Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

New kid: Lucas Bes

In de rubriek New Kids on the Block gaat MASTERS deze week in gesprek met Lucas Bes. Deze jonge meubelontwerper en- maker heeft een flinke dosis ambitie en een passie voor eerlijke en duurzame producten. Hoe ziet hij de toekomst?Tekst: Fleur de JongLucas Bes is 26 jaar en runt nu bijna vier jaar zijn eigen onderneming Luucsmo. Met zijn bedrijf maakt en ontwerpt hij design meubels. Om te werken van schets naar 3D-tekening en van prototype naar een productie model is volgens Lucas het leukste proces wat er bestaat. Om inspiratie op te doen brengt de jonge ondernemer het liefst tijd door in de natuur. Zijn voorliefde voor natuur komt ook terug in zijn werkwijze, zo plant Lucas voor elk verkochte meubel een boom terug. 

Wat is jouw persoonlijke USP?

‘’Wat mij onderscheidt van andere ondernemers is vooral mijn unieke collectie en het belang van duurzaamheid in mijn bedrijf. Ik maak meubels van hoge kwaliteit die generaties lang mee gaan en die gezonder zijn voor de mensen zelf én het milieu. Mijn passie ligt in het bedenken en maken van dingen die er nog niet zijn, producten die op de grens liggen van kunst en praktisch. Het ontwerp moet mensen raken, maar moet wel nog altijd bruikbaar zijn.

Wat kan de oudere generatie ondernemers van jou leren?

‘’Wat ik met Luucsmo graag wil laten zien is dat je met bewuste keuzes unieke producten kan maken die eerder bijdragen aan het milieu dan dat ze schadelijk zijn. Samen met de mooie combinatie van ambachtelijke en moderne technieken en materialen, kun je zo prachtige en unieke luxe producten maken.”

Wie is jouw leermeester of inspiratiebron op ondernemersgebied?

‘’Ik houd er niet van om ‘af te kijken’ bij collega’s in de meubel industrie. Maar ik haal qua ondernemen wel mijn inspiratie uit meerdere grote namen, zoals Richard Branson en Marcel Wanders. Ik vind het geweldig met welke filosofie Richard al zijn ondernemingen leidt en Marcel is een goed voorbeeld van een grote naam in de interieurwereld om veel van te leren.’’ 

Wat is jouw motto of quote?

‘’Duurzaamheid hoort ook bij kwaliteit.

Wat is het grootste ondernemersrisico wat je tot nu toe hebt genomen?

‘’Mijn grootste risico tot nu toe zijn de investeringen geweest in de werkplaats. Ik zat nog in het laatste jaar van mijn opleiding toen ik voor ruim €30.000 aan machines besteedde, terwijl ik de financiering nog niet eens rond had.’’

Waar sta je over 3 jaar?

‘’Over 3 jaar heb ik mijn eigen collectie flink uitgebreid, heb ik vier mensen in dienst genomen en bestaan de werkzaamheden voor minstens 50% uit het maken van de eigen collectie. Momenteel laat ik bomen terugplanten door de stichting Trees for all, maar over 3 jaar wil ik een eigen stuk grond hebben waar ik de bomen zelf plant. Met als doel om iets terug te geven aan de natuur in de vorm van aanplanting van een bos of park.’’Ken of ben jij een succesvolle, jonge ondernemer die ook een plekje in de spotlights verdient? Mail dan voor de mogelijkheden naar Fleur de Jong (fleur@mastershq.nl).Klik hier voor new kid Myrthe de Groot van het bedrijf Actief.