkids op IT-gebied en deed het bedrijf de eerste Publiek Private Samenwerking binnen de architectuur. Na verscheidene grote, gerenommeerde projecten is in 2021, na zeven jaar Westfield, Mall of the Netherlands geopend. Het grootste high-end winkelcentrum van Nederland en een van de grotere in Europa. MASTERS vraagt zich af: wie was Roberto’s kruiwagen?Tekst: Mical Joseph
Beeld: MVSA Architects

Wat hield je vroeger bezig als kind?

“Ik werd geboren in Zuid-Amerika en verhuisde op 6-jarige leeftijd van Colombia naar Nederland. Mijn moeder is Uruguayaanse en mijn vader was Nederlands. Hij werkte in Colombia voor een Amerikaanse bank. Na de emigratie woonden wij tijdelijk in een jaren ’50 bungalow. Als kind was ik al aan het tekenen en vond ik dat er écht wat dingen aan die bungalow veranderd konden worden. Daar ligt wat mij betreft de oorsprong van mijn huidige vak.

School vond ik niet boeiend. In deze periode feestte ik veel en ontmoette ik veel nieuwe mensen. Uiteindelijk heb ik hierdoor een waardevol netwerk gecreëerd. We kunnen dus stellen dat ik er al vroeg bij was, haha.”

Wat was jouw allereerste baan?

“Toen ik de eerdergenoemde levendige en onstuimige periode wat meer liet rusten, begon ik pas na de middelbare school toen ik Bouwkunde ging studeren zette ik mij volledig in. Op zeer jonge leeftijd heb ik tijdens mijn studie samen met een partner MVSA opgezet.”

Wat is zeer jong?

“Ik was 23 jaar oud. Toen kon zoiets nog, maar tegenwoordig zou het ondenkbaar zijn dat een student Architectuur zo jong aan zo iets groots gaat beginnen.”

Waarom is dat nu ondenkbaar?

“Er is veel veranderd in de jaren die volgden. Vroeger was het zo dat een opdrachtgever een architect nodig had, deze uitzocht, er een plan werd gemaakt, de bouwer gekozen werd en met het resultaat: het fysieke gebouw. Dit is in een notendop het proces. Tegenwoordig is een architectenbureau een multidisciplinair team van goed op elkaar ingespeelde mensen, aangevuld met externe experts en nauw samenwerkend met leveranciers en opdrachtgevers. Er zijn zoveel verschillende facetten binnen de architectuur, waardoor een 23-jarige veel moeilijker zijn of haar eigen architectenbureau zo jong kan opzetten.”

Hoe is je carrière tot stand gekomen?

“Ik was nog niet afgestudeerd, maar had wel al eigen projecten lopen door het bureau wat ik opzette. Mijn doel was om mee te doen met de Prix de Rome, de gerenommeerde Staatsprijs voor beeldende kunst en architectuur, maar men mocht alleen meedoen als de studie afgerond was. Daar trok ik mij niets van aan: ik stuurde de betreffende minister een brief en legde uit waarom ik een geschikte kandidaat was. Zo gezegd, zo gedaan: ik studeerde in 1990 af en won met dit project zilver. Nog voordat ik afstudeerde kreeg ik van iemand binnen mijn netwerk de kans om een villa te bouwen. Het was natuurlijk bizar dat hij vertrouwen had in iemand die net startende, én nog maar 23 jaar oud was, maar uiteindelijk mocht het eindresultaat er wezen.”

Wie was jouw kruiwagen?

“Ik ben een enorm sociaal dier en heb een groot netwerk opgebouwd in de afgelopen dertig jaar. Dat is om eerlijk te zijn mijn kruiwagen geweest. Als bureau werken wij voor zowel overheden als voor grote private partijen. Met MVSA bouwden we onder andere het gebouw voor de EMA, de NATO, Ministerie van Financiën en het Centraal Station Rotterdam. Daarnaast werken we ook voor grote beleggers en ontwikkelaars. Al met al heb ik natuurlijk ook veel geleerd van de mensen waarmee ik in contact sta voor zulke projecten.”

Het grootste winkelcentrum van Nederland, Westfield Mall of the Netherlands, is geopend in Leidschendam. Ontworpen door MSVA Architects onder leiding van jou. Hoe heb je de ‘On-Nederlands’ grote mall toch ‘intiem’ weten te krijgen?

“Meestal is een mall een groot gebouw met een opening waar je als klant naar binnen gaat en waar je in een overdekte winkelstraat terechtkomt. Dit is precies wat we níet wilden. Met de vorm van de voile die het gehele gebouw omhelst als een sluier, wilden we eenheid creëren. Deze voile omhelst alle entiteiten: dit zijn de winkels, bioscopen en restaurants die ieder hun eigen entiteit kennen. De vloeiende lijnen van het ontwerp geleiden de bezoeker als het ware naar binnen. Het kolossale van een mall zoals we deze kennen heeft dit winkelcentrum niet. Je ervaart een menselijke schaal.”

Het pand in Amsterdam waar jullie nu inzitten, betraden jullie net voor de coronaperiode en is door MVSA zelf ontworpen. Wat maakt dit project zo uniek?

“Ons kantoor is meer dan een mooi gebouw. Persoonlijk vind ik een het louter fraai vormgeven van een gebouw veel te dun, dat is evident. Wij stelden ons de vraag: ‘Hoe maak je een prachtig gebouw dat inspeelt op de toekomst?’ Door een integrale benadering hebben wij naast alle duurzaamheid labels zesentwintig verschillende IT-systemen die samen werken om het pand een prettige plek te maken. Naast een bedrijfskantine wat vergeleken wordt met een nachtclub hebben we een fitnessruimte met wellness center. Hierdoor is ons kantoor niet langer primair een plek om te werken, maar een plaats om elkaar te ontmoeten, een clubhuis.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Ik hou ervan om keer op keer de lat weer hoger te leggen. Het geeft mij een kick om aan project te werken die een belangrijk onderdeel van de samenleving vormt.”

Wat is het grootste kantelpunt geweest in je carrière?

“Vaak na het afronden van een project wilde ik op dezelfde voet doorgaan, omdat de opdracht een succes was geworden, maar het kantelpunt kwam juist toen ik dacht: ‘Dat gaan we níet weer zo doen’. Het is belangrijk om mijn nek uit te steken, anders wordt het namelijk dodelijk saai. Ik heb geleerd om mijn nek nóg meer uit te steken, maar met het vertrouwen dat mijn team en ik met hun expertise alles voor elkaar krijgen.” 

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Volg je hart en doe datgeen wat je leuk vindt. Dat is de basis van al het succes.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik vind dat mensen zich verder moeten ontwikkelen, zowel bij ons op kantoor als daarbuiten. Het is fijn als ik anderen kan enthousiasmeren en stimuleren. Vooral de volgende generaties. Ook heb ik een breed netwerk, dus ik koppel graag connecties aan elkaar. Sommige mensen hebben goede ideeën, maar weten dit niet altijd goed in praktijk te brengen. Ik help hen graag.”