Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Masters of Sport: in gesprek met Bert van Marwijk

Hij is met voetbalpensioen en alleen nog zichtbaar op de tribune bij wedstrijden van kleinzoon Ruben van Bommel. Het enige waar Bert van Marwijk misschien nog voor openstaat is zijn ervaringen delen bij clubs en organisaties. Van het winnen van de UEFA Cup in 2002 met Feyenoord tot de WK-finale die hij in 2010 met het Nederlands elftal haalde. Daarover en nog veel meer praat de inmiddels 71-jarige Van Marwijk met Jaap de Groot. Een gesprek over coachen, begeleiden en managen van topvoetballers, maar ook over de wereldtitel die hij wél zou winnen.
Károly Effenberger

Tekst: Jaap de Groot
Beeld: Károly Effenberger

Je bent nu anderhalf jaar met pensioen, maar is dat echt zo?

“Ik heb me altijd voorgenomen dat als ik stop, ik ook echt stop. Tien jaar geleden besloot ik al om als trainer niet meer dagelijks op het veld te staan. Alleen nog als bondscoach, met als reden dat ik mijn kleinkinderen wilde zien opgroeien. Ik ben ongelooflijk blij dat ik dat gedaan heb. Zowel de tenniscarrière van mijn kleindochter als mijn voetballende kleinzonen en zoveel meer: het is het meer dan waard geweest.”

Maar doe je helemaal niets meer? Ook geen adviseurschap of zo?

“Ik zit bij MVV nog in een stuurgroep voor de jeugdacademie en ben als ambassadeur verbonden aan het Jeugdfonds Sport. Dat is het.  Als ze me ergens zouden vragen om te adviseren en het lijkt me interessant, dan ga ik misschien in gesprek. Maar ik ga geen trainer meer zijn. Daar heb ik echt afstand van genomen.”

Je hebt alles in de voetballerij doorlopen. Van amateurclub tot Oranje en van jeugdtrainer tot bondscoach. Is er nog een stip aan de horizon?

“Zo heb ik er nooit naar gekeken. Veel is me gewoon overkomen. Na mijn spelerscarrière ben ik zelfs een sportzaak begonnen om dat te combineren met het trainen op een lager niveau. Om zo toch maar in het voetbal actief te blijven. Dat heb ik bijna twintig jaar gedaan. Tot ik door mijn oude club AZ werd gebeld om trainer te worden. Wel zeiden ze eerlijk dat Willem van Hanegem eerste keus was. Als die het niet zou doen, dan wilden ze met mij in zee. Willem heeft het uiteindelijk gedaan, toch was dat voor mij wel een belangrijk signaal. Het punt was dat ik niet kon en kan lobbyen. Ik ging nooit ergens kijken. Alleen bij MVV, omdat daar veel vrienden en oud-spelers kwamen. Toen kwam AZ en daarna vrij snel Fortuna en MVV. Fortuna was daadkrachtiger. Het is gelopen zoals het gelopen is.”

“Toen ik eenmaal trainer van een amateurclub was en mijn vrouw voor het eerst kwam kijken, kreeg ik meteen te horen dat als ik me nog één keer zo zou gedragen ze nooit meer zou komen. Ik was een soort van radioverslaggever, die elke bal begeleidde”

Fotografie: Károly Effenberger

Carrièreplanning was niet aan jou besteed?

“Ik heb nooit de ambitie gehad om via Feyenoord naar Borussia Dortmund te gaan en dan naar Real Madrid. Het was eigenlijk heel simpel. Wat op mijn pad kwam moest me bevallen, maar het liefst wel op een zo hoog mogelijk niveau met kwalitatief goede spelers. Zo heb ik er altijd in gestaan. Ook na het WK in 2010.Veel mensen adviseerden me om bij het Nederlands elftal te stoppen. Volgens hen was de tijd rijp voor Real Madrid of zo’n soort club. Alleen had ik op dat moment dat gevoel helemaal niet en vond ik het nog veel te leuk. Misschien onverstandig, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Echt niet. Ik ben blij dat ik Fortuna heb getraind en zeker Feyenoord. Daarna Borussia Dortmund, waar ik nog steeds kom. Een geweldige club, met een geweldig stadion en geweldig publiek. En natuurlijk het Nederlands elftal. Allemaal topmomenten, allemaal gekomen zoals het kwam.”

Daarna nooit de behoefte gehad om technisch directeur te worden of een andere functie in het topvoetbal?

“Het is me weleens gevraagd, maar ik ben niet in de wieg gelegd voor een kantoorbaan. Ik sta veel liever op het veld om met spelers te werken. Nu kan dat niet meer, maar er is nog steeds geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om technisch directeur te worden. Maar adviseren of ergens helpen, daar sta ik wel open voor. Maar dat is het dan ook.”

Terugkijkend op je carrière, welk proces was het meest complex? Van speler naar trainer of trainer naar coach?

“Van speler naar trainer. Als linksbuiten wilde ik alleen maar de bal hebben. Lekker pingelen, goals maken en assists geven. Toen ik ouder werd, kwam ik op het middenveld te staan en zag hoe veel om me heen misging. Dus ging ik automatisch meer coachen. Weer later stond ik in de laatste linie als libero en weet ik nog dat Johan Cruijff me bij Ajax wilde hebben. Ik was al dertig en Ronald Koeman had Ajax voor PSV verruild.In die hele ontwikkeling van eigenzinnige linksbuiten tot teamspeler is uiteindelijk het gevoel ontstaan om trainer te worden. Alleen toen ik eenmaal trainer van een amateurclub was en mijn vrouw voor het eerst kwam kijken, kreeg ik meteen te horen dat als ik me nog één keer zo zou gedragen ze nooit meer zou komen. Ik was een soort van radioverslaggever, die elke bal begeleidde. Nog steeds die speler die zijn team stond te coachen. Daar ben ik snel van afgestapt. Spelers help je niet door de hele wedstrijd maar te roepen wat ze moeten doen. Je moet de juiste dingen en juiste momenten uitpikken en vooral het overzicht bewaren. Dat was even omschakelen, maar gelukkig is ook dat goed gekomen.”

MASTERS MAGAZINE #55

Meer lezen van het interview met Bert van Marwijk? De magische najaarseditie van MASTERS Magazine is vanaf nu verkrijgbaar. Artificiële intelligentie is nu al niet meer weg te denken uit ons leven. Maar, is deze ontwikkeling iets om te vieren of te vrezen? Nemen Terminators de boel over of maken vriendelijke robots ons aardse bestaan nog gerieflijker? In deze editie wordt AI onder de loep genomen. Volgens filosoof Rowan Williams is het belangrijk om te onthouden dat AI, wat het ook doet, altijd imiteert. En dat wij ons als mens onderscheiden door vindingrijkheid. Een mooi voorbeeld is vastgoedondernemer André Snippe, die in Hoofddorp een hypermoderne stadswijk laat verrijzen. Of nautisch ontwerper Jurjen Eerkens, die met zijn Hytender een baanbrekende boot heeft ontwikkeld die vooroploopt in de verduurzaming van de jachtindustrie. Deze en meer vindingrijke ondernemers sieren de pagina’s van deze editie. Waarin ook wordt vooruitgekeken naar MASTERS EXPO | The MAGICAL Edition, onze exclusieve zakenbeurs óók ontsproten uit vindingrijkheid.

Bestel hier MASTERS Magazine #55