Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

BAS MEELKER, FOTOGRAAF

In MASTERS GALLERY ‘hangen’ wekelijks bijzondere art works van prominente kunstenaars. Bas Meelker verruilde in 2002 het bedrijfsleven voor zijn grootste passie: landschapsfotografie. Tegenwoordig is hij één van de meest toonaangevende Nederlandse landschapsfotografen en wordt zijn werk internationaal geroemd om zijn dramatische impact.Online Redactie: Larissa Schaule Jullens
Beeld: Bas Meelker

Summer vibes

“Emotie en gevoel speelt voor mij in landschapsfotografie een essentiële rol. Waar ik ook ben, er moet iets met mij gebeuren. Een gevoel of emotie, opgewekt door het landschap, de mooie luchten, de sfeer of het licht. Een combinatie van die aspecten tegelijkertijd meemaken is zeer zeldzaam. Maar bij deze foto kwam het er dicht in de buurt. Het was een heerlijk zwoele en warme zomeravond bij Hindeloopen aan het IJsselmeer. Langzaam zakt de zon onder de horizon. De kleuren komen tot leven en er is geen zuchtje wind. Om me heen hoor ik alleen de vogels en het zachte krabbelen van het water. In de verte rijdt af en toe een auto voorbij. Het water van het IJsselmeer is een grote spiegel en reflecteert het prachtige licht en de kleuren in de lucht. Terwijl ik af en toe een foto maak word ik bevangen door de sereniteit en stilte van het moment. Dit soort momenten beleef je maar af en toe. En dat realiseer ik me. Landschapsfotografie betekent vooral  kunnen omgaan met teleurstelling en frustratie. Maar af en toe valt alles op zijn plek. Het is goed dat zulke momenten spaarzaam zijn. Want dat maakt ze extra bijzonder.”

Unpassable

“Deze foto is voor mij speciaal omdat ik er telkens door herinnerd word hoe bijzonder het Nederlandse landschap kan zijn. Dat we niet de hele wereld over hoeven te reizen om spectaculaire of bijzondere landschappen vast te leggen. De foto laat kruiend ijs zien aan de kust van het IJsselmeer bij Stavoren. In 2014 won ik met deze foto de derde prijs in de International Landscape Photographer of the Year wedstrijd. Deze foto zette de jury echter ook op een verkeerd been. Hij zag er zo ‘ijzig’ uit dat de foto volgens de jury ongetwijfeld op IJsland genomen was. En dus won de foto ook de eerste prijs in de categorie ‘IJsland’. Uiteraard werd alles netjes gecorrigeerd, maar het laat mij zien hoe exotisch het Nederlandse landschap er nog steeds uit kan zien. Hollands licht is niet voor niets wereldberoemd. Ten slotte doet de foto mij altijd weer beseffen dat je als landschapsfotograaf meer  een weerman/vrouw bent dan fotograaf. Het aan zien komen van en anticiperen op dit soort omstandigheden blijft de grootste uitdaging van iedere landschapsfotograaf. Uiteindelijk draait het maar om één ding: op het goede moment op de goede plek zijn.”

The Long March

“Deze foto, met als titel The Long March, draagt een bijzonder verhaal met zich mee. Hij is genomen aan de zuidkant van het Nationaal Park Lauwersmeer op de grens tussen Groningen en Friesland. Het is een gebied waar je het ‘oude’ landschap van de voormalige Lauwerszee (nu het Lauwersmeer) nog terug kunt zien. In het gebied grazen kuddes Koniks en Schotse Hooglanders. Op een koude, mistige winterochtend loop ik door het gebied, zoekend naar een geschikte compositie. In de verte staat een kudde konik paarden. Het zijn nieuwsgierige dieren en zodra ze mij zien besluit een dominante merrie om polshoogte te nemen. Wat volgt is een surrealist beeld. In een lange rij volgt de hele kudde de merrie. Ze kunnen niet rechtstreeks naar mij toe lopen vanwege een greppel en ze besluiten een omweg te nemen. In een flits besef ik wat er gebeurt en heb ik net genoeg tijd om de juiste positie te kiezen, voordat ze perfect in mijn foto lopen. De inlopende lijnen in het veld, de positie van de eenzame boom en de rij Konikpaarden maakt het beeld compleet. Alles valt op zijn plek. Een paar minuten later staat de hele kudde nieuwsgierig om mij heen. Ik lach alleen maar en weet dat ik iets bijzonders heb mogen meemaken.”

Neem hier een kijkje op de website van Bas Meelker.