Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

MASTERS Member of the week: Lucas Bes

Wekelijks wordt een unieke MASTERS Member uitgelicht. Een MASTERS Member is lid van MASTERS League. Lucas Bes is sinds 2017 de eigenaar van Luucsmo. Hij heeft een eigen collectie in exclusieve en duurzame meubels. Daarnaast ontwerpt en maakt hij custom made designmeubels. Uit welk hout is Lucas gesneden?Tekst: Larissa Schaule Jullens
Beeld: Lucas Bes

Uit het juiste hout gesneden

“Ik ontwerp en maak exclusieve en unieke handgemaakte meubels. Mijn ontwerpen zijn artistiek en toch praktisch in gebruik. In elk meubel laat ik mijn passie voor het hout en het ambacht zien. Ik ontwerp en realiseer de meubels zelf, in de toekomst zijn er plannen om uit te breiden. Oorspronkelijk ben ik begonnen in de bouw als timmerman, maar op een gegeven moment kwam ik erachter dat ik de creatieve kant op wilde gaan. Ik wilde werken met mooier en kwalitatiever hout en heb toen de opleiding ontwerpend meubelmaker aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam gevolgd.”

Duurzaam Dutch Design

“Duurzaamheid is heel erg belangrijk voor mij en dat zie je terug in mijn meubels. Jaarlijks worden er veel bomen gekapt, veel hout verbruikt en weinig teruggeplant. Ja, er worden wel bomen geplant, maar dat zijn vaak dezelfde soort bomen die na 15 jaar weer worden gekapt. Dat zijn niet de houtsoorten die erg geschikt zijn voor meubels. De bomen die ik verwerk in mijn producten hebben tussen de 80 en 100 jaar nodig om voldoende te groeien. Denk bijvoorbeeld aan eiken-, noten- of iepenhout. Vandaar dat ik in samenwerking met Trees for all bomen terug laat planten. In iedere stap van het proces neem ik duurzaamheid mee.”

Van A tot Z

“Meestal ga ik bij de klanten langs, vooral als het om maatwerk opdrachten gaat. Ik luister naar de wensen van de klant en geef daarbij mijn advies. Als de wensen duidelijk zijn maak ik een rendering van het ontwerp. Dat is een realistische tekening van het meubel. De klant kan dan visualiseren hoe het meubel er bij hem of haar thuis uit komt te zien. Na het zien van de rendering is er de mogelijkheid om eventuele aanpassingen door te geven. Gedurende het proces houd ik contact met de klant en stuur ik tussentijds foto’s door. Het is voor de klant mogelijk om langs te komen in de werkplaats en studio om zelf te ervaren hoe zijn of haar meubel wordt gemaakt.”

MASTERS League

“Ik ben sinds twee weken lid van de League. De reden van mijn lidmaatschap is dat ik mijn netwerk uit wil breiden. De League lijkt mij een heel waardevol netwerk en wij zitten allen in hetzelfde segment. Sparren met andere ondernemers is nooit een verkeerd idee.”

Ook MASTERS League Member worden? Mail voor je aanvraag naar mical@mastershq.nl