Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Radio 538-DJ Barend van Deelen: ‘Niet zoveel twijfelen, het komt wel goed’

Radio 538-DJ Barend van Deelen wilde van jongs af aan al niets anders dan door elke speaker te horen zijn in Nederland. Tien jaar later werd deze droom werkelijkheid en draaide Van Deelen plaatjes bij onder andere Radio Decibel, 3FM en Radio 538. Nu doet hij dit nog steeds bij laatstgenoemde radiozender én heeft hij verschillende ondernemingen. Wie drukte zijn ‘On Air’ lamp aan?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Radio538

Wat was jouw allereerste bijbaan?

“Als guppie begon ik met auto’s wassen bij de buren en vervolgde mijn carrière met het brengen van de Scherpenzeelse krant. Ik werkte eigenlijk altijd, dit omdat mijn familie uit veel ondernemers bestaat en ik dus vanuit huis uit meekreeg hoe leuk ondernemen is. Bij ons in de familie is het eigenlijk heel simpel: we kunnen in principe niet heel veel meer dan goed lullen, dus je wordt of verkoper óf radio DJ!”

Wist je al vanaf jongs af aan dan dat je radio DJ wilde worden?

“Ik ben geboren in een vrij strikte omgeving, ik groeide namelijk op in een reformatorisch gezin. Dat hield in: zondag twee keer naar de kerk, geen televisie en vrijwel geen internet. Ik begaf mij dus in een vrij beperkte wereld in mijn jongere jaren. Maar er was één ding waar ik wel enorm bekend mee was, namelijk radio luisteren. In eerste instantie wilde ik eigenlijk geschiedenisleraar worden, maar ik liet dit idee al snel varen en richtte mij vanaf mijn dertiende jaar op mijn échte passie: radio maken.”

Hoe bewerkstelligde je deze droom dan en kwam je in je huidige werk terecht?

“Als je iets echt heel graag wil, dan volgt de rest vanzelf. Daarom struinde ik elk radiostation langs en ‘dropte een bandje hier en een demootje daar’. Op mijn achttiende draaide ik bij de lokale omroep en daarna ging het eigenlijk erg snel! Het jaar daarna begon ik bij de Veronica Radioschool: een traject waarbij een groep jonge talenten wordt klaargestoomd voor het vak. Vanuit deze opleiding ging ik naar Radio Decibel, daarna naar 3FM en vanuit 3FM kwam ik terecht bij Radio 538.”

Aangezien je uit een vrij strikte omgeving kwam: wat vonden jouw ouders ervan dat je in ‘de grote stad’ en de radiowereld terechtkwam?

“Aan het begin van mijn carrière was dit wel even wennen voor mijn ouders. Het lag écht heel gevoelig. Vooral om het feit dat ik ook op zondagen moest werken en ik meer ‘publiekelijk bezit’ werd. Het is natuurlijk ook op de een of andere manier logisch, omdat iedereen in deze omgeving redelijk in hetzelfde patroon blijft lopen, dus er was enigszins wat verbazing. Echter, heb ik nooit scheve ogen gevoeld en zijn mijn ouders nu trotser dan ooit op mij.”

Wie was jouw kruiwagen?

“Ik heb geen kruiwagen gehad. Veel facetten uit het radiovak heb ik mede dankzij praktijkervaring zelf ondervonden. Wel heb ik veel gespard met Rick Romijn, de rechterhand van Edwin Evers, en ben ik natuurlijk veel met Ivo van Breukelen. Ook had ik helden in het verleden. Zo keek ik enorm op tegen Giel Beelen, Robert Jensen en Wessel van Diepen.”

Naast dat je DJ bent, heb je ook verschillende ondernemingen. Vertel!

“Ik heb een bedrijf, genaamd Eerlijk Deelen, dat een verlengde is van het radio maken: voice-overs inspreken, dagvoorzittersschap en evenementen hosten. Daarnaast heb ik samen met twee compagnons de Supp Club en nog mijn eigen bedrijf REBELS RAMPAGE. De ultieme focus en energie boost met een lekker smaakje.”

Is een Jack of all trades, but a master of none hierbij van toepassing?

“Een dag heeft 24 uur. Daarin kan een mens een hoop doen. Radio is het belangrijkste.  Ik sluit echter niet uit dat ik ooit misschien radio maken op een lager pitje zet. Maar daarvoor moeten we eerst de radio uitspelen en zover zijn we nog lang niet.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Niets zo mooi als ouwehoeren en mensen daarmee een lekkere dag geven. Dat kan met zowel radio maken als ondernemen.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Zoals ik eerder vertelde hadden mijn ouders eerst wat moeite met mijn carrièrekeuze. Een belangrijk moment in mijn leven was toen ik op 27-jarige leeftijd nog bij 3FM zat. Mijn vader had een felicitatieboodschap ingesproken op zender, ik brak natuurlijk op dat moment. De boodschap was namelijk zo mooi! Dit was een kantelpunt in onze relatie en voor mij een bevestiging dat wat ik deed, goed was.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Niet zoveel twijfelen, het komt wel goed. Vroeger was dit twijfel-gevoel heel heftig. Ik stond er echt alleen voor en had geen vangnet waar ik op terug kon vallen. ‘Gewoon gaan’ was is motto!’

Wat zou je nog willen veranderen aan het Nederlandse radiolandschap?

“Heel veel. Allereerst wil ik de manier waarop we reclame uitzenden aanpakken. Tegenwoordig zijn luisteraars wel klaar met die ellenlange reclameblokken. Maar hoe dit anders moet? Het ei van Columbus heb ik nog niet uitgevonden. Ten tweede: die verschrikkelijke braafheid van het Nederlandse medialandschap moet er af. Ik zie vooral wat lef bij de independent mediamensen in dit land.” 

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik ben altijd aan het jagen naar jong talent. Als ik terugkijk naar de artiesten die als eerst bij mij waren, onder andere Lil Kleine, Snelle, Boef, Kraantje Pappie en Ronnie Flex, ben ik voor die gasten zeker een kruiwagen geweest. Niet dat die jongens zonder radio er niet waren gekomen maar het blijft toch een mooi gegeven als je een van bovenstaande jongens de afgelopen jaren overal de show zag stelen; die waren als eerste bij mij!”