Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Richard Lamain, kunstenaar

Autodidact kunstenaar Richard Lamain heeft zich met zijn opvallende werken gevestigd in MASTERS Gallery. In zijn minimalistische werk zijn de strakke lijnen en vlakken, met hooguit een paar kleuren, perfect op elkaar afgestemd. Zijn inspiratie komt voort uit geometrie, architectuur en ‘urbex’: oude verlaten gebouwen.Tekst: Larissa Schaule Jullens
Beeld: Richard Lamain

TSSL 64

“Een werk opgebouwd met uit de hand gesneden geometrische vormen en halve kubussen van FSC gecertificeerd of gerecycled papier met een canvas achtige structuur. Kunst waarbij ik streef naar perfectie, maar ook naar ritme. Het werk dat door de dag heen continu in beweging is door het spel van licht en schaduw. Dit kenmerkt mijn kunst en is overal in terug te vinden. Ik kan uren bezig zijn, dan vergeet ik de wereld om mij heen. Het lijkt soms op een vorm van meditatie. Regelmatig wordt de vergelijking gemaakt tussen de reliëfs van Jan Schoonhoven en de zero of nul-art. Een mooi citaat van deze in 1994 overleden kunstenaar:

Zero is in de eerste plaats een nieuwe opvatting van de realiteit waarin de individuele rol van de artist is beperkt tot een minimum. De Zero kunstenaar kiest slechts, isoleert delen realiteit (materialen zowel als van de realiteit afgeleide ideeën) en toont deze op de meest neutrale manier. Het aanvaarden van dingen zoals ze zijn en ze niet veranderen om persoonlijke redenen, slechts veranderingen aanbrengen indien noodzakelijk om de realiteit op meer intensieve wijze te laten zien.”

Nomads II

“Net als bij nomaden die rondtrekken en geen vaste verblijfplaats kennen, is het werk vrij opgebouwd en kent het geen kader, geen grenzen. Met deze piramidevormige stijl leef ik me uit en ben ik continu aan het zoeken naar de perfecte compositie. Gedurende dit proces vind ik ook weer nieuwe inspiratie en kan het zomaar gebeuren dat de boel ineens aan de kant wordt geschoven. Dan heb ik een idee voor een bepaalde vorm en daar wil ik mij dan eerst volledig op focussen.”

Vanilla

“Een mooi, klein en zacht werk, vandaar ook de naam Vanilla. Dit keer geen volwaardige, dichte vormen, maar elkaar overlappende uitgesneden vormen van karton. Ik breng ze iets de hoogte in, daardoor hebben ze niet dat hele robuuste 3D karakter. Vaak zijn dit soort creaties weer een tussenfase of kan je het zien als ‘testwerken’. Hier ontstaan weer vormen uit die ik later kan toepassen, waardoor dit hele belangrijke sleutels zouden kunnen zijn.”

Neem hier een kijkje op de Instagram-pagina van Richard Lamain.