Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

PASCAL VAN DEN HEUVEL, VASTGOED

Als één van Nederlands grootste particuliere vastgoedbezitters (lijst Top 300 grootste grondbezitters) mag vastgoedondernemer Pascal van den Heuvel van LVDH Vastgoed zeker niet klagen. Samen met zijn compagnon Wouter Langeveld, participeert hij niet alleen in projecten, maar financiert deze ook in het Haagse én daarbuiten. MASTERS vraagt zich af: wie legde het fundament voor zijn carrière?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Roger Wouters, Bas Kijzer en Richard Schaap

Wat was jouw allereerste baan?

“Op de lagere school werkte ik op 8-jarige leeftijd achter de lopende band bij het dupliceerbedrijf van mijn vader waar ik videotapes inpakte. Mijn vader verdubbelde mijn uurloon, dat motiveerde mij uiteraard om nóg harder te werken. Daarnaast verkocht ik in de zomervakantie spulletjes, voornamelijk oerlelijke zijde shirts, op de braderie. Ik vond het leuk om te verkopen en was altijd aan het werk.

Ik wist toen al dat ik ondernemer zou worden, maar specifiek in wat? Dat wist ik nog niet. Succesvol ondernemen zou in ieder geval het uiteindelijke doel worden.”

Kom jij trouwens uit een ondernemersnest?

“Ja, mijn vader, mijn opa’s, mijn ooms en tantes waren allemaal ondernemers. Het zit in mijn bloed en ik kan mij ook niets anders voorstellen. Ik heb af en toe een beetje een probleem met autoriteit en gezag, dus ‘eigen baas’ zijn is voor mij uitstekend.”

Je was een doerak als tiener en haalde je middelbareschooldiploma maar net. Op 19-jarige leeftijd overleed jouw vader en ‘zag je het licht’. Wat ging je toen doen?

“Na het overlijden van mijn vader merkte ik pas écht de zin van het leven en hoe dicht leven en dood bij elkaar staan. Ik begon met mijn studie aan het InterCollege Business School en maakte deze af. Daarna werkte ik bij de bank en verdiepte mij steeds meer in financiën.”

Pascal van den Heuvel met zijn compagnon Wouter Langeveld

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Dat bankwezen was prima te doen, maar ik haalde daar geen voldoening uit. In mijn omgeving zag ik vrienden die met hun passie, vastgoed, goede zaken deden en daar dus wél veel voldoening uit haalden. Ik besloot een pand te kopen, deze op te knappen en te verhuren. Dit werkte goed en de constructie smaakte naar meer. Ik begon met één appartement, daarna twee wat uiteindelijk op ons toppunt uitmondde in zestig verbouwingen tegelijkertijd in Den Haag. Ik stopte elke euro in het bedrijf.”

Tijdens de crisis in 2008 ontmoette je je huidige compagnon Wouter Langeveld. Wat kenmerkt jullie compagnonschap?

“Ik zie kansen, maak de deal en ontferm mij over het creatieve gedeelte. Wouter regelt eigenlijk alles wat ‘achter de deal’ zit: de administratie, de strategie, de contracten en de afhandeling van de deals. We zijn een absolute aanvulling en hebben ieder dus onze kwaliteiten. Alles herinvesteren en dan uitbreiden, dat is onze filosofie.”

Wat heb je van jullie compagnonschap geleerd?

“Ik ben een control freak en gedurende de jaren heb ik geleerd meer te vertrouwen in bepaalde zaken. Wouter en ik hebben een enorm loyaliteitsgevoel naar elkaar ontwikkeld. Het is fijn om bepaalde dingen te delen, maar ook zaken los te laten, als dit nodig is.”

Wie was jouw kruiwagen?

“Gedurende mijn carrière heb ik dingen grotendeels zelf bereikt, maar ik heb ook veel gehad aan mijn peetvader. Hij ging bijvoorbeeld aan het begin vaak mee voor de kredietafspraken.”

Het nieuwbouwproject Coolbase in Rotterdam

Doen jullie ook zaken buiten Den Haag?

“Wij focussen ons voornamelijk op vastgoedprojecten in Den Haag, maar hebben afgelopen jaar wel een groot project gekocht in Rotterdam. Het is een high-end nieuwbouwproject, een woontoren genaamd Coolbase, naast de Euromast. In het Duitse Heiligenhaus zijn we momenteel ook 125 zorgappartementen aan het ontwikkelen. In april starten we met de bouw van het project.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Van deals maken krijg ik de allergrootste kick, maar daarnaast vind ik het mooie aan vastgoed dat je écht iets creëert en resultaat ziet. Ook vind ik het belangrijk om een stukje bij te dragen aan de stad en haar stedelijke ontwikkeling. Het is prachtig om door de stad te rijden en mijn pareltjes te spotten die voorheen bouwvallen waren.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Door het overlijden van mijn vader kreeg ik een eureka-moment. Ik had op vijf middelbare scholen gezeten waarvan twee internaten, wilde iets van mijn leven maken en mijn dromen najagen. Ondanks dat ik zwaar dyslectisch ben en ADD heb, besloot ik om wel te gaan studeren.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Werk keihard, volg je passie en volg je hart. Wees niet bang als je jong bent, creëer je eigen kansen en spring in het diepe. Dan komt de rest vanzelf.”

Je staat in de top 300 van grootste vastgoedbezitters in Nederland. Waar zie je jezelf over vijf jaar?

“Vastgoed wordt moeilijker, omdat de regelgeving steeds moeilijker wordt. Wat ik jammer vind is dat het vastgoed overgereguleerd wordt. We zijn bijvoorbeeld al vier jaar bezig met het krijgen van een vergunning voor het ombouwen van een oude school naar twintig appartementen in Den Haag. De Tweede Kamer wil investeerders dwarsbomen. Mijn compagnon en ik blijven wel operatief, maar zijn daarnaast ook breder aan het kijken door te investeren in andere bedrijven en startups. Vaak is het zo dat de jongeren wel de enorme ambitie hebben, maar nog niet de middelen. Wouter en ik helpen graag jong talent zowel binnen het vastgoed als daarbuiten. Ik vind het leuk om te zien hoe jonge ondernemers bezig zijn met hun plan en herken daarin veel terug van mijn jongere ik.”

Op wie moeten letten in vastgoedland? Wie zijn de new kids in town?

“Ik herken veel van mijzelf in de jongens van HVM Vastgoed. Roderick Dekker, Mischa Bargi en Leonard Esche Rozendaal werken keihard en zijn toegewijd om mooie projecten neer te zetten. We doen ook regelmatig projecten samen met hen.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Naast het helpen van de jongere generatie verbind ik ook verschillende ondernemers met elkaar voor investeringen. Voor diverse scale-ups en startups breng ik mensen bij elkaar om zo gezamenlijk voor een doel te gaan. Ik vind het daarbij belangrijk dat het zowel zakelijk als persoonlijk klikt.”

MASTERS League

Pascal is lid van de MASTERS League. Een lidmaatschap van de MASTERS LEAGUE is een bijzonder voorrecht. Dit jaar is er ruimte voor een geselecteerd aantal leden en behandelen we de inschrijving op basis van volgorde van binnenkomst. De exclusieve businessclub is onderdeel van MASTERS HQ en brengt aangename en bijzondere privileges met zich mee waardoor netwerken één van je favoriete bezigheden wordt. Denk jij binnen het profiel van een MASTERS Member te passen? Mail dan voor je aanvraag naar Mical Joseph en misschien kan jij je in 2021 ook MASTERS Member noemen!