Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

MICKY HOOGENDIJK, KUNSTENAAR

Na 16 jaar in het buitenland te hebben gewoond, zet Micky Hoogendijk weer voet op Nederlandse bodem. De creatieve duizendpoot werd in 2017 benoemd tot Master of Photography en exposeert inmiddels met haar werk over de hele wereld. Ze serveerde, acteerde, regisseerde en heeft al deze ervaringen meegenomen in haar fotografie. Micky vertelt met dankbaarheid over een leven gevuld met kruiwagens.Tekst: Susan Poeder
Beeld: Rahi Rezvani & Micky Hoogendijk

Hoe is het om weer terug te zijn?

“Het is heerlijk. Ik had ook echt weer zin om even te landen na 16 jaar in het buitenland te hebben gewoond. Van Japan tot Brussel, Tenerife, Gran Canaria en Amerika… Voor mijn kunst is het ook erg fijn om weer terug te zijn. Ik heb nu 50 expo’s gedraaid in 5 jaar tijd waaronder veel kunstbeurzen. Ik ben benieuwd wat Europa me gaat bieden nu ik weer in Nederland woon!”

Laten we helemaal teruggaan naar het begin. Wat was jouw allereerste job?

“Ik ben eigenlijk altijd heel ondernemend geweest. Als kind verkocht ik op Koninginnedag wolkjes op een satéstokje haha. Zodra het kon ben ik eigenlijk in de horeca gaan werken. Clubs, café’s… Daar word je ontzettend streetwise van. Zo heb ik in de horeca echt geleerd om de rust te behouden tussen de gekte van alle mensen. Uiteindelijk werd ik op heel jonge leeftijd verliefd en deze man, Rob Scholte, nam mij mee de hele wereld over. Toen ik weer terugkwam en al mijn vrienden nog aan het studeren waren, had ik inmiddels een heel leven gehad. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd.

In deze periode werkte ik als creatief directeur bij de Supperclub en ben ik eigenlijk een beetje op aandringen van mijn omgeving begonnen met modellenwerk en acteren. Na twee jaar spelen in Goede Tijden, Slechte Tijden, verhuisde ik naar Los Angeles. In 2009 ontving ik vlak voor het overlijden van mijn moeder een camera van haar. Toen ik net begon, fotografeerde ik alles wat los en vast zat. Ik denk dat ik in dit werk veel heb gehad aan mijn ervaring als acteur en nu vertel ik verhalen vanachter mijn camera.”

youtu.be/nOMWXx8irgA

Wat is je grootste passie in je werk?

“Mijn passie is het vertellen van verhalen, maar meer nog dat ik een connectie kan aangaan met mensen. Ik wil echt contact leggen met degene die ik voor mijn camera heb en het is absoluut niet oppervlakkig.

Toen ik Yves Gijrath leerde kennen zei hij: ‘Jij hebt zoveel talent, maar probeer je nu eens te focussen op één ding’ en dat heb ik vervolgens helemaal tot mij genomen. Dat woord ‘focus’ bleef zo hangen dat ik het zelfs gebruikte als mijn wachtwoord – dat is natuurlijk alweer veranderd! Maar daar zou ik Yves nog graag voor willen bedanken. Ik weet dat ik in mijn werk heel breed kan zijn. Dus over kruiwagens gesproken: Yves heeft me hiermee echt geholpen.”

Wie is nog meer een kruiwagen voor je geweest?

“Ik heb het grote geluk gehad dat ik veel mensen heb ontmoet die me geïnspireerd en geholpen hebben in mijn leven. In het begin is dat voor mij natuurlijk Rob Scholte geweest. Ik had de wereld nooit gezien kunnen hebben zonder hem. Door mijn relatie met hem ben ik snel volwassen geworden, met alle pijn van dien. Adam Curry heeft ook een significante rol gespeeld. Hij heeft me gestimuleerd om gewoon dingen te durven toen we in Amerika woonden, met zoveel liefde. Bert van der Leden, die mij bij Supperclub volledig carte blanche gaf en zei: ‘Doe maar.’

En op gebied van kunst Petra Leene van Amstel Gallery. Zij ontdekte mijn kunst in de US en stuurde me een berichtje: ‘Dear mr. Micky Hoogendijk. Ze dacht eerst dat ik een man was haha, toch durfde ze het met mij aan en het was fijn dat er iemand was die dacht: daar heb je weer zo’n BN’er die er even bij gaat fotograferen. Tot slot Roy Kahman die me op de cover van New Dutch Photography Talent zette en me uiteindelijk voorstelde aan Eduard Planting die mij echt het vertrouwen heeft gegeven door te zeggen: ‘Dit is echt goed.’

Maar de lijst met mensen die ik zou willen noemen en bedanken is gewoon te lang voor dit interview. Ik krijg enorm veel support, en dat neem ik ook met twee handen aan want dit circus draai ik helemaal alleen.”

Wat is je grootste leermoment geweest in je carrière?

“Toen ik naar Amerika verhuisde, ging ik op acteerles bij Erik Morris, hij is de master in method acting. In de acteergroep zaten allemaal professionele acteurs en omdat ik nieuw was moest ik even op het podium gaan staan en iets over mezelf vertellen. Ik had dus helemaal een mooi verhaaltje voorbereid en toen ik klaar was zei hij: ‘Ok. Grappig en goed verhaal. Maar nu wil ik dat je echt even oogcontact gaat maken en herhaalt wat ik zeg: I am a little girl and I need to be loved.’ Ik had deze zin amper twee keer uitgesproken en de tranen biggelden over mijn wangen. Ik dacht: What the f*ck just happened?! In Goede Tijden heb ik altijd de bitch gespeeld. Erik leerde me dat het heel tof is als je stoer bent, maar dat je nog veel interessanter bent als je kwetsbaar bent.”

‘Absolution’ uit de serie ‘The Nudes’.